• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrășământ natural pentru legume: Rețeta fără chimicale pentru producții cu 30-40% mai mari

    Ramona Dascălu -

    Pasionatul de legume Vali Cucu, din județul Neamț, a descoperit un îngrășământ natural care mărește producția de legume, fie că vorbim de roșii, de ardei sau de castraveți, cu cel puțin 30-40%.

    Rețeta autentică a îngrășământului este de origine rusească, dar legumicultorului i-a venit ideea de a îmbunătăți această rețetă și de atunci O folosește an de an, fiind foarte mulțumit de rezultatele pe care le obține.

    „Este o rețetă foarte veche, rusească. Până acum 3-4 ani auzisem de ea, dar nu o încercasem. Rețeta originală era numai cu drojdie și mie mi-a venit ideea să pun și găinaț, știind eu că e foarte bun ca îngrășământ. Și de atunci o folosesc în fiecare an. Sunt foarte mulțumit, am roșii de peste un kilogram bucata, ardeii sunt de 300-400 de grame. E adevărat că și soiurile sunt mari, dar și planta produce foarte mult datorită acestui îngrășământ”, a spus Vali Cucu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Rețeta de îngrășământ natural pentru legume

    Compoziția acestui îngrășământ este una foarte simplă, fiind vorba de un amestec de găinaț de găină și drojdie. Important de știut este însă faptul că găinațul trebuie să provină de la găini furajate natural.

    „Acest îngrășământ natural pe care eu îl recomand este format din găinaț de găină și drojdie. Condiția este însă ca acest găinaț să provină de la găini furajate natural și nu cu concentrate”, dezvăluie legumicultorul din Neamț.

    Fertilizarea naturală se aplică radicular, de 2-3 ori pe sezon

    „Îngrășământul acesta se aplică numai radicular, de 2-3 ori pe sezon, pe timpul verii. Începând cu luna august nu mai este nevoie de acesta întrucât plantele sunt deja dezvoltate și fructele sunt mari. Acest îngrășământ mărește producția cu 30-40%”, explică Vali Cucu.

    Cum se prepară îngrășământul natural pentru legume

    Legumicultorul Vali Cucu ne-a prezentat cantitățile exacte de găinaț și de drojdie de care are nevoie pentru prepararea acestui îngrășământ ce va fi administrat plantelor de pe o suprafață de 500 de metri pătrați. Este nevoie de o găleată de găinaț de găină, adică vreo 15 kilograme, două pachete de drojdie, adică un kilogram de drojdie, drojdie care se găsește în comerț, și 100 de litri de apă. ”Asta este cantitatea care îmi trebuie mie pe vară pentru o suprafață de 400-500 de metri pătrați cultivați cu legume. Dar fiecare, în funcție de nevoi, își poate înjumătăți cantitatea”, explică legumicultorul nemțean.

    Se lasă la macerat între 7 și 10 zile

    Amestecul obținut se lasă la macerat între 7 și 10 zile, după care se strecoară foarte bine. „Tot acest amestec se lasă la macerat, adică la fermentat drojdia, între 7 și 10 zile. Este important ca vasul în care se află amestecul să fie astupat în tot acest timp. După ce au trecut aceste zile, se strecoară foarte, foarte bine pentru că există posibilitatea să se înfunde pompa dacă nu este strecurată bine soluția.  Dacă ai instalație de udat prin picurare și nu ai strecurat bine soluția se înfundă furtunul și ești nevoit să schimbi instalația, deasta trebuie să fim foarte atenți”, mai spune Vali Cucu.

    Se face o diluție de 1/4 sau 1/5

    După macerare, amestecul se dă la rece. Când soluția s-a răcit, din aceasta se face o diluție de 1/4 sau 1/5.

    Un litru din soluția asta se amestecă cu 4-5 litri de apă și se toarnă la rădăcina plantelor. Se aplică de 2-3 ori pe sezon și va da rezultate extraordinare, ne asigură Vali Cucu.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă