• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea le-a cerut deputaților ”să zăbovească” cu noua Lege a vânzării terenurilor agricole

    Ramona Dascălu -

    Apariție neașteptată în subcomisia de lucru de astăzi de la Camera Deputaților. Ministrul Agriculturii Petre Daea a fost prezent astăzi, marți – 10 septembrie, în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților pentru a asista la ședința de lucru privind noua lege a vânzării terenurilor agricole.

    Apariția ministrului Daea a luat pe toată lumea prin surprindere, mai ales că ministrul nu participă nici la ședințele ordinare, cu atât mai puțin la cele ale subcomisiilor. Venirea lui Daea a avut însă un scop clar: ministrul a cerut în mod explicit amânarea adoptării noilor condiții privind vânzarea terenurilor și, indirect, a cerut renunțarea la plafonarea achizițiilor de terenuri agricole.

    Când a luat cuvântul, ministrul Petre Daea a spus că vede întâlnirea de astăzi ca fiind una foarte importantă, cu impact major pentru țară, drept pentru care a ținut neapărat să participe.

    Înainte de a-și expune părerea cu privire la modificările ce vor fi aduse legii vânzării terenurilor, Petre Daea a ținut să precizeze faptul că acest proiect de act normativ a luat naștere ca urmare a colaborării dintre Comisia de Agricultură și Ministerul Agriculturii.

    În luarea sa de poziție în cadrul ședinței de lucru din Comisia de Agricultură, ministrul Daea a făcut referire în principal la amendamentul care vizează introducerea unui plafon privind suprafața agricolă pe care persoanele fizice și juridice o pot cumpăra în România.

    Ministrul Petre Daea a ținut să exemplifice faptul că acest plafon, care ar putea fi stabilit în Parlament prin noua lege a terenurilor agricole, ar putea în unele situații să pună piedici fermierilor.

    „Stimați colegi, știm foarte bine că în realitate, în teren, există o anumită suprafață, care se învecinează cu o lucrare hidroameliorativă, și acea lucrare hidroameliorativă este practic inima exploatației mele, de acolo pot iriga, de acolo pot deseca, deci am o suprafață amenajată care prin adunarea suprafețelor respective poate să fie peste plafonare. Se vinde acea suprafață, îmi afectează mie suprafața. Eu vreau să iau alea 7 hectare de teren, dar astea 7 îmi depășește suprafața de 500 de hectare cu 2 hectare. Dar interesul meu să sumpăr terenul respectiv este legat și de faptul că exploatația respectivă are acel picior de sprijin hidroameliorativ, pe care vreau să-l introduc și care îmi rezolvă problemele exploatației respective. Poate fi o asemenea situație? Categoric, da! (…) Problemele acestea pot apărea în exploatațiile mari, în terenurile unde există lucrări hidroameliorative. Ca principiu el ( amendamentul privind plafonarea – n.r.) are valoare pentru că zici: “Cum protejez eu să dau la cât mai mulți?” Dar putem să avem și această situație în țară? Eu zic că da”, a afirmat ministrul Petre Daea astăzi, 10 septembrie, în cadrul Comisiei de Agricultură.

    De asemenea, Petre Daea le-a adresat celor prezenți astăzi la ședința de lucru rugămintea de a mai amâna momentul luării unei decizii finale privind stabilirea unui plafon la achiziția de terenuri agricole în țara noastră.

    „Putem să vorbim despre chestiuni de principii, s-ar putea ca eu ca să mă duc la canalul respectiv să trec printr-o altă proprietate pe care eu nu o cumpăr și să nu pot să mă duc pe proprietatea aluia pentru a mă înțepa în canalul care îmi aduce apă și să o aduc în ferma mea care are 500 de hectare, fără alea 20 sau 30 de hectare. Proprietarul respectiv are alt interes, care este natural și pe care trebuie să-l respecți. Nu are interesul fermierului X de a crește producția și pentru asta mă conectez la sistemul de irigații. Fragmentăm exploatația, afectăm explotarea terenului într-un regim absolut normal, de aceea încă o dată vă spun să mai zăbovim asupra acestei interpretări și să găsim soluția care ar fi convenabilă și cu mai puțină zgură din punct de vedere al interpretărilor negative și care să se așeze în spațiul juridic acceptabil de dumneavoastră pentru că încă o dată vă spun că veți decide aici”, a spus Petre Daea.

    Discuțiile de astăzi din cadrul Comisiei de Agricultură vin după ce în cadrul ședinței de săptămâna trecută s-a venit cu o propunere de plafonare a suprafeței agricole pe care o persoană fizică sau juridică o poate cumpăra în țara noastră.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou