Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenția minimă pe care o poate încasa un fermier de la APIA: 170 de euro pe hectar

Subvenția minimă pe care o poate primi un fermier de la APIA este de circa 170 de euro pe hectar, arată calculele unui director din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Ovidiu Săvâșcă, directorul APIA Mureș, spune că fermierii care accesează scheme cuplate sau plăți compensatorii pot ajunge să încaseze peste 2.000 de euro pe hectar dacă au culturi precum sfecla de zahăr sau tutunul.

”De la schema simplă de plată, până la 7-8 scheme de plată se pot accesa, acestea cumulate pe hectar pot să ducă de la 170 de euro minim la o suprafță de pășune pentru un fermier până în 5 hectare în zona de câmpie, până la peste 1.000 de euro dacă vorbim despre cultura de sfeclă de zahăr sau tutunul, care este mai bine plătită (cultură – n.r.), 2.000 de euro la hectar, peste 2.000 de euro la hectar”, a declarat Ovidiu Săvâșcă în cadrul unui interviu acordat Radio Mureș.

Sumele pe care se bazează calculele directorului APIA Mureș corespund Campaniei de plăți pentru 2018. Pentru anul în curs nu se cunosc cuantumurile ce vor fi achitate, însă este foarte probabil ca acestea să nu sufere modificări majore față de plățile efectuate pentru 2018. Sunt așteptate creșteri la nivelul schemei unice de plată și la celelalte plăți de bază, în timp ce sprijinul cuplat la culturile agricole se calculează în funcție de hectarele eligibile la plata finală.

Vă reamintim că plata avansului APIA 2019 va începe de la mijlocul lunii octombrie, când se va achita până la 70% din plățile și 85% din plățile privind dezvoltarea rurală.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!