• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier disperat: Primarul a închis drumul pe care ajungeam în fermă. Replica edilului!

    Ramona Dascălu -

    Fermier din Sălaj, la un pas de a restitui fondurile europene din cauza autorităților locale care îi pun bețe în roate. Ioan Ilieș, proprietarul unei mici ferme de vaci din satul Poiana Onții, comuna Cristolț, județul Sălaj, se află într-o situație disperată după ce primăria i-a închis drumul de acces către fermă, chiar dacă în acte acesta figura până mai ieri ca fiind un drum public. Primarul comunei Cristolț neagă însă acuzațiile care i se aduc de către fermier și susține că drumul se află pe proprietate privată.

    Ioan Ilieș a accesat fonduri europene, iar proiectul său a fost declarat eligibil, astfel că banii i-au venit de la Uniunea Europeană pentru a-și dezvolta micuța fermă din satul Poiana Onții, o localitate destul de izolată, unde creșterea animalelor a rămas cam singura îndeletnicire care mai poate fi practicată. Fermierul se află însă acum într-o situație mai mult decât delicată întrucât poate ajunge să restituie cei 15.000 de euro primiți de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea fermei. Motivul este unul incredibil. Deși are documente care atestă că drumul DC 48A Dosu Treznii, în lungime de 1.290 metri, este drum public, autoritățile, la insistențele unor proprietari de terenuri din sat au închis strada. Astfel, în acest moment, Ioan Ilieș nu mai are cum să ajungă la ferma sa cu utilajele, iar din această cauză riscă să restituie fondurile europene pe care le-a primit.

    „Am câștigat un proiect pe fonduri europene prin care care trebuie să fac condiții la animale. Nu pot duce la îndeplinire proiectul pentru că nu pe unde să duc materialele. Am un termen legal și dacă nu mă încadrez trebuie să dau banii înapoi – 15.000 de euro. Au închis drumul în 2018, prin luna februarie. Motivul a fost că terenul este băgat la APIA. Dar acolo a fost drum din toate timpurile, a fost drum vechi. iar din 2013 au băgat buldozerul și l-au reabilitat. Am fost la APIA și am întrebat și în satelit apare că este drum, e limita dintre două terenuri. Am avut și hartă de la cadastru și și acolo apare că este drum”, a declarat fermierul pentru Ziarul de Sălaj. 

    Fermierul nu a stat cu mâinile în sân ci a încercat pe toate căile să își caute dreptatea, însă până acum toate eforturile au fost în zadar. Întâi de toate, Ioan Ilieș s-a adresat poliției, care din start i-a întors spatele, iar după aceea Prefecturii Sălaj, care i-a transmis printr-o adresă că drumul închis este de fapt drum public.

    „Am mers la poliție, am mers la Prefectură, și am documente de la Prefectură din care reiese că este drum public. Domnii de acolo m-au îndrumat să-mi iau un avocat, dar nu am bani. Am depus plângere și la Parchet, am fost și la poliție, iar poliția îmi spune „mai poți sta cum ai stat până acum”, chiar am fost sunat de un polițist care s-a recomandat șef de post în Bălan care mi-a spus că nu știe de ce mă bag eu în drumurile din Cristolț. De la Parchet au venit și mi-au luat declarație și acum se află pe rol. Eu am depus plângere că mi s-a închis drumul și pe urmă au formulat un răspuns care a venit la postul de poliție, iar după aia m-au întrebat cine l-a închis, iar eu am dat și nume, numele proprietarului de teren Prodan Victor și numele domnului primar Cheșeli Ioan”, a mai spus fermierul Ioan Ilieș.

    Primarul, foc și pară pe fermier: ”Omul ăsta e nesimțit”

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu primarul comunei Cristolț Ioan Cheseli pentru a afla și punctul său de vedere. Acesta neagă spusele fermierului și îl catologhează pe acesta ca fiind ”nesimțit”.

    „Acolo nu există drum, sunt proprietăți și există un alt drum de acces. Întotdeauna a fost proprietate acolo și doar cu acceptul proprietarului a trecut până acum, dar dacă omul ăsta e nesimțit și le-a distrus terenul cu tractorul nu îi mai dă voie să streacă peste proprietatea lor. Nu există drum public acolo. Ce a luat el de la prefectură face referire la cu totul altă cale de acces. E alt drum și el duce în eroare pe toată lumea. Are alt drum pe unde să o ia, dar e mai departe. De ce nu-l mai lasă să meargă pe acolo? Pentru că i-a distrus terenul, în luna martie, în condiții de ploaie, să mergi peste o fâneață cu un tractor, să te adâncești cu roțile la un metru, să faci niște tranșee în condițiile în care proprietarii au terenul la APIA. Probabil că se vede ca și drum pentru că a umblat el pe acolo, și deasta se văd urme”, ne-a declarat primarul din Cristolț, Ioan Cheseli.

    Ba mai mult, primarul îl trage la răspundere pe fermier că nu și-a luat casă în centrul satului: „Una dintre variante, pentru că el a luat numai acum 15.000 de euro de la APIA, și de zece ani încoa a luat foarte multe mii de euro, el putea cu banii ăștia să-și cumpere casă în Cristolț cu maximum 5 mii de euro, casă aproape în centru comunei. Deci nu trebuie să-și mute neapărat ferma, trebuie să se mute el în primul rând”.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till