Creșterea animalelorŞtiri agricole

Controale la stâne. Se verifică numărul de câini ţinuţi de oieri pentru pază

Foto via bistriteanul.ro/Ioan Stoenica

Controale la stâne pentru a se verifica numărul de câini ținuți de oieri pentru pază. Verificările sunt făcute de către reprezentanții Parcului Național Munții Rodnei și se pare că motivul acestor controale sunt atacurile tot mai dese reclamate de către turiști care se plâng de agresivitatea câinilor, dar și a ciobanilor. Cele mai multe probleme sunt la stânele din județul Bistrița-Năsăud, potrivit publicației Bistriteanul.ro.

„Sunt câini mulți, mai ales la stânele bistrițenilor. De o săptămână facem controale la stâne. Și verificăm numărul de câini și dacă respectă regulile de pășunat în parc. (…) Există probleme cu purtatul jujeelor. După 40 de ani de reglementare, legiuitorul a decis într-o noapte, după ce stânașii au sărit gardul guvernului, să abroge acel articol. Noroc că noi am fost vigilenți și ne-am prins în regulamentul parcului reglementări clare”, spune Ioan Muntean, șeful pazei Parcului Național.

În Parcul Național Munții Rodnei ar exista 110 stâne. Iar amenzile ce se pot aplica au valoarea cuprinsă între 500 de lei și 60.000 de lei, în funcție de neregulile descoperite.

Conform sursei mai sus menționată, Mihaela Poll, director al Administrației Parcului Național Munții Rodnei, recunoaște că au fost sesizări din partea turiștilor pe acest subiect, la fel cum nu neagă faptul că sunt și administratori de stână cu care nu te poți înțelege.

Controalele la stâne vin la o lună distanță după un incident care s-a petrecut la o stână bistrițeană și în care un cetățean belgian stabilit în România a fost agresat de un grup de ciobani.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!