• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Târgul oierilor din Poiana Sibiului are interzis la oi. DSV: ”Nu se mai ține niciun târg cu animale!”

    Ramona Dascălu -

    Coborâtul oilor de la munte se face anul acesta fără animale în județul Sibiu. Târgul devenit deja tradiție pentru oierii din zonă se va ține pe 19 septembrie dar fără să fie aduse animale de orice fel. Oierii sunt furioși pe decizia autorităților și plănuiesc să organizeze un protest sau să aducă cu ei oile în ciuda interdicțiilor impuse de veterinari.

    ”Coborâtul oilor de la munte”, eveniment care prilejuia mare bucurie pentru oierii sibieni și nu numai, atracția principală fiind tocmai reîntoarcerea animalelor și a păstorilor de pe culmile munților unde au păscut din primăvară, se va ține în acest an fără animale. Chiar dacă este vorba despre un târg cu tradiție, de o mare importanță pentru oierii din Mărginimea Sibiului, autoritățile sanitar-veterinare nu vor face nicio excepție de la regulă.

    „Nu se ține niciun târg, de anul trecut nu se mai ține. Deci târgurile de animale nu se mai țin. Toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT-uri) au adresă de la Centrul Local de Combatere a Bolii, condus de doamna prefect, încă de anul trecut, prin care se interzice orice aglomerație de animale”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Rad Nuțu, șef serviciu Sănătate Animală în cadrul DSVSA Sibiu.

    Acesta a completat că până în prezent la DSVSA Sibiu nu a fost depusă nicio solicitare de organizare a Târgului de ovine din Poiana Sibiului, eveniment organizat de primăria cunoscutei localități sibiene.

    „Până acum nu ne-a contactat nimeni. Din câte știu, nu avem nicio cerere referitoare la acest târg până acum”, a mai spus Rad Nuțu, șef serviciu Sănătate Animală în cadrul DSVSA Sibiu.

    Acesta a precizat că pentru Festivalul Porcului de Mangalița de la Racovița, din județul Sibiu, chiar dacă la târg nu au fost prezente animale vii, organizatorii au avut totuși nevoie de acceptul DSVSA Sibiu pentru ca toate produsele din carne de Mangalița comercializate acolo să fie verificate înainte.

    Oierii vor să organizeze un protest

    Oierii nu se dau însă bătuți cu una cu două. Ei au în plan organizarea unui protest, sperând că astfel vor determina autoritățile să le permită să vină la târgul din Poiana Sibiului și cu animale.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici: Oierii se pregătesc de protest. Vor să ceară demisia ministrului Petre Daea

    “Vă salut ciobănaşi am o propunere pentru voi să facem un protest ca să se țină Târgul de la Poiana Sibiului pe 19 septembrie și cu animale. Să-i cerem demisia la Daea pentru ca el a făcut campania promovează oaia, dacă nu se rezolvă ceva pentru ca e păcat să se piardă acel eveniment îndrăgit de noi ciobanii”, a fost îndemnul oierului Sergiu Husar.

    Reamintim că târgurile de animale vii sunt interzise în toată ţara, restricţia a fost impusă de autorităţi pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane. O comunicare a ANSVSA făcută pe 8 august arată că Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 231 de localități din 23 de județe, cu un număr de 746 de focare (dintre care 4 focare în exploatații commerciale și 2 focare în exploatații de tip A).

    În alte 4 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 410.616 porci afectați de boală și există 1.803 cazuri la mistreți.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului