Forța porumbului românesc. Demonstrație în câmp, la Fundulea
Ramona Dascălu -Ziua Porumbului Românesc 2019 a avut loc astăzi, joi – 22 august, la Fundulea, județul Călărași, organizată de către echipa Expert Agribusiness. Compania, una 100% românească, deține în portofoliu hibrizii CERA, pe care îi produce în exclusivitate și pe care a dorit să îi prezinte fermierilor și altfel decât în cataloage: direct în câmp, cu puțin timp rămas până la momentul recoltării.
Evenimentul dedicat geneticii românești de porumb a fost deshis de către Mariana Olteanu, director general Expert Agribusiness, care a mulțumit pentru prezența numeroasă, mai ales din rândul fermierilor.
„Vă mulțumesc în numele întregii echipe pentru că ați dat curs invitației noastre de a fi parte din evenimentul nostru – Ziua Porumbului Românesc. De ce l-am denumit așa? Pentru că suntem o firmă românească, producem sămânță din hibrizi de porumb românești pentru fermierul român. În cadrul acestui eveniment dorim să vă prezentăm munca noastră de cercetare, rezultatele obținute de hibrizii noștri în câmpurile noastre, cât și în câmpurile fermierilor noștri care îi cultivă de ceva timp, ca și în câmpurile lor experimentale pentru că unii dintre dumneavoastră ați făcut și câmpuri experimentale cu hibrizii noștri, și chiar și impresii, schimb de experiență pentru că noi vrem să creștem și avem multe de învățat de la dumneavoastră în așa fel încât să îmbunătățim atât activitatea noastră, cât și rezultatele recoltelor sau să menținem rezultatele recoltelor din fermele dumneavoastră”, a spus directorul general al Expert Agribusiness, Mariana Olteanu.
A urmat o prezentare succintă a programului de la Ziua Porumbului Românesc 2019, evenimentul incluzând și o prezentare tehnică a lotului experimental cu hibrizi de porumb CERA: ”Programul nostru de astăzi cuprinde prezentarea lotului experimental în care avem hibrizii de porumb CERA – CERA 270, CERA 320, CERA 380, CERA 450, doi hibrizi experimentali – 3401 și 3702. Avem și hibrizi din grupa EVO, tot hibrizi românești care au avut rezultate foarte bune anul trecut. Toți acești hibrizi îi avem în loturi de hibridare și vom avea sămânță pentru comercializare în primăvara anului 2020”.
A urmat la cuvânt Georgeta Dicu, ”Doamna porumului românesc”. Cercetătoare cu o vastă experiență, Georgeta Dicu este cea care a contribuit decisiv la crearea hibrizilor aflați astăzi în portofoliul companiei Expert Agribusiness.
”Sunt onorată și sunt impresionată de faptul că ați acceptat invitația noastră de la prima până la ultima persoană care este prezentă astăzi aici. Vă mulțumesc din suflet! Iată că am și eu emoții, aproape că mi-au dat lacrimile când sora mea, pentru că este sora mea, și vă dezvălui că aici suntem patru surori din cele cinci care lucrăm împreună în acest domeniu. Aproape că mi-au dat lacrimile pentru că tinerețea și voința mea de a trece peste orice și de a merge mai departe li se datorează acestor tineri, care la rândul lor spun că eu sunt vinovată pentru tot. Adevărul cred că este undeva la mijloc. Oricum, eu le mulțumesc din suflet pentru că au crezut în mine și au crezut în acești hibrizi și și-au dat seama în ultimii doi ani că au valoare acești hibrizi și că trebuie să existe hibrizi românești pe piața românească de porumb pentru că o țară fără propriile rezultate care vin din cercetare este o țară un pic slabă. Vă mulțumesc și sper să fie o zi a informațiilor pentru că eu asta îmi doresc, să oferim foarte multe informații, dumneavoastră să ne oferiți foarte multe informații, să fie o socializare din care să învățăm cu toții, fiecare din experiența fiecăruia”, a spus Georgeta Dicu, a cărei pasiune pentru cercetare și amelioare s-a transmis și fiului său, Alexandru, care i-a fost alături și a asistat-o la prezentarea susținută la Ziua Porumbului Românesc 2019.
Profesorul Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, a fost invitat să adreseze câteva cuvinte în fața fermierilor, ai partenerilor Expert Agribusiness și a presei prezentă la Fundulea.
”Pentru că beneficiem de prezența unei persoane foarte importante pentru cercetarea românească li eu fiind un om care de 27 de ani lucrez în cercetarea românească aș vrea să-i dau cuvântul pentru un mesaj către tinerii fermieri care sunt în număr mare și cărora eu mă adresez cu precădere, domnului președinte al Academiei de Științe Agricole și Silvice Valeriu Tabără”, l-a invitat Georgeta Dicu pe profesorul Valeriu Tabără să ia cuvântul.
”Mă onorează această invitație în primul rând pentru că vă suprapuneți peste un punct de vedere pe care eu îl exprim de foarte mult timp, inclusiv genericul sub care vă desfășurați acțiunea de astăzi este extrem de bine venit. Eu reiterez ce spunea doamna doctor Georgeta Dicu aici, că o agricultură a unui stat precum România nu poate prospera și nu poate deveni eficientă bazându-se pe import de material biologic, și merg mai departe și spun bazându-se pe rezultate de cercetare de import. Eu mă bucur că societatea a abordat un domeniu extraordinar de greu – ameliorarea porumbului nu este o problemă oarecare, nu este una ușoară în primul rând pentru că se intră într-o competiție în care nu toate elementele au fost aduse în dezbatere, și aici mă refer la calitate”, a declarat prof. univ. emerit dr. Valeriu Tabără.
Vom reveni în zilele următoare cu informațiile tehnice prezentate în cadrul evenimentului, precum și cu alte noutăți prezentate la Ziua Porumbului Românesc 2019, informații de actualitate ce vă pot fi de mare folos în fermă.