• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier revoltat: ”Am plătit avans 21.800 de euro pentru un tractor ce nu mi s-a livrat. Îmi vreau banii înapoi!”

    agrointeligenta.ro -

    Un nou fermier aduce acuzații grave unei firme care i-a oferit spre vânzare un tractor nou-nouț. Administrator al unei exploatații cu 300 de hectare, botoșăneanul Sergiu Grosu a plătit în luna martie un avans de 21.800 de euro pentru un tractor ce nu i-a mai fost livrat și nici banii nu și i-a recuperat până în prezent, fiind mereu amânat. La fel ca și în alt caz prezentat de reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, cel al soților Petrișor care au achitat integral suma de 145.000 de euro pentru un tractor pe care nu l-au primit, firma cu care fermierul din Botoșani a încheiat contractul este tot Z&A agriculture.

    Citiți și: Necazul unui fermier: Am plătit 145.000 de euro pe un tractor care nu ni s-a livrat nici până astăzi!

    Chiar dacă am decis ca prima dată să publicăm cazul soților din Băilești, Dolj, cazul fermierului Sergiu Grosu a fost primul care ne-a ajuns în atenție. Fermierul plătise 21.800 de euro pentru un tractor John Deere 6195M, însă ulterior a aflat că utilajul cu seria pe care o avea de la dealerul din România se vânduse deja în Italia. Dar, să o luăm încet, să vă prezentăm cazul exact cum ne-a fost relatat de către fermier.

    În luna ianuarie a venit domnul Sorin Aioanei de la Z&A Logistic la noi în fermă să achiziționez un tractor John Deere. Ne-a prezentat o variantă bună ca preț și ca dotări, tractor nou, adus din Italia, că ei vând pe partea de vest a țării. Am intrat pe Facebook pe pagina lor și am văzut că au mai făcut livrări de tractoare, de echipamente. Am văzut că au istoric de 10 ani, am zis că sunt serioși. Chiar am verificat, am vorbit și cu alți fermieri, că nu era vorba despre o achiziție mică, tractorul având o valoare de 108.000, 109.000 de euro”, ne-a declarat Sergiu Grosu, administratorul societății Vetex Farm.

    Pentru a achita utilajul, cei de la Z&A Logistic l-au pus pe fermier în contact cu o firmă specializată în creditări, obținând o finanțare prin BRD. ”Eu am întrebat cum facem cu finanțarea și mi-au zis că îmi dau o firmă care se ocupă, cu garantare la BRD. Doar să dau avans. Am zis ca să nu am dobândă prea mare, să dau un avans de 21.800 de euro, 20% din tractor. (…) Mi-au zis să facem prima dată pe firma din România, dar apoi că mai bine să facem pe firma din Ungaria că scăpăm de TVA. Am mutat contractul. Mi-au dat banii înapoi și i-am băgat pe cealaltă firmă. Deci o firmă e Z&A Agriculture, cea din Ungaria, iar cea din România este Z&A Logistic. Cu Z & A Logistic au venit la noi, cu prima firmă am făcut contractul inițial”, ne-a explicat fermierul din județul Botoșani.

    După ce a plătit avansul au început amânările: ”Mi-au zis că îmi aduc tractorul în martie, dar de atunci mă tot amână. Am zis că voi face campania de primăvară cu tractorul nou, dar m-au tot plimbat cu vorba. În luna iunie mi-au spus că ei mi-ar aduce utilajul, dar că nu găsesc transport la tractor. Am zis că merg eu dacă ei sunt de acord, să merg eu în Italia să aduc mașina agricolă. Mi-au dat confirmarea, seria de tractor: mergi în Italia pe 20 iunie că ai tractorul acolo, mi s-a zis”.

    Înainte de a pleca în Italia după tractor, fermierul ne-a precizat că s-a făcut un act prin care suma cheltuită cu transportul să fie ulterior scăzută din suma totală. ”Am mers în Italia, am plătit camion. M-am dus cu două zile înainte de data de 20. M-am dus la dealerul din Italia și care se numește Agribertocchi. Acolo oamenii dădeau din umeri la ce le spuneam eu – am mers cu o rudă care vorbește italiană, așa că nu a fost vorba despre vreo problemă legată de comunicare. Le-am arătat și hârtiile, seria tractorului. Ei nu aveau tractor cu seria aia. Tractorul acela a fost la ei, dar se vânduse cu o lună înainte, mai exact pe 30 mai s-a vândut mi-au zis italienii. Adică cei de la fima din România m-au trimis pe 20 iunie în Italia pentru un tractor ce fusese vândut”, ne-a povestit fermierul care a subliniat că cei de la Agribertocchi cu siguranță mai avuseseră relații comerciale cu Z&A întrucât la discuții, aceștia au făcut verificări într-un dosar care avea chiar numele firmei pe copertă: ”Agribertocchi este dealer mare, un dealer serios pe zona de nord a Italiei, dealer autorizat John Deere. Le-am arătat hârtia cu avansul pe care l-am plătit, de 21.800 de euro. Am plătit avans pentru acest tractor. Nu, domne, la noi nu există așa ceva, la noi nu s-a rezervat acest tractor, mi-au spus. Adică eu am făcut un drum în Italia degeaba”, ne-a spus fermierul, precizând că a mers în Italia decis să achite de acolo și restul banilor, în momentul în care își va ridica utilajul.

    Supărat că a pierdut timp, dar mai ales bani cu drumul până în Italia, Sergiu Grosu și-a cerut înapoi banii pe care i-a dat pentru avans. ”S-a făcut atunci o hârtie prin care, în termen de 10 zile să mi se restituie suma de 21.800 de euro. Am plecat acasă liniștit, convins că măcar îmi recuperez banii. Era atunci, pe 20 iunie”, își amintește fermierul.

    Întors în România fără tractor, Sergiu Grosu a descoperit că nici banii nu îi intră în cont așa cum s-a convenit. Nici până astăzi, fermierul nu și-a recuperat cei 21.800 de euro pe care i-a virat în conturile Z&A Agriculture.

    La momentul când a discutat pentru prima dată cu reporterii Agrointeligența, adică pe 24 iulie, agricultorul nu mai știa ce să facă. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să medieze relația dintre fermier și Sorin Aioanei, administratorul Z&A Logistic și reprezentant al Z&A Agriculture. Cu o ultimă speranță, fermierul Sergiu Grosu a transmis o scrisoare cu titlu executoriu prin care a cerut ca avansul să îi fie restituit până pe data de 31 iulie. A primit inițial, verbal, telefonic, promisiunea că va avea banii în cont în cursul zilei de luni, 29 iulie. Apoi, pe 1 august, a primit o adresă cu un nou termen pentru restituirea banilor: 31 august.

    În discuțiile avute cu reprezentantul celor două companii – Z&A Logistic și Z&A Agriculture, Sorin Aioanei, acesta nu a negat în nicio clipă suma pe care fermierul a plătit-o sau faptul că tractorul nu a fost livrat. Cea mai lungă discuție avută cu Sorin Aioanei am avut-o în data de 24 iulie – 8.34 de minute.

    Spuneți-i lui Sergiu Grosu că a plătit avans la un tractor. Tractorul nu pleacă dacă nu se plătește 100% și că banii de avans i se dau înapoi. Dacă publică ceva îi cer prin avocat, daune. Că a vorbit despre societatea din România – el are contract cu societatea externă. Nu suntem aceiași administratori. Eu sunt angajat. Tot pentru ei (fermieri – n.r.) am făcut chestia asta să cumepre extern, să nu plătească TVA. Dacă face chestia asta, chem avocatul să îi cer daune morale. (…) Normal că îi dăm banii. Am vorbit chiar azi cu el și i-am zis: Sergiu, săptămâna viitoare o să ți se dea banii înapoi din Ungaria. Vrei să mai vorbesc la tractor? El pentru că nu a avut încredere în noi, a vrut să plătească direct la furnizor. Am întrebat: să vorbesc la furnizor să îți iei tractorul? Nu, că am semnat cu altcineva. Atunci i-am cerut o notificare scrisă că în termen de 10-15 zile dorește avansul înapoi. Eu nu știu ce hârtii a făcut. (…) El cu Federico a vorbit, tot cu Federico (Federico Zamaro – partenerul lui Sorin Aioanei în Z&A Logistic și administrator al Z&A Agriculture). Sergiu a fost în Italia să vadă tractorul. Eu am treabă numai pe România, nu pe Ungaria. Noi facem prestare de service…facem asta, facem aia”, ne-a declarat Sorin Aioanei.

    S-a făcut un act de reziliere de comun acord. Nu s-a notificat pentru returnarea banilor, dar de comun acord s-a făcut un act de reziliere când a fost el prin Italia în vizită că dacă nu mai ia tractorul, să i se returnerze banii în termen de 10 zile. Au trecut cele 10 zile și nu și-a primit banii. Asta e problema. O să-i primească. Eu spun sincer că săptămâna viitoare o să îi primească”, ne-a declarat pe 24 iulie Sorin Aioanei. Săptămâna a trecut, banii nu s-au virat, existând acum o nouă promisiune pentru returnarea avansului.

    Între timp, fermierul Sergiu Grosu a luat legătura cu un avocat. A încheiat campania de recoltare și cu ce bani a reușit să strângă, pleacă joia aceasta în Germania pentru a-și cumpăra, la mâna a doua, tractorul de care are nevoie. În jurul său, ceilalți fermieri își pregătesc terenul pentru semănat. Dacă lucrurile ar fi mers cum ar fi trebuit, acum la Vetex Farm din județul Botoșani, singura grijă a fermierului ar fi trebuit să fie prognoza meteo în funcție de care să își planifice lucrările agricole…


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte