Ştiri agricole

Prețul grâului românesc: Crește în port la Constanța, scade la poarta fermelor

Bursa de cereale din România funcționează după reguli greu de înțeles. De fapt, nu sunt reguli, par a fi doar jocuri menite să crească profitul traderilor și să îl scadă pe cel al fermierilor. Cu o cerere mare pentru export, grâul românesc s-a scumpit în portul Constanța, însă la nivel local, prețurile au cunoscut o scădere.

Prețul grâului FOB Constanța a fost de 845 de lei pe tonă în săptămâna 28 august – 3 septembrie. Cotația este în creștere față de perioada anterioară, când grânele s-au ”învârtit” în jurul a 821-826 de lei/tonă la mijlocul lunii august, chiar 809 lei/tonă la începutul lunii trecute.

Dacă prețul la grâu panificație a crescut în portul Constanța, la nivel regional, adică mai aproape de fermieri, cotațiile au fost în scădere. De la 702 lei/tona de grâu în ultima săptămână din august, grâul din vest a scăzut în ultimele zile la un preț de 658 de lei/tonă. În partea de est a țării, cotația s-a dus în jos de la 744 de lei/tonă la 687 lei/tonă. Zona de sud, Muntenia, a avut o stabilitate mai bună, cu o creștere ușoară de la 693 lei/tonă la 705 lei pe tona de grâu de panificație.

Prețul grâului de panificație în Săptămâna 28 august-3 septembrie

  • Preț grâu panificație VEST – 658 lei/tonă
  • Preț grâu panificație EST – 687 lei/tonă
  • Preț grâu panificație SUD – 705 lei/tonă
  • Preț grâu FOB Constanța – 845 lei/tonă

Contractele pentru grâu MATIF cu livrarea în septembrie au scăzut în ultimele zile, ajungând pe 3 septembrie la 161 euro/tonă, cu 21,1% mai ieftin decât anul la aceeași dată. Săcderi s-au înregistrat și pe Bursa de la Chicago unde grâul CBOT a costat 164,33 dolari/tonă, cu 13,7% mai puțin decât cotația din aceeași perioadă din 2018.  


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!