• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-A VOTAT NOUA LEGE A VÂNĂTORII: TERMEN DE 40 DE ZILE pentru DESPĂGUBIREA FERMIERILOR!

    Ramona Dascălu -

    Legea vânătorii a fost adoptată astăzi, miercuri – 25 septembrie, de plenul Senatului cu 68 de voturi „pentru” și 13 abțineri. Printre prevederile cele mai importante care se regăsesc în noua lege a vânătorii se numără eliminarea obligației proprietarilor de teren de a-și păzi/îngrădi culturile, dar și stabilirea unui termen maxim de 40 de zile în care agricultorul sau crescătorul de animale trebuie să fie despăgubit de către gestionarul sau administratorul fondului cinegetic.

    Legea Vânătorii a fost adoptată deja de Parlamentul României, însă forma trimisă Președintelui României nu a fost promulgată, ci actul normativ a fost întors în Parlament. Un prilej pentru ca și cele mai mari probleme reclamate de fermieri să își găsească rezolvare prin amendamente clare, menite să soluționeze situațiile în care agricultorii și crescătorii de animale suferă pagube uriașe din cauza animalelor sălbatice.

    Despre noua formă a Legii Vânătorii, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat direct cu prim-inițiatorul modificărilor, senatorul Lucian Trufin. Acesta este și secretar în Comisia pentru agricultură din Senatul României și parlamentarul care a venit cu cele mai importante modificări la legislația adoptată astăzi în prima cameră din Parlamentul României.

    „Proiectul adoptat astăzi de Senatul României răspunde solicitărilor făcute în special de fermierii ale căror culturi agricole sau animale domestice au avut de suferit din cauza pagubelor produse de speciile de fauna de interes cinegetic. Modificările propuse sunt suținute atât de fermieri prin asociațiile de profil cât și de primari prin Asociația Comunelor din România. Reparăm o mare nedreptate cu care se confruntă astăzi fermierii și mă refer aici la pagubele produse de animalele sălbatice exploatațiilor agricole și dăm posibilitatea primarilor, reprezentanții cetățenilor, să folosească pârghii legale, până acum inexistente sau ineficiente, pentru a se implica activ în prevenirea, constatarea și luarea deciziilor cu privire la acordarea despăgubirilor”, a declarat senatorul Lucian Trufin, secretarul Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare rurală din cadrul Senatului, și totodată și inițiatorul principal al legii.

    Primarii se vor putea implica activ în prevenirea, constatarea și luarea deciziilor cu privire la acordarea despăgubirilor

    Unul dintre amendamentele adoptate în cadrul proiectului legislativ face referire la crearea unui model-cadru de colaborare între gestionarul Fondului Cinegetic și unitățile administrativ-teritoriale.

    „De ce era nevoie de acest acord cadru? Pentru că astăzi la momentul în care proprietarul de teren păgubit se adresează primarului pentru a înființa acea comisie, primarul, în lege, nu are decât obligația de a trimite un reprezentant și a constata paguba. Sunt foarte multe obligații ale gestionarului fondului de vânătoare, ale fermierului, precum și ale autorităților statului pe care administrația publică locală nu putea să le verifice, mai bine zis nu avea niciun drept de a verifica aceste obligații. Deci, nu am făcut nimic altceva decât să creăm o pârghie locală prin care primarii sunt informați de câte gestionarii fondurilor de vânătoare cu privire la toate aspectele care ar putea preîntâmpina acele pagube, cum ar fi evaluarea populațiilor din speciile mamifere, realizarea cotei de recoltă, asigurarea hranei complementare, asigurările de depărtare a faunei cinegetice la solicitarea utilizatorilor terenurilor agricole”, a declarat senatorul Lucian Trufin pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Împrejmuirea terenurilor nu mai este obligatorie pentru a fi eligibil la despăgubiri

    Un alt amendament extrem de important, depus chiar de senatorul Lucian Trufin, este acela prin care se elimină obligația proprietarilor de terenuri agricole de a-și păzi culturile, obligație pe care dacă în momentul de față fermierul nu o respectă nu primește niciun fel de despăgubire.

    „Astăzi, în momentul în care se produce o pagubă, comisia care vine în teren are, conform HG 1679/2008, cea prin care s-a stabilit modelul de proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor, sarcina de a verifica modul de îndeplinire a obligațiilor ce revin atât proprietarului de teren, cât și gestionarului fondului cinegetic. Una dintre obligațiile pe care în momentul de față proprietarii de teren sau de animale o au este aceea de a asigura paza, cu alte cuvinte extravilanul României ar trebui să fie tot îngrădit. Când zic pază mă refer la orice modalitate de a-ți păzi cultura: să-ți angajezi paznic, să-ți îngrădești terenul cu gard, dar dacă vorbim de cultura mare nu ai cum să ingrădești cultura mare. Astăzi, acești fermieri care sunt păgubiți de către animalele sălbatice și nu și-au asigurat această obligație de a-și păzi cultura, din start nu vor primi despăgubiri, având în vedere că nu au îndeplinit o obligație legală, pe care noi o considerăm abuzivă”, a spus Lucian Trufin.

    Termen maxim de 40 de zile pentru plata despăgubirilor

    Proiectul de lege reduce și perioada de plată a sumelor pentru despăgubirea fermierilor la maxim 40 de zile de la constatarea și evaluarea pagubelor.

    „Un alt amendament care a trecut este acela prin care am stabilit termenul maxim de despăgubire, adică termenul maxim în care cel care se dovedește, în urma controlului pe teren, că nu și-a respectat obligațiile legale, și aici vorbim ori de gestionarul fondului cinegetic ori de administratorul acestuia. Acest termen în care trebuie să fie despăgubit păgubitul este de maximum 40 de zile de la constatarea pagubei”, a mai spus senatorul Trufin.

    Urșii vor putea fi vânați pentru o perioadă de 5 ani de zile

    De asemenea, prin modificarea anexei 1 la legea vânătorii, pentru o perioadă de 5 ani de la intrarea în vigoare a legii, urșii pot fi vânați.

    „Prin amendamentul Comisiei de Agricultură din Senat, amendament care a fost votat în plenul Senatului, ursul a intrat pentru o perioadă de 5 ani de zile în Anexa 1 și astfel vânatul la urs este posibil, respectând bineînțeles rigorile legii. Mai mult decât atât, tot prin lege s-a stabilit clar că pentru imobilizarea animalelor, atunci când integritatea umană este pusă în pericol, intervențiile umane pot fi realizate prin orice mijloace legale de protecție și de imoblizare nu doar de către jandarmerie, ci de către orice persoană care deține astfel de atribuții, și aici vorbim de vânători, militari, poliție, poliție locală”, a explicat senatorul, inițiator al Legii vânătorii.

    Dispozitivele de ochire pe timp de noapte, permise pentru vânarea mistreților, șacalilor și vulpilor

    Recent, Agrointeligența semnala o problemă ridicată de vânători care, prin intermediul publicației noastre, atenționau că nu au cadrul legislativ pentru a vâna mistreții pe timp de noapte, în ciuda faptului că aceste animale sunt active după lăsarea nopții. Senatorul Lucian Trufin ne-a explicat că s-a votat un amendament care permite utilizarea anumitor dispozitive, care în prezent sunt interzise, la vânătoarea de mistreți, șacali și vulpi: „Mai sunt câteva amendamente care merită amintite printre care modul de utilizare a dispozitivelor de ochire care funcționează pe principiul laser sau a sistemelor de ochire pe timp de noapte. În prezent este interzisă vânătoarea cu aceste utilaje, dar pentru că astăzi vorbim de o Românie unde pesta porcină devastează localitățile rurale și economia din aceste localități, iar mistrețul este primul responsabil de propagarea acestei epidemii. Deci este o excepție a utilizării acestor tipuri de dispozitive, excepție care se aplică vânătorii la speciile mistreț, șacal și vulpi”.

    Noua formă a Legii Vânătorii a mai trecut o dată prin Parlament, dar a fost întoarsă de către președintele Klaus Iohannis. Pentru a putea intra în vigoare această nouă lege a vânătorii, proiectul legislativ trebuie să treacă mai întâi de plenul Camerei Deputaților și apoi să fie promulgată de către președintele României Klaus Iohannis,

    De subliniat că prevederile despre pășunatul animalelor pe timpul iernii, dar și alte prevederi care vizează sectorul de creștere a oilor nu au făcut obiectul amendamentelor de modificare la Legea Vânătorii.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial