• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Țurcana – Regina Munților 2019. Record: 12.000 de persoane au participat la sărbătoarea rasei „cu performanțe magice”

    agrointeligenta.ro -

    Cea mai mare sărbătoare a crescătorilor de oi din România a depășit în ediția din acest an toate recordurile de participare. Organizatorul, Dumitru Andreșoi – președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Ovine Dacia Huneodara – a estimat un număr de peste 12.000 vizitatori, veniți din toate colțurile țării.

    Spre deosebire de anul 2018, când țurcana a fost sărbătorită ”în absență”, standurile cu animale fiind interzise de către ANSVSA din cauza pestei porcine africane, în acest an DSVSA Hunedoara a permis realizarea unei expoziții ce a cuprins 500 de exemplare cu genetică valoroasă. Au fost expuse mioare cu greutăți de 70-80 kg și berbeci de 120-140 kg. Condiții au fost însă extrem de stricte, standurile cu animale fiind îmrejmuite într-o incintă delimitată cu gard, în interiorul căreia s-a prevăzut un singur punct de acces prevăzut cu filtru de dezinfecție. În total, la eveniment au fost instituite trei astfel de filtre, inclusiv pentru automobile. În ciuda acestei restricții, vizitatorii, de la bebeluși până la octagenari, s-au bucurat de animale (oi, măgăruși, ciobănești mioritici), de bunătăți (unt de oaie, pastramă de oaie, tocană de oaie…) de produse tipice pentru oieri (ghioage, blănuri, talăngi), dar și de toată oferta unui târg de duminică din zilele noastre. Organizatorii sărbătorii au pus gratuit la dispoziția tuturor vizitatorilor bucate de vis, dintre care cea mai gustată a fost ”tocana de oaie”.

    Asociația ”Dacia” a adus numeroși interpreți de muzică populară, care au făcut să rezoneze timp de mai bine de 8 ore valea dintre munții care adăpostesc cetățile dacice. Cap de afiș au fost Puiu Codreanu, Elena Merișoreanu și Petrică Mâțu Stoian. Au mai urcat pe scenă și Mirela Petrean, Lena Miclăuș, Aida Busuioc, Adina Roșca, Cătălin Doinaș, Gheorghe Lascoiu și nelipsitul Grup al fluierașilor din comuna Orăștioara de Sus. Artiștii au fost acompaniați de Formația Codruț, de Formația Mirela Petrean și de Formația Aida Busuioc. Evenimentul a fost prezentat de Adina Roșca și de Cătălin Doinaș.

    Din rândul oficialităților prezente, îi menționăm în primul rând pe secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Daniel Botănoiu, care a interacționat cu fermierii și le-a ascultat ofurile, de la nemulțumirile legate de dificultățile de concesionare a pășunilor administrate de UAT-uri, până la problemele pe care le au la vânzarea lânii către intermediari, care au ajuns în anumite situații să îi suprataxeze doar pentru a le accepta lâna.

    La sărbătoarea ”Țurcana- Regina Oilor” au mai fost prezenți și directorul general al AFIR – Adrian Chesnoiu, directorul general adjunct al APIA – Cornel Constantin Turcescu, directorul general al ANZ – Constantin Viziteu, managerul public al județului Hunedoara – Costel Avram , primarul din Orăștioara de Sus – Vasile Marian Inășeascu, precum și alte oficialități și fermieri de renume.

    De ce e sărbătorită țurcana ca o regină?

    Dacă până în 1989, din efectivul total de ovine al României, doar 30-35% era reprezentat de rasa țurcană, restul de două treimi fiind reprezentate în mod aproape egal între merinos și țigaie, în prezent 85% din totalul de 12-13 milioane de exemplare, cât numără populația de ovine a României, e reprezentat de țurcană, conform lui Ioan Pădeanu, profesor asociat la USAMVB Timișoara și totodată consilier la registrul genealogic al Asociației Dacia. Prof. Dr.

    Gheorghe Neață, directorul general al registrului genealogic din cadrul Asociației Dacia, consideră că avântul țurcanei se datorează particularității acesteia de a fi singura rasă de ovină care valorifică pășunile alpine, care are o perioadă scurte de iernare și care totodată e puțin pretențioasă și extrem de adaptabilă. Răspândirea țurcanei, pe care o regăsim în aproape toată țara, reprezintă o consecință a popularității de care se bucură această rasă.

    Prin programul de ameliorare derulat de Asociația Dacia la inițiativa și cu susținerea financiară a lui Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de oi din România, s-a ajuns la exemplare care generează un spor mediu zilnic de 220-280 grame de carne pe zi, precum și la producții de lapte care ajung 120-150 litri pe ciclu de lactație, conform lui Gheorghe Neață, care a catalogat aceste rezultate drept ”performanțe magice”. Directorul general al registrului genealogic al Asociației Dacia a constatat că fermierii înscriși în registru au un plus de productivitate de aproximativ 20% pe fiecare din cele trei componente (lapte, carne, lână) comparativ cu confrații de breaslă care ignoră monitorizarea științifică a performanțelor geneticii ovine.

    În prezent amelioratorii din echipa lui Dumitru Andreșoi se focusează atât pe stabilizarea calităților deja selectate, precum și pe ameliorarea procentului de carne, în detrimentul grăsimii, ceea ce deschide oportunitatea unei acceptări a cărnii de oaie românești pe piețele occidentale. În paralel Asociația Dacia a propus și eliminarea efectivelor purtătoare de scabie, aspect apreciat la nivelul ANZ.

    Agenția Națională a Zonei Montane a anunțat în cadrul evenimentului că în viitorul apropiat se vor definitiva normele metodologice pentru finanțarea a până la 90% din costurile înființării de stâne moderne și de depozite de achiziție a lânei.

    Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența, că în următorul exercițiu financiar al UE crescătorii de oi vor beneficia de programe dedicate oieritului, începând de la investiții în ferme, până la abatorizare și procesare în produs finit. Șeful AFIR a ținut însă să îi atenționeze pe fermieri că toate proiectele vor viza ”performanța”, sfatul acestuia fiind ca fermierii să se focuseze pe ”consolidarea productivității”.

    La un efectiv ovin ce ne plasează pe locul 4 la nivel European (după Marea Britanie, Spania și suflând în ceafa Greciei) România are perspectiva probabilă de a urca pe locul 2 după ieșirea tot mai probabilă a Marii Britanii din UE. Asta înseamnă încununarea unei îndeletnici milenare și totodată responsabilitatea de a exploata în mod inovativ această resursă. În acest sens, Asociația Dacia, prin vocea lui Gheorghe Neață, și-a propus prioritizarea în cadrul programelor de ameliorare a reducerii procentului de seu, pentru a crește interesul pieței din UE pentru carnea de oaie românească.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor