• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul cultivator de goji din România câștigă războiul cu primarul

    agrointeligenta.ro -

    Un cunoscut fermier câștigă decisiv în războiul pe care i l-a deschis primarul localității. Producătorul agricol a obținut în instanță dreptul de a-și continua activitatea pe terenul unde a investit tot ce avea. După ce judecătorii i-au dat dreptate va urma un proces pentru recuperarea banilor pe care fermierul i-a pierdut din cauza piedicilor puse de primarul-răzbunător.

    După doi ani de nervi și dialog surd cu primarul comunei Agriș din județul Satu Mare, proprietarul plantației de goji din Ciuperceni câștigă definitiv în instanță, dreptul de a menține prima cultură bio de acest gen din țară. Pentru o singură adeverință, sătmăreanul a pierdut în tot acest timp în jur de 40.000 de euro dar și un proiect european pentru care acum trebuie să o ia de la început. Fermierul va intenta un nou proces primăriei, pentru a-și recupera banii pierduți în tot acest timp.

    Situația lui Emeric Kolbaszer, un cultivator cunoscut din Satu Mare a fost prezentată de reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Am scris despre nedreptățile la care este victimă cultivatorul de goji care a investit până acum 300.000 de euro în plantația de la Ciuperceni. Din cauză că Primăria a refuzat să îi elibereze adeverință, fermierul a pierdut nu numai subvențiile agricole de la APIA, ci și șansa de a accesa un proiect de 1 milion de euro pentru înființarea unei fabrici de procesare în zonă care să îi ajute și pe ceilalți fermieri să își vândă fructele la export!

    Emeric Kolbaszer a înființat plantația de goji la Ciuperceni (Satu Mare) în noiembrie 2011, pe 2 hectare. Fără nicio experiență în agricultură, omul lucra ca antreprenor în construcții, cultivatorul a devenit pasionat de goJi după ce a primit 50.000 semințe de la fiul său care activează în domeniul construcțiilor pentru mine de diamant și aur din nordul Canadei. Kolbaszer a optat pentru o plantație bio semiintensivă, cu o densitate de 1.200 arbuști la hectar.

    Din 2011 și până în prezent, Emeric Kolbaszer a reușit să crească cultura la 11 hectare amenajate modern la standarde europene. A investit peste 300.000 de euro iar mândria sa cea mai mare este că se poate lăuda cu cea mai mare plantație bio din România și printre cele mai mari din Europa. Din fructele obținute la Ciuperceni se trimit anual la export produse precum nectar 100% fără conservați și fără adaosuri, gem, ceaiuri de diferite granulații și se pregătește și realizarea unice tincturi care este unică în lume: din frunze de Goji.

    Dar de departe cea mai prețioasă realizare a cultivatorului din Satu-Mare și mândria statului român este obținerea primului şi unicului soi de Goji obținut la noi în țară, Erma, realizat cu sprijinul cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetări Pomicole Cluj.

    Anul trecut, când Emeric Kolbaszer a solicitat la Primărie adeverința pentru a încasa subvenția de la APIA, s-a lovit de un refuz. Motiv invocat a fost acela că terenul pe care are înființață de 7 ani cultura este utilizat ilegal și al aparține de drept Primăriei comunei Agriș, în bazele căreia figurează ca pășune, și nu Parohiei Greco-Catolice din Ciuperceni cu care fermierul a încheiat în 2011 un contract legal de închirierea făcut pe 30 de ani pentru care plătește anual chirie și spune că este cu sumele achitate ”la zi”.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA