Subvenții agricole post 2021. Fermierii români vor plăți mai mari pentru tineri și menținerea ANT
agrointeligenta.ro -Clubul Fermierilor Români continuă seria de întâlniri cu europarlamentarii români din Comisia de Agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul european, în vederea prezentării poziției Clubului referitor la reforma PAC și stabilirea modului de colaborare pentru promovarea amendamentelor propuse de Clubul Fermierilor Români în negocierile PAC.
Daniel Buda, Vicepreședintele Comisiei de Agricultură și dezvoltare rurală din cadrul Parlamentului European s-a întâlnit la București, joi, pe 8 august, cu fermieri performanți, membri ai Clubului Fermierilor Români și parteneri, precum și cu tinerii participanți la programul de pregătire lansat de Club ”Tineri leaderi pentru viitorul agriculturii europene” (seria 2019-2020).
În această perioadă critică a negocierilor privind reforma PAC post-2021, cu un Parlament European nou și o nouă conducere a Comisiei Europene, când se discută redeschiderea dosarului de propuneri privind reforma PAC (raport votat în plenul ComAgri pe 2 aprilie 2019) și reluarea negocierilor pe subiectele deja votate (este reluată tema aplicării obligatorii a plafonării subvențiilor), fermierii prezenți la întâlnire și-au exprimat punctul de vedere în legătură cu câteva teme de interes major pentru agricultura României:
Plafonarea plăților directe pentru fermele medii și mari trebuie respinsă categoric. Modelul economic funcțional în România trebuie susținut, contribuția fermelor românești de dimensiuni medii și mari este esențială pentru realizarea obiectivelor PAC: aprovizionarea comerțului cu produse de calitate și accesibile ca preț, asigurarea securității alimentare a populației, reducerea riscurilor legate de funcționarea pieței, fluctuația prețurilor etc. Este evident că fermele românești vor fi afectate la nivel de competitivitate prin plafonarea subvențiilor, reducerea capacității și a puterii în competiția cu țările terțe, care nu respectă aceleași standarde înalte de producție cu cele din UE;
În condițiile în care în ultimii ani se vorbește despre comasarea terenurilor, în urma plafonării subvențiilor, vom asista la o divizare a fermelor medii și mari care vor fi nevoite să procedeze astfel pentru a respecta acordarea subvențiilor în funcție de suprafață;
Există riscul ca România să devină piață de desfacere pentru produsele agro-alimentare datorită reducerii bugetului PAC și a plafonării subvențiilor care ar putea determina falimentul multor exploatații performante;
Trebuie continuat procesul de convergență externă a plăților directe, așa cum propune Comisia Europeană. Plata medie la ha pentru România este cu cca 30% mai mică decât plata directă medie la ha pentru UE-27. Prin urmare, pentru statele aflate într-o astfel de situație nu ar trebui scăzut (cu 3,9%) pachetul financiar al plăților directe în 2021 și 2022 față de 2020.
Problema disponibilității forței de muncă în agricultură are nevoie de un program concret, coerent, care să reprezinte o soluție viabilă și să genereze rezultate imediate;
Sprijinul complementar pentru venitul tinerilor fermieri ar trebui extins și pentru tinerii deja instalați. De asemenea, sprijinul pentru tinerii fermieri ar trebui acordat pentru o perioadă de cel puțin 10 ani pentru a încuraja tinerii să se stabilească în mediul rural;
Clubul Fermierilor Români trebuie să se implice în elaborarea Planului Național Strategic – trebuie să stabilească prioritățile și mecanismele de implementare anticipând corect evoluțiile pieței și valorificând specificul agriculturii românești; trebuie organizat pe indicatori simpli, cuantificabili, care să nu conducă la creșterea birocrației, sistem subiectiv de audit și monitorizare complexă a performanțelor;
Schemele pentru mediu și climă: ar trebui luată în considerare posibilitatea aplicării pe bază voluntară a unor standarde privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor.
Angajamentele de mediu să fie obligatorii la nivel de stat membru, nu de fermier.
Clubul Fermierilor Români susține menținerea ajutoarelor naționale tranzitorii (TNA) pentru plățile directe, care permit completarea plăților directe cu o sumă din bugetul național pentru statele membre cu plăți directe sub media UE, dar cu actualizarea datei de referință.
„Fermierii din România trebuie să înțeleagă că este nevoie să treacă la o nouă etapă, de creștere a valorii adăugate, trecerea de la producție și depozitare, la procesare (cu valoare adaugată cât mai mare) și vânzare, dacă doresc să se mențină pe piață. Felicit Clubul Fermierilor Români pentru această inițiativă și pentru implicarea activă în acțiuni care să sprijine interesele fermierilor români în negocierile pe noul PAC, încurajez o comunicare și o coordonare a asociațiilor de fermieri din România. Clubul, alături de alte organizații ale fermierilor trebuie să se implice activ, direct și imediat în elaborarea Planului Național Strategic al României”, a declarat Daniel Buda, Vicepreședintele ComAgri.
Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, a declarat: „Ne bucurăm să-l reîntâlnim pe domnul Daniel Buda în calitate de Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Parlamentul european, îi urăm mult succes și ne dorim să continuăm buna colaborare cu domnia sa și în acest nou mandat.
Clubul și-a exprimat intenția de a purta discuții, în scopul unei bune coordonări pe temele strategice din negocierile Reformei PAC, cu reprezentanții români în ComAgri. Au răspuns până acum doamna Carmen AVRAM și domnul Daniel BUDA – sperăm să-i vedem alături de noi și pe ceilalți europarlamentari români din ComAgri.
Modificările din reforma PAC trebuie să țină cont de realitățile din agricultura românească pentru a fi cu adevărat în avantajul fermierilor noștri”, a accentuat Florian Ciolacu și a continuat: „Avem discuții și cu alte asociații de fermieri din statele UE cu care să ne aliem în demersurile pe care le facem la Bruxelles. Suntem pregătiți să punem la dispoziția tuturor partenerilor noștri de dialog studii și analize care susțin poziția Clubului Fermierilor Români privind proiectele de Regulamente Strategice ale reformei PAC.”