Pavel Iovăneasa, oier: ”Cine cere interzicerea exportului de ovine este fie nebun, fie plătit de cineva cu interese în piață!”
Ramona Dascălu -Reacție a unui cunoscut oier român după ce joi – 29 august, organizația Animals International a cerut, într-o conferință de presă, infrigement împotriva autorităților române care nu au oprit exportul de animale vii către țările arabe.
Pavel Iovăneasa, crescător de oi și în același timp și președintele Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine Retezatul Hațeg, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că cel care cere sancțiuni împotriva țării sale trebuie să fie nebun sau să aibă alte interese la mijloc.
„Eu aș veni cu o întrebare: Oare cum ar trebui să fie o persoană la cap ca să ceară sancțiuni împotriva statului din care face parte? Decât nebună sau plătită de cineva. Cred că sunt alte interese la mijloc că altfel nu se explică. Mai ales că acest ONG este o ramificație a unui ONG din Australia și noi am luat locul Australiei pe piața de ovine. În România se consumă foarte multă carne care vine congelată din Australia. Nu i-am auzit niciodată că cer să nu se mai importe carne congelată de oaie când noi suntem mari producători de carne de oaie”, a spus crescătorul Pavel Iovăneasa.
Oierul crede că acțiunea celor de la Animals International vine ca o reacție la creșterea efectivului de ovine al României, precum și la creșterea prețului la kilogramul de oaie în viu.
„Înainte de ’89 arabii au fost mari consumatori de carne de ovine din România, au urmat apoi câțiva ani de zile când carnea de ovine din România a lipsit de pe piața arabă, și în momentul în care s-au restabilit legăturile comerciale apare acest ONG cu acest domn Păun. Cum s-a văzut că a mișcat un pic prețul și că au crescut efectivele, gata, deranj. Trebuie să-l omorâm pe amărâtul ăla de la coada oii ca să nu mai producă nimic. S-a simțit o creștere a prețului pentru că este vorba de cerere și ofertă. A fost cerere, s-a mișcat și prețul. Asta e legea pieții. În momentul ăsta văd că se cumpără, dar la prețuri mici, și acum cei care cumpără sunt intermediarii, dar ei știu că va veni momentul când prețul va urca”, a declarat Pavel Iovăneasa, președintele Asociației Zonale a Crescătorilor de Ovine Retezatul Hațeg.
Oierul Pavel Iovăneasa spune că ar fi de acord să trimită la export carcasă, dar ca acest lucru să fie posibil trebuie ca România să aibă totul pregătit. Până atunci însă niciun oier nu poate fi de acord cu oprirea exporturilor de animale vii: „Dacă vorbim de abatorizare, da, noi abatorizăm, dar prima dată hai să punem lucrurile la punct, să avem abatoare pregătite, să avem piața asigurată pentru carcasă și după aia să ne apucăm să venim să lovim într-un sector. Deci, când avem o alternativă, nu să închidem așa exportul. Păi noi ce facem? Vindem mieii la 3 lei și oile la 1,5 lei pe kilogram? Asta se dorește, să se decimeze zootehnia?”.
Oierii români n-au nicio vină pentru ce se petrece cu animalele la destinație
Acesta susține că în tot acest scandal oierii români nu au nicio vină întrucât tot ce a ținut de ei s-a făcut ca la carte.
„Oierii nu au nicio vină în toată povestea asta. Dacă ar fi condițiile despre care se discută acolo în România, aș fi de acord, dar atât timp cât acele condiții pe care le prezintă ei sunt pe vas și la descărcare în țările arabe, ce vină avem noi? De ce se aruncă în spatele României? Dacă animalele au fost bine, sănătoase, cu vaccinări, cu deparazitări, cu absolut tot ce se impune la încărcare în regulă, ce treabă avem noi după 30 de zile sau după cât timp ajung în porturile de destinație?”, se întreabă crescătorul.
România trebuia să ceară despăgubiri pentru stoparea exportului de ovine
Președintele de asociație mai spune că nici guvernul român nu a reacționat așa cum ar fi trebuit în momentul în care Comisia Europeană a cerut sistarea exportului de ovine către țările arabe.
„Și guvernul român este de vină pentru că trebuia să procedeze altfel. În momentul în care Comisia Europeană a cerut prin comisarul de la Sănătate să se oprească exportul, noi ca și stat trebuia să cerem despăgubiri Comisiei Europene. Eu unul aș vedea pusă această prevedere pe un act normativ. Altfel, aceste măsuri sunt menite doar să distrugă sectorul. Deci aici era vorba de abilitatea negociatorului de la Ministerul Agriculturii în momentul când au primit somația de la Comisia Europeană. Trebuiau să spună în felul următor: Da, de acord, dar atâtea capete de animale avem noi plus pierderile care sunt, ăștia sunt banii pe care trebuie să-i disloace Uniunea Europeană din bugetul său pentru sectorul ovin din România”, este de părere oierul.
Pavel Iovăneasa laudă autoritățile române pentru faptul că nu au cedat atunci când li s-a cerut acest lucru de către Comisia Europeană: „Autoritățile române trebuie să simtă că noi le sprijinim. Dacă nu au cedat în fața presiunilor de a opri exportul, trebuie să aibă siguranța că o fac pentru România nu pentru altă țară. Prin faptul că nu au cedat ne-au arătat că sunt bine intenționate, a fost o gură de oxigen pentru crescătorii de ovine. Lucrul ăsta ar trebui să ne dea de gândit și să-i ajutăm și să-i încurajăm să nu cedeze. Ce este de lăudat, lăudăm”.
Oierul Pavel Iovăneasa a mai spus că nu este exclus să se repete ceea ce s-a întâmplat și pe 15 decembrie 2015, atunci când oierii au venit să protesteze la București.
„Să-i Ferească Dumnezeu să nu repetăm un 15 decembrie 2015. Când îți ajunge cuțitul la os, când vezi că rămâi cu animale nevândute, când îți încep copiii școala și nu ai bani să le plătești taxele sau să le pui rechizite în ghiozdan, ce o să se întâmple? O să stăm să-i mulțumim domnului de la ONG că a distrus un sector? De fiecare dată când ne-am mobilizat și ne-a ajuns lațu la gât am reacționat. Ar trebui să cerem o întâlnire cu acest domn și cu acest ONG să vedem exact ce urmărește. Noi oierii am vrea să purtăm o discuție cu domnul de la ONG, să își motiveze acțiunile și revendicările față în față”, a conchis acesta.
Organizația Animals International a anunțat joi, 29 august, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Gabriel Păun, directorul pe Europa al Animals International, împreună cu deputatul PNL Adrian Oros, că cere infringement împotriva autorităților române care au trimis 66.000 de oi în miezul verii în țări de la Golful Persic, în ciuda avertismentului Comisiei Europene care a cerut ca vaporul să nu părăsească România.
Citiți și: Animals International cere infringement împotriva autorităților române