• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul terenurilor agricole în România. Analiză pe județe

    Ramona Dascălu -

    Prețul terenurilor agricole din România în 2019 s-a stabilizat, apreciază fermierii care consideră în continuare că investiția în suprafețe îi ajută să își consolideze exploatațiile. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat piața terenurilor agricole din România și vă spune care sunt cele mai valoroase suprafețe la acest moment. Am discutat cu agricultorii care au achiziționat terenuri în ultima perioadă și am aflat care sunt județele unde prețul unui hectar de teren a depășit pragul de 10.000 de euro.

    Cât costă un hectar de teren conform INS: 5.128 de euro

    Prețul mediu al unui hectar de teren agricol în România este de 5.128 de euro pe hectar, conform datelor de la Institutul Național de Statistică, analizând tranzacțiile la nivel național în ultimele 12 luni. În aceste condiții, valoarea totală a suprafețelor agricole din România este de circa 75 de miliarde de euro dacă luăm ca referință cele 14,7 milioane de hectare, incluzând și pășunile.

    Prețul terenurilor agricole nu a mai cunoscut fluctuații importanțe în ultimul an, deși tendința generală este de creștere în toate județele, mai accentuată în cele considerate cu profil agricol. Cel mai scump teren agricol din România este cel din județele Timiș și Arad, la acest moment. Prețul cel mai mare pentru terenuri este de 10.000 de euro la hectar. La polul opus se află județele din zona Moldovei sau chiar în sud, la Constanța, unde cel mai mic preț pentru terenul agricol pornește de la 3.000 de euro pe hectar și ajunge la 4.000 – 5.000 de euro le hectar.

    Factorii care influențează prețul terenurilor agricole din România sunt mai ales interesul agricol din zonă, situația funciară a suprafeței (cadastru, intabulare), calitatea solului și accesul la respectiva parcelă.

    4.000 euro/ha, prețul unui hectar de teren în Constanța

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura cu Gheorghe Albu, președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) pentru a afla opinia acestuia, atât în calitate de președinte de asociație, cât și de fermier, vizavi de piața terenurilor agricole din România.

    ”După cum văd eu vânzările de teren în România au cam stagnat. Ce a fost de vândut s-a vândut, iar acum pe ici pe colo unii mai revând terenurile pe care le-au cumpărat. Cel puțin în zona unde activez eu chiar urmăresc chestiunea asta a vânzării terenurilor și vreau să spun că nu mai sunt solicitări pentru a vinde așa cum erau în anii anteriori. Deci încă o dată spun că cine a avut de vândut a vândut, iar acum marea majoritate care vinde sunt din cei care revând terenurile și există și o mică parte a celor care vând din anumite motive, fie că vor să-și facă o altfel de afacere sau cine știe, însă aceștia sunt mult mai puțini”, ne-a declarat Gheorghe Albu, șeful interimar al LAPAR.

    Prețul unui hectar de teren arabil în Constanța, acolo unde activează inginerul Albu ca și fermier, pornește de la 4.000-5.000 de euro și ajunge până la 8.000 de euro.

    ”Prețurile diferă în funcție de zonă și în funcție de cine are interesul de a cumpăra. Spre exemplu, și noi în societate acolo unde avem interesul de a întregi o suprafață plătim un preț mai mare, între 6.000 și 8.000 de euro pe hectar, iar acolo unde nu avem interes oferim un preț care să fie cât de cât acceptabil și pentru cel care vinde și pentru cel care cumpără. Dar de obicei prețul este influențat de interesul celui care cumpără. În județul Constanța prețul pornește de la 4.000-5.000 de euro hectarul și ajunge până la 8.000-9.000 de euro. Am văzut terenuri pe care se cer 10.000 de euro pe hectar, dar acestea nu au avut ofertant”, a declarat președintele LAPAR Gheorghe Albu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Gheorghe Albu a cumpărat în urmă cu două zile o solă de 10 hectare de pământ cu un preț de 6.000 de euro pe hectar: „Eu am cumpărat ultima dată teren în urmă cu 2-3 zile. L-am luat cu 6.000 de euro pe hectar, am cumpărat o solă de 10 hectare. Când există oportunitatea să întregim o anumită parcelă atunci oferim un preț mai mare, dar acolo unde nu există un interes special oferim prețul zonei. Cam așa stau lucrurile în toate fermele, nu numai în ferma mea. Apelăm la credit atunci când cumpărăm pământ”.

    Cel mai scump teren agricol din România este în vest

    Cel mai scump teren agricol este cel din vestul țării, unde proximitatea de Occident, dar și prezența investitorilor străini au urcat prețurile la un nivel de 10.000 de euro pe hectar.

    ”Zona Timișului, partea asta de câmpie, se apropie de primul loc ca și preț al terenurilor. În zona noastră aici deja e cam 10.000 de euro hectarul de pământ. Am înțeles că în zona Galațiului, unde se face legumicultură, ar mai fi ceva terenuri scumpe. Păcat că nu prea mai sunt terenuri de vânzare, cel puțin în Timiș peste 35% din suprafață este vândută la cetățeni sau firme străine”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO fermierul Samson Popescu din Timiș.

    Samson Popescu consideră că pământul trebuie cumpărat atunci când se ivește oportunitatea că altfel rămâi fără. Din acest motiv, fermierul este dispus să renunțe chiar la alte investiții pentru a-și putea achiziționa teren.

    ”Ultima dată când am cumpărat teren a fost anul trecut, dar puțin, vreo 5 hectare. Cu 9.000 de euro hectarul l-am luat. Deci pot să spun că se cumpără teren în limita posibilităților și în limita ofertelor. Oportunitate mai este atunci când unul dintre cei de la care ai pământul luat în arendă vrea să-l vândă. Ca să pot să iau teren am renunțat și la alte investiții și am luat și credit de la bancă. Din profit nu prea poți să cumperi mult teren, mai ales că a crescut prețul. Cu ani în urmă era altceva”, a mai spus fermierul.

    În zona Timișului, cei care dictează prețul la teren sunt cei care au capital străin: „În momentul ăsta prețul la teren se află într-o ușoară creștere sau chiar stagnare pentru că numai firmele mai mari mai au posibilități financiare să cumpere. Profitul din agricultură s-a tot diminuat de la an la an din cauza prețurilor la inputuri care au crescut, în timp ce prețul la cerealele noastre au rămas pe loc sau au scăzut. Fermierii nu prea au avut șansa să acumuleze niște valori ca să poată investi. Din ce am văzut aici în zona noastră, cei care dictează prețul sunt cei care au capital străin”.

    Prețul terenului agricol din Ialomița variază între 5.000 și 10.000 de euro pe hectar

    Fermierul Alexandru Gheorghe, administratorul exploatației Somalex din județul Ialomița, crede, se asemenea, că în ultima perioadă prețurile la pământ s-au mai stabilizat datorită faptului că primăriile fac publice prețurile. În județul Ialomița, în 2019, terenurile agricole au prețuri între 5.000 și 10.000 de euro, ”în funcție de conjunctură”: ”Sunt situații de excepție când se ajunge la 10.000 de euro pe hectar. Atunci când sunt interesele mai mari, suprafețele mai mari. În ultima lună s-au mai stabilizat cât de cât prețurile, dar a fost o perioadă când s-a înregistrat o creștere destul de abruptă. Prețurile însă sunt foarte variabile, și de o localitatea la alta diferă. Depinde foarte mult și de cât de dezvoltați sunt agricultorii din arealul respectiv astfel încât să poată să își permită să cumpere terenul, să creeze o competiție. De când se face publicitate imobiliară există niște prețuri de referință, cele din ofertele înregistrate la primărie, și sunt și publice acestea, și cam totul se raportează la ofertele de acolo. Și din moment ce prețurile sunt publice orice proprietar de teren știe prețul cu care se vinde în zona respectivă. Fără discuție însă la noi în țară la ora actuală tendința este de creștere a prețului la teren”, a declarat Alexandru Gheorghe pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul ialomițean spune că achiziționează pământ ori de câte ori găsește, întrucât achiziția de terenuri reprezintă pentru el investiția principală: ”Am cumpărat teren în urmă cu câteva zile. Am luat 6-7 hectare la un preț de 8.000 de euro pe hectar. Prețul variază în funcție de mai mulți factori: dacă terenul este în arendă, dacă este într-o zonă mai favorabilă. Achiziția de terenuri reprezintă investiția principală, dintre toate tipurile de investiții pe asta o alegi, e investiția principală. Cumpăr pământ de câte ori găsesc. Cumpăr câteva zeci de hectare pe an. Când apare o oportunitate atunci cumpăr, dacă pot bineînțeles. De cele mai multe ori cumpăr din resurse proprii, dar dacă este cazul apelez și la credit, mai ales atunci când este vorba despre suprafețe mai mari”.

    Alexandru Gheorghe, administratorul societății Somalex, spune însă că anii trecuți a cumpărat pământ cu 10.000 de euro hectarul: ”Acum 2-3 ani am cumpărat 180 de hectare de teren. Acela a fost un teren cu istorie pentru mine. În urmă cu 7-8 ani de zile vechiul proprietar român nu a vrut să-mi vândă mie terenul cu 2.000 și ceva de euro, cum era prețul atunci, de câte ori ziceam că vreau să-l cumpăr mai punea 500 de euro la preț, și până la urmă l-a vândut unor danezi cu nici 3.000 de euro, iar aceștia după un an de zile au vândut cu 10.000 de euro hectarul. Și l-am luat eu”.

    Prețul pe hectarul de pământ în Ialomița, confirmat și de Nicolae Sitaru

    Cunoscutul fermier Nicolae Sitaru, administratorul exploatației Elsit, consideră că prețul la pământ este în stagnare: ”Eu zic că prețul la pământ este în stagnare de vreo 2-3 ani și asta pentru că s-a ajuns la un preț destul de mare și sunt greu sustenabile prețurile pentru veniturile din agricultură”.

    Ialomițeanul spune că în județul Ialomița poți cumpără pământ și cu 5.000 de euro hectarul, dar și cu 10.000 de euro.

    ”La noi în zonă cele mai scumpe terenuri s-au vândut cu 10.000 de euro pe hectar, dar suprafețe mari și bine poziționate. În rest, prețul mediu este între 5.000 și 6.000 de euro pe hectar”, a declarat fermierul Nicolae Sitaru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Inginerul Nicolae Sitaru a dezvăluit că anul acesta a cumpărat pământ cu 5.000 de euro hectarul. Acesta consideră că atunci când vine vorba de pământ orice altă investiție cade.

    ”Eu am cumpărat anul acesta cu 5.000 de euro pe hectar, dar mai trebuie făcute intabulări, niște lucruri care și alea te mai costă bani și drumuri în plus. De obicei îmi propun să cumpăr în special pământurile care sunt în administrarea noastră. Când avem bani cumpărăm din resurse proprii când nu ne împrumutăm la bancă, nu este o regulă în acest sens. Orice altă investiție cade atunci când este vorba de pământ. Asta e prioritatea zero”, susține acesta.

    Piața terenurilor agricole a atins apogeul în județul Arad

    Pe piața terenurilor, județul Arad este de referință când discutând despre cele mai mari prețuri la hectar. În vestul țării, fermierii nu reușesc să mai cumpere sub pragul de 7.000 de euro hectarul.

    Fermierul Dan Herțeg, din Arad, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în urmă cu două săptămâni a cumpărat pământ cu 8.500 de euro pe hectar.

    ”Am luat aproape 2 hectare cu 8.500 de euro hectarul. Sunt oameni care sunt în arendă la noi și atunci avem dreptul acela de preemțiune și vine omul și te anunță că vrea să vândă. Spre exemplu, săptămâna trecută am refuzat o parcelă de un hectar și ceva pentru că cerea 9.000 de euro pe hectar și era și în comuna vecină, nu era așa de interes pentru mine. Când cumpărăm pământ cumpărăm pe credit bancar ca să nu renunțăm la alte investiții pentru că e nevoie și de utilaje și de altele”, a mărturisit fermierul.

    Arădeanul susține că se ajunge la un preț de 10.000 de euro pe hectarul de pământ atunci când sunt în vânzare suprafețe mari de teren: ”Aici la mine în zonă prețul la un hectar de pământ variază între 8.000 și 9.000 de euro. Se mai cere și 10.000, dar se mai negociază. Se cumpără pământ în continuare chiar dacă prețurile sunt mari. Și românii și străinii cumpără. Dar de obicei nu se vând parcele mari, se vând bucăți mai mici, între jumătate de hectar și două hectare. Când sunt suprafețe mari însă se cere și 10.000 de euro pe hectarul de pământ”.

    Tendința generală a prețului la terenul arabil este una de creștere în zona Aradului: „Din punctul meu de vedere, tendința generală este de creștere a prețului la pământ. Când cumperi pământul lucrul ăsta ți se pare a fi unul rău, dar în același timp e un lucru bun pentru că peste câțiva ani îi crește valoarea. Mulți nu înțeleg că nu este vorba neapărat de câștigul direct ci și de valoarea pe care o să o aibă pământul peste ceva timp”.

    Prețul terenurilor agricole în fiecare județ

    Iată situația prețurilor pe hectar conform datelor prezentate de compania Agricover la începutul anului trecut:

    Preț teren agricol în Arad, Timiș și Caraș-Severin: 6.000 – 8.500 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Satu Mare și Bihor: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud: 2.500 – 5.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Cluj, Alba și Hunedoara: 3.500 – 5.500 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Mureș și Sibiu: 4.000 – 5.500 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Gorj și Mehedinți: 2.500 – 5.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Vâlcea și Argeș: 2.500 – 4.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Dolj și Olt: 4.500 – 5.500 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Brașov, Harghita și Covasna: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Buzău, Prahova și Dâmbovița: 4.000 –7.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Ilfov și Ialomița: 5.000 – 10.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Brăila: 5.000 – 7.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Călărași: 4.000 – 8.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Teleorman și Giurgiu: 3.000 – 6.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Tulcea și Constanța: 4.000 – 7.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Vrancea și Galați: 3.500 – 6.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Suceava, Neamț și Bacău: 3.500 – 5.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Botoșani și Iași: 3.500 – 7.000 de euro pe hectar;

    Preț teren agricol în Vaslui: 2.500 – 4.000 de euro pe hectar.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!