• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Decizia luată astăzi de Guvern pentru subvenția oierilor

    agrointeligenta.ro -

    Decizie pentru oieri! În ședința Guvernului de astăzi,  joi 19 septembrie a fost aprobată o Hotărâre ce modifică și completează HG nr.500/2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

    Actul normativ adoptat astăzi prelungește perioada de cerere pentru anul 2019, respectiv perioada în care se valorifică lâna, de la 30 septembrie a.c. până la data de 21 octombrie 2019, inclusiv. De precizat că depunerea documentelor justificative pentru obținerea sprijinului financiar se poate realiza până la data de 1 noiembrie 2019.

    Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis în anul 2019 se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale cu încadrarea în bugetul aprobat Direcțiilor pentru agricultură județene şi a municipiului București pe anul 2019 cu această destinație, din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Reamintim că în Ședința Guvernului din 24 iulie 2019 a fost aprobată o Hotărâre prin care se reglementează valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019, reprezentând ajutor de minimis, aceasta crescând de la 1 leu la 2 lei/kg lână comercializată.

    Comercializarea lânii se realizează către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii, direct sau printr-un intermediar, care are încheiat un contract de livrare lână cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

    Pentru acordarea sprijinului, documentele justificative trebuie să ateste că lâna a fost comercializată respectând interesul părților. Este necesar ca documentele justificative (factura sau filele din carnetul de comercializare) să indice cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar.

    În cazul intermediarului, acesta va menționa pe filele din carnetul de comercializare al crescătorului de ovine numărul contractului încheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

    Samsarii profită iar ciobanii recurg la măsuri disperate ca să obțină actele pentru ajutorul de stat

    Într-o conferință de presă recentă directorul Casei de Comerț, Adrian Izvoranu, a recunoscut că programul de lână i-a încurajat pe samsari să profite de banii încasați de oieri de la stat și să ceară la rândul lor bani doar pentru a ”cumpăra” lâna de la crescători.

    ”Suntem a treia țară din Europa la efectivul de ovine. Asta ne e tradiția, suntem o țară care avem și câmpie și munte și nu putem să eliminăm asta din istoria noastră. Oile ne produc produsele savuroase pe care le consumăm zilnic dar săracele au o problemă: trebuie tunse. Cantitatea de lână rezultată este de peste 20.000 de tone de lână. Nu știu dacă cineva își imaginează cum arată această cantitate, e un munte efectiv. Avem și aici o mare problemă pentru că nu prea s-au mai păstrat liniile genetice, rasele. Este foarte greu să găsește turme omogene, de aceeași rasă ca să putem lua lâna compatibilă cu un proces de prelucrare. Am zis prelucrare și mă întristez pentru că nu mai avem nicio capacitate serioase de procesare a lânii în România. Nu mai vorbim de țesături sau filaturi pentru că acestea au dispărut demult. Și atunci ce se întâmplă cu lâna? Fiind un produs care neprocesat nu are valoare dacă găsești vreun geambaș turc care să ți-o ia atunci Doamne ajută, îla știe ce să facă cu ea. O ia pe nimic, o duce până acolo și o valorifică. O valorifică pe bani buni iar ciobanul român rămâne cu amarul lânii lui pe care cândva îl făcea bogat. A venit Ministerul Agriculturii cu un ajutor dar au găsit niște nenoriciți cu o soluție și la asta. Zic: ți-a dat Guvernul bani pe ea, dă-mi-o mie degeaba. Ba mai mult am văzut un obraznic care i-a spus unui cioban: cât îmi dai ca să ți-o iau? Și în condițiile acestea ciobanu care trebuie să tundă oaia pentru că aceasta nu stă netunsă, că moare de căldură, trebuie să facă ceva cu lâna aia. Și pe urmă vine un domn inspector care trebuie să își facă și el treaba și îl amendează că a depozitat-o unde nu trebuie, că a luat-o apa sau a aruncat-o în apă. Este o problemă dramatică”, a arătat Izvoranu într-o conferință de presă care a fost ținută pe 29 iulie împreună cu ministrul agriculturii, Petre Daea.

    Pe grupurile de profil unde ciobanii s-au organizat pe rețelele de socializare oierii se revoltă și chiar caută soluții de a scăpa de lână. În plus, mai sunt crescători care fac ”aranjamente” cu samsarii pentru a obține actele pentru subvenție dar fizic lâna nu pleacă din exploatația respectivă.

    ”Bună ziua ciobănași, ce mai știți de centrele alea de colectare lână a ministrului Daea? Am lână multă și se anunță ploi multe iar după aceea nu arde. Vreau să o vând că actele de subvenție le-am predat deja la direcția agricolă, dar e mare cheltuiala cu arsul lânii. poate mai dă și garda de mediu peste mine. Oare nu merge îngropat?”, caută soluții crescătorul Ionuț Aldea.

    Oierii se plâng că lâna ajunge la gunoi

    Alt oieri își arată nemulțumirea că lâna colectată în 2019 ajunge la gunoi. ”Să le fie rușine Asociațiilor din țară, pentru că lâna se aruncă la gunoi!”, spune Viorel Horotan.

    Citiți și: Centrele care colectează lână și prețuri la kilogram


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție