• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Triticale Genetica Premium, de la Rodbun – investiție moderată, cultură bogată

  agrointeligenta.ro -

  „Regina solurilor sărace”. Așa sunt definite triticalele, cereale obținute prin încrucișarea grâului cu secara, prin metode de ameliorare. În ultimii 20 de ani, o dată cu dezvoltarea fermelor private, cultura triticalelor a luat amploare și în România. Rodbun, companie de inputuri agricole cu capital integral românesc, mizează pe triticale mai ales în zonele în care grâul nu dă un randament satisfăcător.

  Cultură de triticale
  Cultură de triticale

  Triticalele, o plantă ”tânără” și eficientă

  Prima hibridare a grâului cu secara a fost realizată în America în anul 1875, iar, în România, în 1939. Putem spune, așadar, că triticalele sunt o specie tânără. Marile beneficii aduse de triticale fermierului țin de capacitatea de a realiza producții ridicate de boabe și de biomasă într-o diversitate de condiții pedoclimatice și cu tehnologii de cultură mai puțin pretențioase prin comparație cu alte cereale păioase.

  Triticalele au proprietăți și calități care le recomandă ca păioase extrem de eficiente, în sensul productivității și al valorificării tipurilor de sol. Dau randament pe terenuri mai puțin favorabile culturii grâului, pe soluri cu aciditate ridicată și exces de ioni de aluminiu, sau chiar pe soluri nisipoase și valorifică mai eficient aceste soluri. De asemenea, se dezvoltă bine în zonele cu condiții climatice mai puțin favorabile.

  Cei mai înfocați suporteri ai triticalelor sunt fermierii, care, pe lângă culturi de cereale, au dezvoltat și o componentă zootehnică. Triticalele constituie o sursă importantă de nutrețuri verzi, cu valoare nutritivă ridicată. Și asta, pentru că soiurile de triticale depășesc producția de masă verde a altor cereale. Având un ritm de creștere intens la temperaturi scăzute, triticalele intră în vegetație primăvara devreme, folosind, mai bine decât grâul sau orzul, umezeala acumulată în sol peste iarnă și generează o producție de masă verde considerabilă, într-o perioadă în care furajarea animalelor are mari carențe. Pe de altă parte, făina obținută din triticale este folosită cu succes și în industria de morărit și panificație.

  Triticale
  Triticale

  Tarzan, Goran și Trimasso: trei soiuri de triticale premium

  În fermele proprii, cu o suprafață totală de peste 10.000 de hectare, plasate în toate zonele țării, Rodbun cultivă trei soiuri de triticale: Tarzan, Goran și Trimasso. Ele sunt puse la dispoziția fermierilor sub marca „Genetica Premium”, brand în care Rodbun a colectat cele mai bune soiuri de păioase din Europa. „Triticalele noastre sunt soiuri foarte productive. În ani cu condiții pedoclimatice normale, clienții au înregistrat producții la hectar de la 7,5 tone, la peste 9,5 tone. Au o rezistență excelentă la iernat, la secetă și la cădere și un conținut ridicat de proteină, de peste 11. În funcție de soi, se recomandă o normă de semănat de 150-220 de kilograme la hectar. Firește, fiind o plantă extrem de rezistentă, necesarul de tratamente este mult mai redus față de grâu”, explică George Aldescu, șeful echipei de experți agronomi de la Rodbun.

  Fermieri-„suporteri” ai triticalelor Rodbun

  Argumentele lui George Aldescu despre productivitatea triticalelor Genetica Premium sunt susținute și de fermieri. În anul 2015, Cristian Lungu, fermier ilfovean specializat în creșterea vacilor de lapte, declara, pentru Agrointeligența, că este foarte mulțumit de randamentul pe care îl dau triticalele Tarzan, pe care le cultiva, la vremea respectivă, pe o suprafață de 54 de hectare. „Cei de la Rod Bun îmi oferă consiliere în ceea ce privește tehnologia de cultură”, spunea, acum patru ani, Cristian Lungu.

  În 2018, tânărul fermier, de 27 de ani, Marius Matei din Ciolacu (Dâmbovița) a cultivat 30 de hectare de triticale Tarzan, din cele 450 pe care le lucrează. „Anul ăsta, au răsărit în februarie, incredibil…Pun Tarzan de patru ani și sunt foarte mulțumit. Avem o producție constantă de aproape 8 tone la hectar, ceea ce le face extrem de profitabile. Practic, cu investiții minime, scoatem un profit bun”, explică Marius Matei, fermier exclusiv „cerealier”, a cărui producție de triticale este valorificată pe piață tot prin intermediul Rodbun. „E și normal, fiindcă între noi și Rodbun, există o relație de peste 10 ani. Ea se bazează pe încredere și înțelegere. De exemplu, anul trecut, atunci când a murit tata, care a fondat ferma și de la care am moștenit microbul pentru agricultură, deși aveam eu niște scadențe la ei, au înțeles și m-au păsuit…”, povestește Marius Matei.


  Te-ar mai putea interesa

  Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență Micii fermieri – sprijin de 37.000 de euro pe fermă. Decizia, la nivel european Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event