• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Germania, a doua țară din UE care interzice glifosatul. Măsura intră în vigoare la finele lui 2023

    agrointeligenta.ro -

    Germania face pași rapizi pentru a-și adapta legislația națională la viitoarele cerințe europene pentru viitorul exercițiu financiar. Cabinetul federal a adoptat astăzi, miercuri – 4 septembrie, un pachet de proiecte de lege controversate pentru protecția animalelor și a mediului în agricultură, incluzând și interzicerea treptată a utilizării glifosatului până la începutul anului 2024, când erbicidul va fi scos de pe piață. Germania devine a doua țară din UE care adoptă o lege de inetrzicere a glifosatului după ce Austria a instituit această măsură încă din luna iulie a acestui an.

    Cea mai imporatntă măsură cu impact direct în finanțele fermierilor germani este că o parte a pachetului agro-mediu va crește: 6% din plățile directe vor merge la al doilea pilon anul viitor. În prezent, acest porcent este de 4,5%. Măsura de transfer a fondurilor se va aplica de anul viitor întrucât legea de punere în aplicare a plăților directe va fi ajustată la sfârșitul lui 2019, iar rata de 6% se aplică numai pentru 2020, ultimul an al perioadei curente de finanțare.

    Cei trei miniștri care au adoptat noile măsuri de agromediu: ministrul Educației – Anja Karliczek, ministrul Mediului – Svenja Schulze, și ministrul Agriculturii – Julia Klöckner

    Un alt subiect foarte controversat este cel al interzicerii glifosatului ca măsură din cadrul unui pachet dedicat utilizării insecticidelor și a substanțelor dăunătoare insectelor.

    ”4,50 de euro la hectar vor fi mutați, iar 90% din acești bani luați de la fermieri vor fi restituiți fermierilor prin măsuri de mediu, ceea ce reprezintă o situație de câștig„, a arătat Julia Klöckner, ministrul agriculturii în Germania.

    „Programul de acțiune pentru combaterea insectelor” include o lege de protecție a insectelor și ordonanțe statutare paralele cu modificări ale legislației privind conservarea naturii, protecția plantelor, utilizarea îngrășămintelor și a resurselor de apă.

    Conform planului prezentat, este planificat să interzică utilizarea pesticidelor care conțin glifosat până la 31 decembrie 2023. Ulterior, autorizarea UE pentru glifosat se încheie oricum – cu puține șanse de extindere. „Politic, acesta este un cal mort”, a spus Julia Klöckner despre glifosat.

    Reducere treptată a utilizării glifosatului începând de anul viitor

    Încă din 2020, o strategie de reducere sistematică a utilizării glifosatului va fi pusă în aplicare în Germania, care va reduce semnificativ utilizarea produselor de protecție a plantelor care conțin acest erbicid total. ”Acum vom obține interdicții parțiale privind modificarea Ordonanței de protecție a culturilor”, a anunțat ministrul Mediului din Germania, Svenja Schulze. Reducerea programată pentru utilizarea glifosatului vizează tăierea volumelor în procent de 75 la sută. Printre altele, se menționează interdicția aplicării înainte de recoltare și o limitare clară a utilizării înainte de semănat și după recoltare.

    De asemenea, este prevăzută o interdicție a utilizării produselor fitosanitare și a biocidelor cu o relevanță deosebită pentru insectele din zonele sensibile ecologic. Sunt menționate, printre altele, zonele de faună-floră-habitat, rezervațiile naturale și parcurile naționale, precum și sanctuarele de păsări de importanță pentru protecția insectelor, care urmează să fie stabilite de către țări.


    Te-ar mai putea interesa

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură