• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Maria Cîrjă, Corteva: Rapița Pioneer se poate semăna până la finele lunii septembrie

    agrointeligenta.ro -

    O campanie agricolă de toamnă cu o problemă majoră pentru fermieri: lipsa ploilor! Semănatul rapiței ce trebuia să fie ”în focuri” în această perioadă, a fost amânat de mulți fermieri pentru momentul în care se anunță și umiditate în sol. În cadrul serialului nostru RAPIȚA 2019-2020, Maria Cîrjă, director de marketing al Corteva în România și Republica Moldova, ne-a vorbit despre campania din această toamnă, dar și care este „termenul-limită” până când se pot semăna hibrizii de rapiță Pioneer.

    ”Semințele sunt deja în depozitele fermierilor, o parte au semănat, iar o parte așteaptă încă ploaia. Noi le recomandăm, dacă au pregătit terenul și dacă prognoza va anunța prima ploaie, să semene înainte pentru că și anul acesta Corteva – Pioneer, a lansat asigurarea la secetă, fapt care îi asigură pe fermierii noștri că rapița nerăsărită va fi compensată, mai exact costul seminței va fi suportat de noi și în acest sezon„, ne-a declarat Maria Cîrjă.

    Până când se poate semăna rapița

    Directorul de marketing al brandului Corteva și al semințelor Pioneer în România a explicat că prin calitățile lor, hibrizii de rapiță pot fi semănați până la finele lunii septembrie: ”Rapița se poate semăna până în a treia săptămână a lunii septembrie, chiar până în ultima săptămână, până la sfârșitul lunii septembrie, pentru că folosind hibrizii Pioneer, fermierii au siguranța că în condițiile în care ploaia va apărea, hibrizii au o rapiditate de creștere foarte mare, și atunci până la venirea primelor temperaturi scăzute, plantele de rapiță pot să fie pregătite pentru iarnă. Deci îi asigurăm pe fermieri că și la data de 30 septembrie se poate semăna rapița, mai ales hibrizii Pioneer”.

    După semănat, pentru a răsări, sămânța are nevoie de o cantitate mică de apă, dar și mai apoi este nevoie de umiditate pentru a susține dezvoltarea plantelor. ”O ploaie de 5 litri pe metru pătrat ar asigura germinarea semințelor, dar bineînțeles că și după este nevoie de 10 litri, 15 litri pe metru pătrat pentru ca plantele să reușească să se dezvolte pentru intrarea în iarnă. Dar, dacă după semănat, să presupunem că semănăm în cursul lunii septembrie, avem 5 litri, iar în decursul lunilor octombrie, noiembrie cu siguranță vor veni ploile, cultura de rapiță cu siguranță va reuși să se dezvolte așa încât să nu avem probleme cu iernarea”, explică Maria Cîrjă.

    Numărul de hectare de rapiță în 2019

    Un an atipic, dar similar cu cel trecut, 2019 are un debut de toamnă ”în uscat”. Lipsa ploilor încurcă fermierii, dar și calculele companiilor. În aceste condiții grele, agricultorii mizează pe hibrizii cei mai performanți, care au forța să se dezvolte rapid, dar și pe ofertele companiilor care oferă compensații pentru culturile nerăsărite. ”Noi suntem optimiști, pentru că dacă nu vom semăna măcar 450.000-500.000 de hectare, peste 300.000 de hectare vor fi semănate în această toamnă, cu siguranță tot atât vom recolta anul viitor. Aceasta este cea mai pesimistă prognoză a noastră, dar totul depinde de Dumnezeu atât timp cât nu avem sistem de irigare și nu ne putem manageria singuri structura de culturi”, mai explică Maria Cîrjă situația campaniei de semănat la rapiță.

    Campanie de semănat fără neonicotinoide, dar cu Lumiposa

    Un factor ce poate a pus pe gânduri cultivatorii de rapiță este că după mulți ani, semințele nu au mai putut fi tratate cu neonicotinoide. în cazul hibrizilor Pioneer, aceștia beneficiază de un tratament inovator cu un insecticid nou omologat și care este chiar mai eficient decât neonicotinoidele. ”Avem în acest moment pentru rapiță insecticid pentru tratamentul seminței, și chiar mai eficient decât neonicotinoidele. Lumiposa este un insecticid care asigură sămânța de rapiță sau o protejează pentru dăunători o perioadă mai lungă de timp. Este singurul insecticid înregistrat în Europa și din acest motiv nu s-a mai dat acces la neonicotinoide, derogare, pentru că potrivit legislației, dacă există un produs înregistrat, nu mai este nevoie de neonicotinoide, și mai ales că într-adevăr este un produs extraordinar de eficient. Avem livrată o cantitate foarte mare tratată cu Lumiposa, fermierii își doresc o sămânță gata tratată pentru că nu trebuie să mai deschidă sacii și să facă tratament empiric, în fermă. Este ideal să ai o sămânță gata pregătită, tratată atât cu insecticid, cât și cu fungicid sau biostimulatori, așa cum am oferit noi în această toamnă sămânță sub brandul Lumigen, sămânță tratată cu fungicid, insecticid și biostimulator„, ne-a declarat Maria Cîrjă.

    Având în vedere condițiile de piață, companiile și-au făcut stocuri de sămânță, dar nu s-a exagerat. Există însă posibilitatea de a se suplimenta sacii dacă și cererea va crește din partea fermierilor. ”Stocurile sunt destul de reduse dacă ne referim la ce mai avem noi în stația de la Afumați, în depozit. Avem puțini saci pentru fiecare hibrid, dar în cazul în care ar fi cereri imediat am putea să mai suplimentăm din alte surse, din țările din jurul nostru. Dar, dacă tot ce s-a livrat până acum se va semăna, noi ne declarăm super mulțumiți”, apreciază Maria Cîrjă.

    Citiți și: 


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”