• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un crescător de porci a filmat cum se răspândește pesta porcină africană în satele din România

    Ramona Dascălu -

    În timp ce micii crescători de porci sunt considerați de autorități ca fiind principalii vectori în răspândirea pestei porcine, iată că tocmai cei de la care se așteaptă să vină cu soluții și măsuri pentru eradicarea focarelor nu respectă nicio regulă atunci când merg în gospodăriile oamenilor să preleveze probe de la animale sau să sacrifice porcii acolo unde a fost depistat un focar. O astfel de situație ne-a fost reclamată de un mic crescător din județul Giurgiu, care a fost nevoit să stea cu porcul mort și eviscerat în coteț patru zile, timp suficient pentru ca animalul să intre și în stare de putrefacție, transformându-se astfel și într-un adevărat focar de infecție. În final, când autoritățile au revenit, după patru zile, să ridice porcul descompus, acesta a fost târât prin toată curtea și pe stradă, apoi a fost aruncat împreună cu alte leșuri, într-o volă.

    Marian Zuvelcu din comuna Mironești, județul Giurgiu, a observat săptămâna trecută că este ceva în neregulă cu unul dintre porcii pe care îi creștea în propria gospodărie. Bărbatul nu a stat pe gânduri și a intrat pe internet, a gpsit un număr de telefon și a chemat medicul veterinar. Acesta a venit în gospodăria din Giugiu, a văzut animalul și a plecat cu promisiunea că a doua zi se va întoarce să ia probe. Între timp, animalul a murit, iar medicul când s-a reîntors a doua zi i-a prelevat doar organele, lăsând leșul în cotețul omului, cu instrucțiunea de a nu-l muta de acolo sub nicio formă ca să nu cumva să împrăștie virusul. Zilele au trecut și nimeni timp de patru zile nu a venit să ridice porcul mort. Când într-un sfârșit, cei de la DSV Giurgiu au venit după animale, nu au mai ținut cont de nicio regulă și au plimbat porcii cu pestă prin toată curtea omului.

    „A venit medicul veterinar prima dată vineri, și a zis că vine a doua zi să ia probe, nu știu de ce nu i-a luat atunci, iar până a doua zi porcul a murit. A venit de a luat probe sâmbătă, l-a eviscerat, i-a luat organele și mi l-a lăsat mie așa în coteț până ieri, deci patru zile am stat cu porcul mort în coteț, se împuțise. Cei care au venit ieri să-l ridice vomitau, nici nu puteau să intre acolo. Eu am stat cu porcul mort în coteț sâmbătă, duminică, luni și marți. Și mi-au și spus să nu cumva să-l mut de acolo că împrăștii pesta porcină. Și ieri când au venit să ia porcii, și pe cel mort, și pe ceilalți 4 pe care îi mai aveam, pe care i-au sacrificat ei ieri, i-au târât prin toată curtea, din grădină și până la poartă. La poartă i-au pus într-un excavator descoperit și nu știu unde i-a dus. Și la fel, în coteț acolo au dat puțin cu atomizorul ăla și gata. Deci fără nicio măsură de prevenție. De asta se împrăștie pesta asta și nu mai scapă țara asta de ea”, a declarat crescătorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Pe lângă faptul că nu au respectat niște măsuri esențiale de prevenție, potrivit crescătorului cei de la DSV au recurs și la amenințări la adresa familiei.

    „Medicul veterinar de la DSV Giurgiu, Popescu Adrian, care a venit ieri ne-a și amenințat. Se purta mai ceva ca un polițist. Ne spunea Stați jos și scrieți că dacă nu vă bag la pușcărie, e caz de pușcărie, chemăm poliția, jandarmii. M-a pus să dau declarație despre cum s-a îmbolnăvit porcul, cum a fost. Dacă ei ca medici nu-și dau seama eu de unde să-mi dau seama. Ei nu se gândesc că am pățit un necaz, că soacra mea nici acum nu și-a revenit din șoc, ne mai iau și tare. Și pe ea a amenințat-o că dacă nu le dă drumul în curte o bagă la pușcărie. Ea săraca aștepta să venim noi acasă, eu și soția. Deci nu se fac așa lucrurile, cu amenințări”, a mai spus Zuvelcu Marian, din comuna Mironești.

    Porcul mort de pestă a stat în curtea gospodarului timp de 4 zile

    Colac peste pupăză, crescătorul a mai fost și amendat pentru că nu avea porcii crotaliați: „Porcul care a murit avea până în 100 de kilograme, dar ceilalți 4 aveau între 130 și 150 de kilograme. Mi-au dat 700 de lei amendă, 350 dacă o plătesc în 24 de ore, pentru că aveam porcii necrotaliați. La noi nu a venit niciodată medicul veterinar. Nu știam că trebuie crotaliați, mai ales că noi îi creștem pentru autoconsum, nu vindem, nu scoatem animalele afară din gospodărie”.

    Gospodarul din Mironești nu este primul amendat pentru porcii necrotaliați. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat un articol despre un caz aproape identic, tot în județul Giurgiu, însă într-o altă localitate.

    Conform unei situații actualizate de aNSVSA pe 24 septembrie, pesta porcină africană evoluează în 346 de localități din 26 de județe, cu un număr de 1.223 de focare (dintre care 13 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A). În județul Giurgiu sunt active 27 de focare de PPA. Față de ultima actualizare a situației pestei porcine de pe teritoriul țării noastre de la începutul acestei luni, numărul focarelor a mai crescut cu 115, potrivit informațiilor publicate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”