• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România, prima țară din UE la exportul grâului după recoltare. Petre Daea: Am fost, suntem și rămânem o țară cerealieră

    Ramona Dascălu -

    România, prima țară europeană care își exportă grâul după recoltare. Ministrul Agriculturii Petre Daea recunoaște că România este și va continua să fie o țară cerealieră și anunță că 47% din cantitatea de grâu plecată la export din Uniunea Europeană către țări terțe provine din România. Datele oficiale colectate pentru noul an de comercializare, care a debutat pe 1 iulie, indică faptul că România este principala țară europeană care exportă grâul imediat după recoltare, adică atunci când prețurile sunt cel mai scăzute.

    România, al cincilea exportator de grâu din lume

    Ministrul Daea laudă performanța României ca stat membru al Uniunii Europene, țara noastră fiind cea care a produs 47% din cantitatea de grâu trimisă la export de întreaga Uniune.

    „Noi am exportat grâu anul ăsta, m-am uitat pe datele statistice ale Eurostatului și pe primele luni din cantitatea exportată de către Uniunea Europeană în țări terțe, 47% din exportul de grâu l-a făcut România. România este al cincilea exportator de grâu din lume și al optulea la porumb și va rămâne. Anul trecut și acum doi ani de zile România s-a aflat pe primul loc la cultura de floarea-soarelui și la porumb a luat Franța. S-a ridicat de jos și nu s-a mai dat jos de pe piedestal, am spus-o de fiecare dată, unii au luat-o ex abrupto, alții au luat-o superfluu, alții au interpretat cu o anumită răutate “iată ce ne spune bătrânul ăsta noua, cum ne sucește mințile și spune că noi suntem sus”.  Suntem sus și vom fi. Nu dau niciun fel de producție anul ăsta, până nu se încheie recoltatul, până nu se răsucește cheia în broască sau în lacăt, așa cum îmi place mie să spun, în așa fel încât să nu deformez piața. Dar, ca o apreciere este al treilea an agricol bun și aceasta datorită a patru lucruri. Primul este că fermierii s-au dotat, au câștigat de-a lungul vremii și câștigul l-au investit. Al doilea lucru este Guvernul României, care a fost atent cu fermierii și a dat la timp subvențiile (…)”, a spus Petre Daea în cadrul unui interviu acordat marți – 13 august, pentru DC News.

    430.000 de tone de grâu, exportate imediat după recoltare

    Datele la care se referă Petre Daea nu sunt însă ”din primele luni” ale acestui an, ci din prima lună a noului an de comercializare, care s-a deschis pe 1 iulie. Conform unei analize economica.net, în primele cinci săptămâni ale anului de marketing 2019-2020 (1.07.2019-4.08.2019) care tocmai a început, România a exportat în afara graniţelor UE aproximativ 430.000 de tone de grâu comun, cea mai mare cantitate dintre statele membre, arată ultimele date ale Comisiei Europene care iau în calcul declaraţiile vamale. Cantitatea reprezintă aproximativ 46% din cele aproximativ 929.000 de tone de grâu livrate de întrega Uniune Europene, singurul competitor mai serios în această perioadă fiind Bulgaria, care a livrat peste 124.200 de tone. Franţa, liderul incontestabil al anilor trecuţi, a trimis peste graniţe, până acum, doar aproximativ 68.650 de tone.

    Prețuri mici, de la 150 de euro pe tonă

    La acest moment, prețul grâului este la cel mai scăzut nivel, astfel că fermierii care dețin spații de depozitare preferă să nu vândă. În ceea ce priveşte preţul la grâu, la 1 august, tona de grâu se vindea în Banat cu 150,7 euro tona (DEPSILO-include depozitare şi transport) şi cu 170,4 de euro tona (FOB-preţ la frontieră cu toate taxele incluse) în portul Constanţa. Prețuri mai mici sunt în Bulgaria, unde tona de grâu era, în prima zi de august, la un nivel de 148,2 euro. Există şi fermieri europeni, precum cei italieni, care au primit şi 192,5 euro pe tonă.

    România, o ţară cerealieră

    ”România a fost, este și va rămâne o țară cerealieră datorită condițiilor climatice. Mâine cu pistolul la tâmplă să pui alte culturi și nu au unde să intre, intră în arealul, în condițiile climatice pe care le are România, iar cerealele, grâul, porumbul, orzul, orzoaică, fie că e de primăvară sau de toamnă, e locul lor aici din punct de vedere climatic și din punct de vedere pedologic. România a fost, este și va rămâne exportatoare de cereale, cum și ceilalți folosesc subsolul și exportă gaze. România are această posibilitate. Sigur că trebuie să acționăm pentru zootehnizarea țării și în a transforma această proteină vegetală în proteină animală în așa fel încât valoarea adăugată să fie pe măsura efortului și a interesului statal pe care îl ai, dar va rămâne tot timpul un exportator de cereale”, a declarat Petre Daea în cadrul unui interviu acordat marți – 13 august, pentru DC News.

    Petre Daea susține că la momentul actual comparativ cu anul 2007, perioadă în care România a devenit membră a Uniunii Europene, țara noastră are o producție de grâu semnificativ mai mare.

    ”Nu mai sunt probleme cu înmagazinarea”

    ”Pentru că a fost și perioada asta de președinție a Consiliului Uniunii Europene evident că și noi căutam să ne valorificăm poziția pe care o avem și să punem în raportul nostru de discuție elementele care ne caracterizează și care dau forță statului, și mă uitam pe evoluția producției la momentul integrării și astăzi. În 2007 erau la grâu undeva în jur de 4 milioane de tone, iar astăzi sunt 10 milioane de tone (…). Nu mai sunt probleme cu înmagazinarea și au apărut și diverse soluții cum sunt acei saci extraordinari în care depozitează producția în câmp. Tehnica a evoluat”, este de părere Petre Daea.

     

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial