• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oțet în apa la găini și pui: cum și când se pune

    agrointeligenta.ro -

    Oțet pus în apă la găini și pui, un mare ajutor pentru sănătatea păsărilor de curte. Nu orice oțet este bun pentru pui de găină și găini adulte, ci trebuie să folosiți oțetul de mere, căutând ca acesta să fie un produs artizanal, din ingrediente naturale, chiar preparat în casă.

    Oțet de mere în apa pentru găini și pui – beneficii

    Oțetul de mere pus în apa din care beau puii sau găinile este de mare ajutor, existând beneficii recunoscute ale acestui truc des folosit de crescătorii pasionați.

    Aciditatea oțetului de mere este cea mai importantă în acest context întrucât acționează ca un antibiotic ușor, natural.

    Oțetul de mere este bogat în vitamine și minerale care sunt de mare ajutor păsărilor de curte.

    Când punem oțet la găini și pui

    Cel mai potrivit moment pentru a susține dieta găinilor cu oțet de mere este când păsările trec prin momente de stres. Poate fi vorba de perioada de vară, când păsările suferă de caniculă, de mutarea lor într-un coteț nou, de introducerea în efectiv a unor păsări noi, după un atac al unui animal sălbatic (vulpe) sau la căderea primei zăpezi. Oțetul picurat în apa de băut este benefic și la păsările care se recuperează după anumite răni. În toate aceste situații, păsările pot deveni vulnerabile printr-un sistem imunitar slăbit pe care îl puteți susține cu ajutorul aportului de oțet de mere introdus în apă.

    La pui, oțetul pus în apa de băut a dovedit că ajută la creșterea mai rapidă și luarea în greutate în cazul puilor pentru carne.

    Pentru menținerea sănătății păsărilor, puteți pune oțetul de mere în apa de băut cam o dată pe lună, timp de o săptămână.

    Cât oțet se pune în apa găinilor

    Oțetul de mere nu se administrează niciodată direct găinilor, ci se pune în apa din vasul de băut al păsărilor. Nu trebuie să depășiți un procent de 2% de oțet de mere în raport cu cantitatea de apă, astfel că vorbim despre cel mult 20 ml de oțet la un litru de apă. Foarte mulți crescători merg pe 10 ml de oțet la un litru pentru perioadele în care găinile sunt stresate și numai 3-5 ml de oțet în apa de băut pentru întreținere, timp de 3-5 zile pe lună.

    Cum preparăm oțetul pentru găini

    Rețeta pentru prepararea în casă a oțetului de mere nu este deloc complicată, nici scumpă. Se pot folosi și resturi de mere – cotoare, coji, lângă acestea fiind bine să punem cam 10-15 mere (în funcție de mărimea lor), pe care să le curățăm și să le feliem. Tot conținutul de mere se adună într-un bol și se acoperă complet cu apă, apoi se pune zahăr – cam 100 de grame, pentru a grăbi fermentarea.

    Folosiți un tocător mai greu pentru a menține bucățile de mere sub nivelul apei.

    Preparatul se lasă la întuneric și o temperatură de cel mult 23-24 de grade Celsius. După șapte zile, se strecoară și se pune în borcane tifon și cu filet, ce se vor păstra timp de șase săptămâni, având grijă să le învârtim periodic, ca pe fund să se adune reziduurile.

    După cele șase săptămâni, oțetul de mere este gata de folosit atât pentru a fi pus în apa de băut a găinilor, cât și pentru consumul casnic, în bucătărie. Tot ce mai trebuie să faceți este să scoateți tifonul și să depozitați borcanele în cămară, în loc ferit de lumină și de căldură.

    Contraindicațiile oțetului la păsări

    Oțetul de păsări poate provoca păsărilor arsuri dacă se pune prea mult sau dacă este administrat perioade mai îndelungate.

    Atenție să nu puneți oțet în apă dacă dacă dați păsărilor de băut din vase de metal. Preferabil să folosiți în acea perioadă vase de ceramică sau de plastic.

    La ce alte păsări de curte mai putem pune oțet în apă

    În afară de găini, oțetul pus în apă este benefic și pentru curci la care se pare că ajută la frăgezimea cărnii. Oțetul este bun și pentru porumbei, existând cazuri de afecțiuni la care se recomandă acest tratament: reumatism, anemie, slăbiciune corporală (mai ales la pui). La porumbei, crescătorii apelează la rețeta cu oțet pentru un penaj mai strălucitor și pentru stoparea unor bacterii precum tricomonoza și salmonella.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!