• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cuști iepuri: cel mai bun sistem pentru creștere intensivă

    Ramona Dascălu -

    Cuști iepuri – o căutare preferată pentru cei pasionați de creșterea urecheaților și de cei care au investit într-o afacere cu iepuri. Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă un exemplu de cuști profesionale pentru iepuri care vine în sprijinul celor care doresc să aibă un randament maxim în creșterea iepurilor într-un spațiu restrâns.

    Cuști iepuri: prețuri de sute de lei

    Ionuț Luca este din județul Bihor și în urmă cu doi ani a decis să importe din Italia cel mai performant model de cuști pentru iepuri. Prețurile pentru astfel de cuști compartimentate să răspundă nevoilor unui crescător profesionist pornesc de la 900 de lei și pot ajunge la 1.700 de lei.

    Cuști de iepuri cu maternitate și zonă de îngrășare

    Cele mai bune cuști pentru iepuri au o amprentă la sol de 4,2 metri pătrați, suprafață pe care se poate crește în condiții foarte bune un efectiv de 38 de iepuri, fiecare cu propriul său compartiment.

    „Noi aducem cuști profesionale pentru iepuri, cuști produse în Italia. Sunt gândite pentru creștere intensivă a iepurilor, însă noi am făcut un mix de zone, un modul alcătuit din trei zone: două zone de îngrășare și o zonă de maternitate. Zona de maternitate are 7 compartimente, asta presupune că avem 7 femele. Compartimentul pentru femele are în plus și spațiu de cuibar – iepurașii până nu sunt înțărcați stau în cuibarul respectiv. Trecerea din cuibar în compartimentul femelei se face printr-o ușiță. Fermierul poate deci să îi separe, să lase puii doar pe o anumită perioadă la mamă, și așa poate urmări mai ușor ce se întâmplă cu iepurașii. Ce este foarte important la modelul acesta de cuști este eficiența cu care sunt gândite, modul în care sunt construite, a declarat Luca Ionuț, administratorul firmei Besten SRL, cea care importă cuștile din Italia.

    Cuști iepuri: dimensiuni

    Dimensiunile unei cuști de iepuri cu 38 de compartimente sunt următoarele: lățime 2,06 metri, lungime 2,21 metri, înălțime 1,51 metri. Dimensiunile compartimentelor pentru femelă şi cuibar sunt: lățime 35 cm, lungime 100 cm și înălțime 30-35 cm. În cazul compartimentului pentru îngrășarea iepurilor, lățimea este de 25cm, lungimea de 40cm, iar înălțimea de 30 cm.

    Cuștile second-hand pentru iepuri sunt aduse din Italia

    De precizat că toate cuștile iepuri vândute de Ionuț Luca sunt second-hand și provin din ferme din Italia care și-au încetat activitatea.

    „Noi cumpărăm la licitații ferme din Italia, care din diferite motive încetează activitatea sau sunt în imposibilitate de plată cele mai multe, fiind luate cu credit bancar, iar banca scoate la licitație tot ce este în fermă, iar noi luăm aproape tot ce este în fermă: cuști, ventilatoare, umidificatoare. Deocamdată, ne axăm numai pe ferme de iepuri. Cuștile, marca Maneghin, sunt de obicei într-o stare foarte bună, apar doar mici uzuri la partea de hrănitori și acolo mai umblăm noi să le reparăm, să întărim zona respectivă, dar este o intervenție minoră”, ne-a spus Luca Ionuț.

    Prețul unei cuști de iepuri cu 38 de compartimente ajunge la 1.200 de euro plus TVA dacă echipamentul este nou.

    Cușca vine la pachet cu hrănitori și adăpători

    Adăposturile pentru creșterea iepurilor sunt dotate cu adăpători din inox alimentar, care nu pun în niciun fel în pericol sănătatea animalelor.

    ”În fiecare compartiment ajunge câte un picurător, picurător care e încastrat într-un tub special, tubul respectiv se amplasează deasupra cuștii și iepurașul doar atinge cu limba picurătorul. Și e foarte practic mai ales la fermele de familie întrucât tuburile respective pot fi conectate printr-un furtun într-un rezervor pus la înălțime ca apa să fie prin cădere, și atunci se umple rezerva de apă și iepurașii au apă constant. În cazul hrănitoarelor, acestea sunt gândite pentru mâncarea granulată. Hrana iepurilor se pune individual în fiecare hrănitor, dar accesul la hrănitor se face din exterior, de deasupra cuștii, deci nu trebuie deschisă cușca pentru a hrăni animalele”, ne-a mai explicat bihoreanul.

    Așa arată cuștile profesionale de iepuri aduse din Italia

    Cuștile de fier pentru iepuri, mai durabilă decât cuștile din lemn

    Cuștile din metal pentru iepuri sunt mai rezistente decât cuștile din lemn pe care mulți crescători încă le folosesc. În cazul cuștilor multi-compartiment, cuști profesionale, fierul folosit este mai gros, astfel că o astfel cușcă de iepuri cântărește 106 kilograme față de 80 de kilograme cât este greutatea unei cuști normale.

    Cușca de iepuri este gândită și împotriva prădătorilor, chiar și împotriva șoarecilor care nu pot pătrunde prin spațiile foarte mici dintre gratii.

    Cuști iepuri: dezinfectare după fiecare generație

    Cuștile de fier pentru iepuri trebuie dezinfectate după fiecare generație, după fiecare ciclu de producție. Este o procedură obligatorie, la fel ca și la cuștile din lemn. ”Un ciclu durează cam undeva între 3 și 7 luni, depinde mult de rasă, de greutatea la care fermierul intenționează să sacrifice animalul, depinde dacă animalul este pentru concurs sau pentru creștere de carne. Deci orice fel de cușcă trebuie dezinfectată după o generație de iepuri”, este recomandarea lui Ionuț Luca pentru cei care investesc în cuști profesionale de iepuri.

    Cuști iepuri: asamblare rapidă

    Cuștile profesionale de iepuri se pot modula după cum dorește crescătorul, el fiind și cel care își asamblează unitatea. Instructajul este simplu, iar montarea unei cuști de iepuri durează circa 4 minute. „Noi le livrăm cele trei zone: cele două zone de îngrășare și zona de maternitate, așa cum sunt și în poze și picioarele separat, deci e foarte ușor de montat. Picioarele au niște cârlige în care vin așezate zonele. De asemenea, clientul poate să își mixeze zonele după bunul plac, să pună maternitatea sus și zonele de îngrășare jos sau cum dorește. Oferim picioarele standard, iar clientul poate să-și dispună lățimea și lungimea după cum are nevoie, totul e modular”, a mai spus Ionuț Luca.

    Cuști iepuri: preț cu tot cu livrare

    Prețul unei cuști de iepuri include transportul cu firma de curierat. Ionuț Luca a optat să lucreze cu Fan Curier pentru a putea trimite cuștile în toată țara. ”În medie avem cam două module pe comandă. Am inclus prețul transportului în produs deoarece noi, având rulaj, am putut să negociem un preț mai mic la transport, pe când clientul dacă își plătea el transportul dădea mai mulți bani. Și noi ne-am gândit să fie un preț cât mai accesibil. În doi ani de zile am avut doar două retururi, în ultimele 6 luni, de când cei de la Fan Courier și-au schimbat politica de livrare și practic coletele mari nu prea sunt de interes pentru ei. La unii clienți le sunt livrate până acasă coletele, iar la alții nu, motivând acest lucru prin faptul că sediul respectiv al Fan Courier are sau nu dube mai mari care să permită transportul coletelor, și atunci mai mulți clienți au fost chemați personal să ridice coletul, și din cauza asta au renunțat. Aceasta este singurul inconvenient, dar au fost situații punctuale, nu au existat probleme privind starea coletului la livrare”, ne-a declarat furnizorul de cuști pentru iepuri.

    Cuștile de iepuri vândute de firma Besten SRL, cea care importă cuștile din Italia, pot fi achiziționate și în rate prin card bancar de credit.

    Pentru cei interesați să comande cuști de iepuri, Ionuț Luca a postat un anunț la secțiunea ANUNȚURI AGRICOLE de pe site-ul Agrointeligența (vezi ANUNȚUL), iar cei care își vor comanda un astfel de modul în decurs de 7 zile de la publicarea acestui articol vor beneficia de un voucher de 200 de lei, indiferent de modelul achiziționat.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol