• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • NECAZ ÎN MIEZ DE NOAPTE! ”APELE NE-AU LUAT 200 DE MIEI. AM ZIS CĂ E SFÂRȘITUL LUMII!”

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  O noapte groaznică așa cum nu-și amintesc să mai fi trăit! În numai câteva minute, înainte ca cineva să își dea seama cu adevărat ce se întâmplă, apele umflate de la marginea unei localități constănțene au luat cu ele munca unei familii de oieri. S-au pierdut în vâltori circa 200 de miei, dintre care numai vreo 100 au mai fost găsiți după retragerea apelor.

  Am aflat de la un prieten al redacției noastre despre necazul unei familii de crescători de animale. Situația lor, similară cu cea a tot mai multor fermieri loviți de necazuri, ne-a determinat să vă relatăm ce s-a întâmplat, protejând numele celor năpăstuiți. A fost rugămintea lor: oameni modești, muncitori, ne-au spus că nu-și doresc decât să se afle prin ce trec ei ca poate, în alte cazuri, să se ia măsuri de prevenție. Și de despăgubire.

  Totul s-a petrecut în noaptea de joi spre vineri când pe raza satului Sinoe, din localitatea Mihai Viteazu, a venit o ploaie torențială. în numai câteva minute, apele firului de apă de la marginea comunei s-a umflat și, la adăpostul nopții, vâltorile au luat cu ele tot ce le-a venit în cale.

  ”Noi se ocupăm cu îngrășarea berbecuților. A venit o nefericire peste noi: avem un râu un spate, s-a umflat și ne-a inundat joi noapte, spre vineri. A plouat până nu a mai făcut față dereaua și a venit apa peste noi. Apele erau peste un metru. Animalele erau în adăpost…ce au supraviețuit, au supraviețuit, ce am mai reușit noi să salvăm. Dar pierderea este foarte mare: 100 de animale le-am găsit moarte în grajd, iar pe alte 100 le-a luat apa și nici nu le-am mai găsit, nu se știe nimic de ele”, ne-a fermierul pentru care, în localitatea Sinoe, zootehnia este o afacere de familie în care se implică toți membrii.

  Fermierii, obligați să plătească pentru incinerarea animalelor moarte

  După noaptea groaznică, autoritățile locale și județene au descins în localitatea Sinoe pentru a evalua pagubele, însă speranțele fermierilor sunt mici când vine vorba despre despăgubiri. Cel mai mult i-a pus pe gânduri când, după tot necazul pe care l-au pățit, a doua zi li s-au cerut bani pentru a li se ridica animalele care să fie apoi neutralizate. ”Eu am plătit incinerarea, nu știu dacă e normal așa ceva. A fost preț per kilogram, la vreo 3 tone, am plătit 3.600 de lei, cu acte făcute pe PFA”, ne-a mărturisit crescătorul.

  S-a pierdut tot furajul

  În afară de pierderea unui efectiv de circa 200 de tineret ovin, la fermă s-a distrus tot furajul. Erau vreo 20 de tone de furaje, circa 1.000 de baloți de lucernă, toate granulele, sirele de paie s-au lăsat de la apă. ”A fost ca sfâșitul lumii pentru noi”, își găsește fermierul, cu greu, cuvintele.

  Cu o pierdere materială de peste 100.000 de lei, la ferma de familie necazul și-a pus amprenta și asupra oamenilor: ”Ce să vă spun. Suntem afectați. Eu ca tânăr mi-am mai revenit un pic, dar tatăl meu și mai ales mama sunt într-o stare…supărați, au pierdut munca. Cu mama mergem în fiecare seară la Urgență, să i se facă perfuzii. E durere mare, pierdere mare pentru noi toți”.

  Oamenii din Sinoe speră că autoritățile vor face ceva să îi ajute. În zilele care urmează, la nivelul Consiliului Județean se va convoca o ședință în care să se analizeze pierderile și se va vedea în ce măsură sătenii vor putea fi sprijiniți financiar. Întrega comunitate din Sinoe este lovită de necaz: apele au distrus case, mașini și utilaje. Apa a fost nemiloasă și a făcut pagube uriașe la adăpostul nopții…

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  MADR confirmă! Funcționarul infectat cu Coronavirus este internat, contacții direcți sunt izolați la domiciliu! Un nou brand în agricultura românească! A murit Florin Stegariu, unul dintre cei mai mari fermieri din Iaşi!

  Ultimele știri

  Răzvan Gherghe, Bayer: Toți hibrizii de rapiță Dekalb vor avea inclusă asigurarea contra secetei la semănat! Crescătorii de vaci vor să protesteze la Ministerul Agriculturii! Ștefan Muscă: ”Ne vrem banii pe lapte!” Cele 14 obiective asumate de Corteva Agriscience pentru a crește sustenabilitatea agricolă până în 2030

  Căutare în articole