• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Semănatul rapiței. Cum se calculează cantitatea de sămânță la hectar

    agrointeligenta.ro -

    Semănatul rapiței – cum se calculează cantitatea de sămânță la hectar! Agrointeligența – AGROINTEL.RO continuă serialul de articol dedicat culturii de rapiță! În noul episod din RAPIȚĂ 2019-2020, vorbim cu un specialist despre înființarea culturii de rapiță și mai ales despre modul în care se calculează cantitatea de sămânță necesară semănatului. Inginerului Ionuț Glodeanu, Manager Produs în cadrul diviziei Semințe de Rapiță Syngenta România ne prezintă mai jos principalii pași care asigură reuşita culturii de rapiţă de toamnă.

    Semănatul corespunzător reprezintă al culturii de rapiță, alături de precipitațiile căzute în perioada imediat următoare, cheia către o producție de top. În cele ce urmează avem câţiva paşi care, odată urmaţi, cresc simţitor şansele la o cultură bună încă din toamnă.

    Semănatul rapiței: pregătirea patului germinativ

    Datorită diametrului seminței foarte mic, de caţiva milimetri, rapiţa necesită o atenţie deosebită la pregătirea patului germinativ. Perioada dintre recoltarea cerealelor păioase, premergătoarea principală a rapiţei şi semănat este de obicei foarte călduroasă de aceea pregătirea trebuie să fie facută fie imediat după recoltarea cerealelor, fie după o ploaie pentru a nu scoate bolovani care ulterior sunt dificil de sfărâmat. Deoarece patul germinativ trebuie să asigure pe lângă un semănat la o adancime uniformă şi un răsărit uniform recomandăm ca ultima trecere să fie facută superficial cu combinatorul pentru a putea avea umiditate uniformă la nivelul seminţei, obţinând o tasare uşoară la 3-4 cm, și un strat afânat la suprafaţă. Nu recomandăm multe treceri la regatirea patului germinativ, este de preferat să rămână câţiva bulgări cu diametrul mic decât o trecere în plus ce ne poate aduce o tasare suplimatara a solului si distrugerea în timp a texturii solului, care la o ploaie însemnată favorizează formarea crustei.

    Epoca de semănat pentru cultura de rapiță

    Doarece toamnele nu mai sunt ploioase cum eram obişnuiţi, epoca de semănat la rapiţa s-a mărit, fermierii împărțindu-se în două categorii: cei care semamănă foarte devreme, în uscat, pentru ca la prima ploaie să aibă o răsărire uniformă, și cei are așteaptă o ploaie pentru a putea pregati și semăna.

    Semănatul devreme este o metodă bună în condiţiile în care semănăm într-un pat germinativ uscat, dacă avem umiditate la unele semințe ele vor germina şi vor muri ulterior datorită lipsei de apă, necesită de obicei aplicarea unui regulator de creștere în stadiul de 6-8 frunze, un produs care este compus din regulator de creștere şi un fungicid pe care vi-l recomandăm este Toprex, iar riscul semănatului devreme în uscat îl reprezintă o ploaie de 2-3 litri, suficientă pentru germinarea seminţelor dar nu de ajuns pentru o plecare bună în vegetaţie, mare parte din plante pot muri dacă în 1-2 săptămâni nu survine o altă ploaie.

    Fermierii care preferă să vină precipitaţii pentru a semăna depind de perioada în care vin acestea, deseori întârziindu-se epoca optimă, deasemenea odată cu pregătirea patului germinativ mai pierd o parte din apă prin lucrările solului. Dacă toamna este lungă plantele pot intra corespunzător în iarnă iar pentru a fi siguri de aceasta vom alege un hibrid cu plecare foarte bună încă din toamnă precum SY Vesuvio.

    Norma de semănat pentru cultura de rapiță

    Numeroase studii ne arată că datorită ramificării puternice rapiţa necesită densitaţi reduse de aceea vă sfătuim să urmaţi recomandările companiilor producătoare de seminţe în alegerea densităţii corecte. Compania Syngenta recomandă la hibrizii de rapiţă Tehnic, Vesuvio şi Harnas o densitate de 50 boabe germinabile pe metru pătrat.

    Deoarece cantitatea de sămânţă la hectar poate varia de la 2 la 6 kg/ha adica de la simplu la triplu, şansele sa semănaţi o cantitate mult mai mică sau mult mai mare sunt foarte mari de aceea consultați cu mare grija MMB-ul semințelor dumneavoastră la fiecarea hibrid precum şi la acelaşi hibrid în cazul în care avem saci din mai multe loturi diferite. O sămânţă cu un MMB mai mic are aceleaşi şanse de reuşita cu condiţia să fie semănată corespunzător şi anume la o adâncime mai mică şi cu o normă de semănat corespunzătoare.

    Pentru a veni în sprijiniul dumneavoastră aveţi mai jos un tabel în care avem calculată norma de semănat în kg/ha pentru diferite germinaţii şi valori ale MMB, calculate la o densitate de 50 boabe germinabile pe metru pătrat (Tabelul 1) şi 60 de boabe germinable pe metru pătrat (Tabelul 2). Valoarea purităţii luate în calcul este de 99%.

    Tabelul 1: Densitate 50 boabe germinabile/mp , Puritate 99%
    Tabelul 2: Densitate 60 boabe germinabile/mp, Puritate 99%

    Semănatul unei densităţi mult prea mare aduce pierderi de producţie de aceea se recomandă chiar şi în condiţii mai rele de vreme, de pregatire a patului germinativ şi a presiunii de dăunători să nu depăşim o densitate de 60 boabe germinabile pe metru pătrat.

    În cazul în care aveţi presiune mare de dăunători de sol se recomandă tratarea seminţei de rapiţă cu insecticide omologate.

    Adâncimea de semănat la rapiță

    Adâncimea de semănat la rapiță este, de asemenea, un factor important pentru un răsărit uniform, adâncimea de semănat recomandată este de 2-3 cm care se ajustează în funcţie de tipul de sol, şi de MMB-ul seminţelor. Pentru a beneficia de apa din sol unii fermieri încearcă să semene la adâncime mai mare, nu se recomandă semanatul la o adâncime mai mare de jumătate din valoarea MMB-ului seminţelor din lotul respectiv, prin urmare la un MMB de 8 g putem semăna până la maxim 4 cm adâncime.

    Lucrari ce se efectuează imediat după semănatul rapiței

    Tăvălugitul se recomandă pentru punerea în contact a seminţei cu solul, este de preferat un tăvălug cu zimţi, se folosește cu precădere pe solurile uşoare dar și pe cele grele în condiţii de uscăciune şi pregătire proastă a terenului.

    Erbicidarea preemergentă a rapiței este soluția cea mai sigura pentru menitinerea culturii curate de buruieni până la acoperirea complete a terenului iar compania noastra vine în preîntâmpinarea dumneavostră cu două erbicide preemergente, Brasan și Teridox, erbicide ce se aplică preemergent în funcţie de spectrul de buruieni pe care îl aveţi pe solele dumneavoastră.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului