• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Realități paralele: Daea, populism prin piețe – producătorii de legume, în pragul falimentului

    Vlad Macovei -

    Vizitele ministrului Agriculturii prin piețe înseamnă doar populism și ipocrizie. La acest sfârșit de săptămână, Petre Daea s-a dat în spectacol la Târgu-Mureș, apoi la Sibiu. Vedem niște poze de un festivism de prost gust, într-o postare pe Facebook a cărei concluzie este: Toate sortimentele de legume, la prețuri accesibile. Ministrul Agriculturii a reușit să îi sfideze din nou pe fermieri.

    Petre Daea, alături de Mircea Dușa, fost ministru PSD, în prezent prefect numit al județului Mureș

    În primul rând, dialogul cu producătorii din piața nu a fost spontan și deschis, vizitele au fost anunțate. În poze îl vedem pe prefectul județului Mureș, alături de Petre Daea. Vă dați seama cât de regizat a fost totul: samsarii au fost rugați să ia pauză o zi, micii producători au fost instruiți să nu îl supere pe domnul ministru cu remarci incomode, legumele au fost “lustruite”, totul a mers strună pentru ca pozele cu care vrem să aburim românii să iasă bine. Nu este totuși o ședință foto de partid pentru care fermierii plătesc totuși un preț cam mare?

    În al doilea rând, ministrul nostru ar fi trebuit să tragă o concluzie legată de veniturile fermierilor, întâi și întâi. Și de abia după aia despre prețurile accesibile pentru consumatori. Este foarte important ca legumele românești să fie la prețuri accesibile, nimeni nu contestă, dar pentru a reuși asta, este nevoie ca fermierii să obțină venituri pentru a-și putea duce zilele mai departe. Pare un detaliu dar nu este. Este o dovadă în plus că Petre Daea speră să își salveze scaunul de ministru, chiar dacă trebuie să calce pe producătorul agricol și pe interesele acestuia. Nu vă lasați păcăliți, vă poate călca și atunci când vă plânge de milă și varsă lacrimi de crocodil. Școala activistului de partid nu se uită.

    În al treilea rând, populismul lui Daea prin piețe se suprapune peste o situație extrem de gravă cu care se confruntă producătorii de legume din România. Nu o spun eu, o afirmă chiar reprezentantul legumicultorilor. “Anul 2019 – an foarte greu pentru fermierii producători de legume și fructe. Fenomenele meteorologice, lipsa forței de muncă, riscurile foarte mari, prețuri mici practicate la valorificare, descurajează producătorii, care amenință cu abandonul. Se impune un program special pentru revigorarea sistemului. Scăderea suprațetelor de legume, de cartofi ne alarmează”, a scris pe Facebook, cu două zile înainte de vizita lui Daea la piață, președintele organizației interprofesionale din sectorul legume-fructe, Aurel Tănase. Într-o postare ulterioară, acesta arată că din 700 de hectare cultivate cu roșii în câmp în 2018, anul acesta suprafața a scăzut la 350 de hectare.

    Memoriul producătorilor de legume, ignorat de ministrul Daea

    Conform informațiilor mele, această postare este un disperat semnal de alarmă, deoarece reprezentanții Ministerului Agriculturii ignoră de mai multe săptămâni un memoriu al producătorilor de legume-fructe care arată, printe altele, că programele de sprijin ale sectorului nu sunt bine concepute și banii nu ajung unde trebuie, cu impact minim asupra fermierilor. Păi nu era “Programul Tomata” un succes național? Nu au fost închinate emsiuni de un festivism grețos, cu Daea maestru de ceremonii, în cinstea programelor guvernamentale de sprijin a legumicultorilor? Și rezultatul care este? Producătorii amenință cu abandonul.

    Să spunem foarte clar: Aici este vorba de un sector care are viitor în România. Nu vorbim de o zonă care nu ar rezista în economia de piață. Producătorii de legume și fructe ar trebui să prospere în România, să livreze cantități mari de marfă în piețe și supermarketuri, să recâștige inițiativa pe piața internă, în lupta cu importurile. Pentru că da, ar trebui să fie o luptă. Creșterea economică a României, transpusă și în creșteri de venituri, se duce către produse din import? Adică banii plătiți de români ca taxe și impozite pentru salariile bugetarilor, să plece peste graniță în buzunarele altora, pentru că profesorul sau doctorul nu găsește roșii sau mere autohtone? Cum explicăm aparentul paradox că în timp ce avem programul lui Daea, importurile de legume au crescut? Păi îl explicăm într-un singur fel: programul nu ajută suficient! Programul nu este rău, mă bucur că sunt producători ca l-au accesat, are efect, dar efectul este de 5% din ce este nevoie. Și să nu credeți că soluția este Camera de Comerț Unirea. Sau Camera de Șmenuri Dezbinarea. Soluția este să cheltuim inteligent banii europeni în investiții necesare iar producătorii să se poată asocia eficient pentru a intra în marile rețele de magazine. Restul e populism și ipocrizie pentru ca un personaj anacronic să mai poate sta o zi, o lună, un an pe scaunul de ministru. Cu ce preț? Uitați-vă la scandalurile din ultimele luni, care îl au ca protagonist pe Daea, și gândiți-vă dacă este un preț pe care merită să îl plătiți.

    Disclaimer: Consider că mandatul lui Petre Daea are și realizări, nu văd lucrurile doar în negru. Agrointeligența va continua să publice, fără comentarii, toate informațiile furnizate de ministerul sau de ministrul Agriculturii care au impact în activitatea fermierilor români. Agrointeligența are o relație instituțională corectă cu oricine a ocupat, ocupă sau va ocupa fotoliul de ministru. În același timp, pentru că au trecut 30 de ani de la Revoluție și penalizarea delictului de opinie ar trebui să nu mai fie în reflexul oficialilor români, voi continua să public toate informațiile, analizele și părerile pe care le consider relevante pentru cititorii mei, chiar dacă sunt împotriva lui Petre Daea. Iar dacă Opoziția folosește aceste informații în războiul politic, Petre Daea ar trebui să își reproșeze acest lucru lui însuși, pentru că prin greșelile sale, pe care a sperat să le țină sub tăcere, își pune propriul partid într-o situație nefavorabilă. Nu este vorba de un atac la persoană, nu este nimic personal, este vorba pur și simplu de faptul că actualul ministru al agriculturii a ajuns o vulnerabilitate pentru sectorul agroalimentar. Și nu mi-aș ierta-o niciodată, în ciuda amenințărilor și repercursiunilor, dacă aș ști acest lucru și nu l-aș comunica, argumentat, cu informații, fermierilor români. Chiar și celor care încă mai cred în Petre Daea și în jocurile sale de imagine.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds