• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Centrele care colectează lână și prețuri la kilogram

    Ramona Dascălu -

    Blocaj pe piața lânii din România! Crescătorii de ovine sunt pe cale de a pierde ajutorul de minimis pentru valorificarea lânii din cauză că nu au unde să o comercializeze. Din cele 29 de centre autorizate pentru colectarea lânii la nivel național, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a reușit să ia legătura doar cu 15 dintre ele (persoanele de contact de la celelalte 14 centre fie nu au răspuns la telefon, fie numerele de telefon nu mai sunt valabile), și a aflat că doar 4 centre mai colectează în acest moment lână.

    Majoritatea centrelor de colectare din țară nu cumpără lână

    Singurul centru autorizat din Bistrița Năsăud nu cumpără lână la acest moment. Marius Voicu, persoana de contact de la acest centru, i-a transmis unui oier că cel mai probabil în 2-3 săptămâni va începe să cumpere din nou și că prețul oferit va fi de 1 leu pe kilogramul de lână.

    La nivelul județului Constanța, din cele 4 centre de colectare, prezente în lista pusă la dispoziție de către ministerul Agriculturii, doar la un singur centru funcționează comunicare telefonică – centrul din comuna Lumina, iar răspunsul este că nu se mai colectează lână pentru că unitatea nu are cui să o vândă mai departe.

    În aceeași situație se află și crescătorii de ovine din județul Brăila. Cei care doresc să vândă lâna nu au unde să facă acest lucru pentru că singurul centru de colectare din județ, care se află la Siliștea, nu colectează lână în acest moment.

    Nici la Galați situația nu se prezintă diferit. Singurul centru din județ, situat la Scânteiești, nu colectează nici acesta lână.

    Nu am unde să o dau mai departe. De 20 de ani de zile nu am întâlnit an ca ăsta„, spune Romulus Timar, persoana de contact a centrului din Galați.

    Crescătorii de ovine din Hunedoara nu au nici ei unde să își vândă lâna dat fiind că singurul centru din județ, aflat în Simeria, nu le-o cumpără.

    „Nu mai cumpără aproape nimeni în țară pentru că nu avem ce face cu ea”, spune persoana de contact a centrului de colectat lână din Hunedoara, Constantin Manițiu.

    În județul Maramureș, doar un singur centru de colectare, din cele trei existente, a răspuns la telefon, dar nici de aici nu primești un răspuns afirmativ în privința colectării lânii.

    La Sibiu este blocaj și nu este 

    La Sibiu, dintre cele 15 centre de colectare a lânii numai la 7 ți se răspunde la telefonul publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

    În timp ce de la unele centre se comunică clar că este blocată piața în acest moment, alte centre susțin că la ei se fac achiziții de lână.

    „Este blocată piața pentru că a fost multă lână, mulți au tuns oile târziu. Dar eu oricum nu aș fi luat acum, în luna mai iau eu când e lâna curată”, a spus Nicolae Gheorghe, persoana de contact a centrului de colectare a lânii Wollsib din Poiana Sibiului.

    Același răspuns negativ a venit și de la reprezentantul unui alt centru tot din Poiana Sibiului: „Piața de afară e saturată. Încă mai au stocuri, nu au terminat de vândut”.

    Centrul la care se cumpără lâna „pe relații”

    La un centru autorizat de colectare a lânii tot din Sibiu, dar de această dată din comuna Săcele, lâna se cumpără pe „relații mai vechi”

    „Iau lână dar numai de la clienții pe care îi am de 10 ani aproape, numai de la ciobani, nu iau de la comercianți. Am clienți și din alte județe, cum ar fi Vaslui”, susține administratorul centrului Eurobusiness 83, Gheorghe Bănescu.

    Lista prezentată de ministerul Agriculturii, neactualizată

    O situație cel puțin bizară a fost semnalată de Gheorghe Ghișe, care figurează ca persoană de contact a unui centru de colectare din Apoldu de Sus: „Nu mai cumpăr lână de 3 ani de zile. Le-am spus spus doar să nu mă treacă în lista aia”.

    Apoldu de Sus, singurul loc din Sibiu unde ciobanii își pot da lâna

    Primul centru care a spus că într-adevăr cumpără lâna a fost Euro Akel, din Apoldu de Sus, condus de Yusuf Șerbetci: „Da, cumpărăm lână. Oferim între 50 de bani și 1 leu pe kilogram în funcție de cât este de curată”.

    Cel de-al doilea centru de la care am primit un răspuns afirmativ funcționează tot în Apoldu de Sus. Persoana de contact de aici, Ioan Stoian, a spus că li se oferă crescătorilor de ovine 80 de bani pe kilogramul de lână.

    Cel mai bun preț la lână, la Atos Com, la Ilie Șufană

    Tot în Apoldu de Sus, la centrul Atos Com, oierii pot da lână la un preț care diferă în funcție de calitatea produsului pe care îl aduc la unitate: dacă lâna este calitatea I se plătește 1,40 lei pe kilogram, iar dacă lâna este de calitatea a doua, se achită 0,80 de bani pe kilogram, ne-a informat Ilie Șufană, administratorul centrului de colectare.

    50 de bani pe kilogramul de lână la Suceava

    La singurul centru de colectare a lânii din județul Suceava, care se află la Fălticeni, crescătorilor de ovine li se oferă modicul preț de 50 de bani pe kilogramul de lână. Cei care stau aproape de Fălticeni au norocul de a beneficia și de transport.

    „Cumpărăm lâna cu 50 de bani pe kilogram. În funcție de zona din care sunteți din județ putem trimite și o mașina să ia lâna”, ne-a spus reprezentanta centrului, Lăcrămioara Râșniță.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till