• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de rapiță la Almos Group. Două riscuri asumate: distanță de 45 cm între rânduri și semănat după prognoza de ploi

    Ramona Dascălu -

    Sezonul semănatului la rapița 2019-2020 a început. Dacă o parte dintre fermieri aleg să semene în uscat, înainte de venirea ploilor, alții preferă să pună sămânța în pământ numai când vor fi anunțate ploi semnificative, suficiente să asigure răsărirea uniformă și puternică a culturii.

    În județul Neamț, la Almos Group, inginerul Alexu Molodoi, a pregătit patul germinativ ca la carte și a luat două decizii curajoase: nu va mai semăna în uscat și va merge pe o distanță mai mare între rânduri, respectiv 45 de centimetri.

    „După recoltarea cerealelor păioase, am făcut acea lucrare de dezmiriștire, semințele de buruieni, pierderile de la combină, pierderi de scuturare, și dacă vor veni și precipitații vă dați seama că și apa se infiltrează mai ușor. Am făcut dezmiriștirea cu o semănătoare Amazone Cirrus, o semănătoare care seamănă direct în miriște. Această semănătoare nu este însă prevăzută și cu buncăr de îngrășăminte. Pe toate suprafețele pe care le-am terminat de recoltat, fie că a fost grâu, fie că a fost rapiță sau orz, imediat ce am terminat lucrarea de recoltat, am făcut această înnegrire. După lucrarea aceasta de dezmiriștit, mai vin cu o lucrare de pregătire a patului germinativ cu un combinator sau cu un disc și apoi vin cu semănătoarea, cea cu care și semăn, numai că este echipată cu alt tip de discuri, cu orificiu mai mic”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO ing. Alexu Molodoi, director farm la Grupul Almos România, una dintre cele mai mari ferme din zona Moldovei și din județul Neamț, cu o suprafață totală de aproape 5.000 de hectare de teren în exploatare.

    Urmează apoi aplicarea îngrășămintelor: „Dacă condițiile meteo vor fi prielnice, după această lucrare de dezmiriștire, aplicăm îngrășăminte. În funcție de cartarea agrochimică, aplicăm un Diamoniu Fosfat DAP între 150 și 200 de kilograme la hectar. Apoi venim cu semănătoarea Amazone Cirrus care este echipată în față și cu două baterii de discuri, printr-o singură trecere pot face această lucrare de semănat. Și apoi erbicidăm. Avem cartare agrochimică a solului, dar doar fertilizarea o putem face diferențiat, semănatul nu. La semănat o să folosim aceeași densitate pe toată suprafața. La fertilizat am putea fertiliza diferențiat, dar momentan nu avem mașina echipată cu acel soft ca să fertilizez diferențiat și deci fertilizez cu aceeași cantitate pe toată suprafața”.

    Semănatul rapiței înainte de venirea ploilor

    După experiența de anul trecut, când fermierul a semănat rapița în uscat, acesta este decis acum să schimbe strategia: „Anul trecut am semănat vreo 760 de hectare de rapiță în uscat, nu a căzut niciun litru de precipitații. Am fost nevoit să întorc vreo 500 de hectare de rapiță în primăvara acestui an. Schimb strategia, poate mă și risc, dar să vedem. De exemplu, acum mie îmi arată că mâine va ploua. Deci eu dacă aș vrea să semăn rapiță astăzi aș avea capacitatea de a semăna 150 de hectare și știu că mâine am rapița semănată. Dacă condițiile meteo vor fi favorabile o să semăn între 500 și 600 de hectare, deci cam la fel ca și anul trecut”.

    Distanța dintre rânduri la semănatul rapiței: 45 de cm

    De asemenea, fermierul din Neamț mizează și pe o tehnologie specială, de semănare a rapiței la o distanță de 45 de centimetri între rânduri, care conduce la producții mai bune.

    „Mai am o altă tehnologie și anume semănat rapiță la 45 de centimetri distanță între rânduri. Planta de rapiță are un potențial foarte mare de a ramifica, eu realizez aceeași densitate de 50-55 de boabe germinabile la metrul pătrat, deci tot 550.000 de plante la semănat. Deci capacitate mare de ramificare, o utilizare mai eficientă a spațiului de nutriție și producțiile au fost net superioare față de semănatul clasic la 12,5 sau la 25 de centimetri între rânduri”, a declarat Alexu Molodoi pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În privința hibrizilor, acesta mizează pe cei semitimpurii și cu masă mai mare: „În general de la fiecare firmă aleg un hibrid pe care mi-l recomandă reprezentantul  din zona Moldovei, mai exact vârful de lance al firmei respective. De obicei merg pe hibrizi semitimpurii. Solicit întotdeauna firmelor un hibrid cu masa de 1.000 de boabe mai mare, deci cu un MMB (masa a 1.000 de boabe) apropiat de 6-7 grame. Cu MMB-lul mare pot să semăn și cu semănătoarea la 45 cu acele discuri cu orificiu mic”.

    Chiar dacă mulți fermieri au de gând să renunțe la cultura de rapiță, inginerul Alexu Molodoi susține în continuare că aceasta este o cultură profitabilă, care nu necesită investiții prea mari.

    „Majoritatea fermierilor cu care am discutat vrea să uite de cultura de rapiță. Este însă o cultură destul de profitabilă și se pot realiza producții ușor, fără să cheltui mulți bani pentru că nu sunt așa investiții mari. În toamnă o semeni, în primăvară faci tratament pentru Ceotorincus – Ceutorhynchus, un fungicid pentru Phoma, după aceea, foarte important, pentru Meligethes și dacă te ajută Dumnezeu și plouă și te ferește de fenomene meteo extreme, vânt și grindină, ajungi la 3.500 de kilograme de rapiță. Și cu 1,6 lei pe kilogram scoți bănuți foarte buni care îi prind bine fermierului la mijlocul lunii iulie sau la începutul lunii când începe campania de recoltare a cerealelor păioase și are nevoie de bani pentru motorină, să-și achite îngrășămintele, ratele scadente pentru că toți care oferă inputuri pentru culturile semănate în toamna anului respectiv scadența este în luna iulie”, susține inginerul din Neamț.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”