• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plafon la achiziția de terenuri agricole în România: 500 ha la persoane fizice și 1.000 ha la cele juridice

    agrointeligenta.ro -

    Decizii importante privind o legislație mult-așteptată de fermierii români! La Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților a avut loc astăzi, marți – 3 septembrie, o dezbatere pe modificările ce vor fi aduse Legii vânzării terenurilor, mai exact Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

    Deși în cadrul ședinței de astăzi nu s-a aprobat forma finală cu toate amendamentele propuse, deputații și fermierii au reușit să vină cu o serie de schimbări menite să faciliteze accesul cetățenilor români la pământ, mai ales a tinerilor. S-au dezbătut criteriile privind dreptul de preemțiune și, cel mai important poate, s-a venit cu o propunere de plafonare a suprafeței agricole pe care o persoană juridică o poate cumpăra în țara noastră.

    ”Eu aș introduce un amendament pe plafonare mai ales la societățile comerciale. Aș spune clar: la societățile comerciale…Cei care sunt până acum…de acum încolo. Legea uzitează pentru viitor. Plafonarea o putem discuta în funcție de media europeană”, a venit cu propunerea deputatul PNL Tinel Gheorghe. Ideea a fost îmbrățișată și de colegii din Comisie, dar și de fermieri.

    În urma dezbaterilor conduse de președintele Comisiei, deputatul Alexandru Stănescu, s-a convenit ca propunerea pentru plafonare să fie de 500 de hectare pentru persoanele fizice și de 1.000 de hectare la persoanele juridice. O altă propunere a fost de 750 de hectare, suprafață ”inspirată” dintr-o măsură de stat prin care se acordă credite cu garanție de la stat pentru cei care achiziționează teren în limita acestei suprafețe. De asemenea, s-a discutat favorizarea persoanelor juridice care dezvoltă activități zootehnice, deci care integrează producția vegetală prin ferme de animale.

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO, una dintre situațiile discutate a fost cea a contractelor de formă pentru arendă, în prezent existența contractului dând drept de preemțiune pentru achiziția unei suprafețe agricole. Cum acum nu există vreo condiție privind valabilitatea contractului, s-a venit cu propunerea ca dreptul de preemțiune să fie activat numai dacă există un contract de arendă cu o vechime de cel puțin un an de la semnare, fiind în discuție și perioada de 3 sau de 5 ani.

    Alte propuneri convenite au fost cele menite să reducă fenomenul de acaparare a terenurilor agricole. Astfel, viitori cumpărători vor trebui să facă dovada că au domiciliul reședință pe teritoriul național stabilit pe o perioadă de 5 ani anteriori achiziției de teren.

    După ședința de astăzi, membrii Comisiei pentru agricultură se vor întruni marțea viitoare pentru un vot pe amendamentele dezbătute. Va urma o punere de acord cu Comisia juridică pentru un raport comun, forma finală fiind trimisă la vot în plenul Camerei Deputaților. Sunt șanse mari ca noua Lege a vânzării terenurilor agricole să fie adoptată în această sesiune parlamentară, adică până la finele anului.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till