• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CUTREMUR ÎN OIERIT! SURSE: PROCURORII DNA FAC VERIFICĂRI ÎN CAZUL SUBVENȚIEI pentru LÂNĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Oieri în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Procurorii din cadrul DNA fac cercetări în mai multe județe la Direcțiile Agricole și crescători de animale unde se suspectează că au fost primite acte false în cadrul Ajutorului de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine și caprine pentru comercializarea lânii.

    ”Sunt controale care se fac acum în teritoriu la Direcțiile Agricole, se verifică cantități de lână neidentificate, deci trecute în acte și care în realitate nu există. Sunt numai în acte! DNA-ul face cercetări pe tema acesta și au depistat deja, știu din surse sigure, la o singură Direcție Agricolă 100 de tone. Fiind un control al procurorilor DNA nu se pot da datele exacte pentru că nu avem acest drept, trebuie să lăsăm autoritățile să își facă treaba. Dar la momentul respectiv se va face public”, ne-au declarat surse de încredere.

    Care este schema pe care au mers oierii?

    ”Vine omul, adică samsarul, îi dai lâna gratis, eventual îi plătești și transportul de unde vine să ți-o ia, îți eliberează hârtiile pentru o cantitate cât estimează oierul, undeva la 2,5 – 3 kilogrmae pe cap de oaie, deși am văzut că sunt estimate și 4 kilograme pe cap de oaie lucru ce nu există. Au mai fost și oieri lacomi care au băgat și 4 kilograme pe cap de oaie. Dar Direcția Agricolă acceptă maxim 3,5 kilograme/oaie. În realitate vorbim de 2,5 kilograme pe cap de oaie la Țurcană. Aceasta ar fi cea mai mare cantitate tunsă de la o oaie. Oierii mizează pe 2 kilograme în general că mai sunt și noatine, berbeci. Dar media aceasta ar fi 2-2,5 kilograme. Ministrul când a declarat că a luat lâna de pe mărăcini și avem până acum 110.000.000 de tone de lână nu a făcut un calcul: Domnule, dacă avem 12 milioane de ovine cum avem numai 110.000.000 de tone de lână? Adică oaia nu mai are 2 kilograme de lână ci doar 900 de grame? Declarațiile ministrului se refereau la tot ce s-a întâmplat fraudă, adică dacă într-un singur județ s-au depistat 100 de tone, vă dați seama cât de mare e frauda în țară”, au mai declarat sursele Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a sesizat în luna august că pe reţelele de socializare au apărut mai multe anunţuri prin care oierii căutau samsari cărora să le dea gratuit lâna doar pentru a obţine actele necesare subvenţiei de 2 lei pe kilgramul de lână vândut.

    “Salut ciobănaşi! Am tot râs no, mai ales eu, de programul de minimis cu leul de lână…Dar în toată povestea asta, este şi un lucru extraordinar de bun….Şi trebuie sa vi-l zic, un bun prieten de al meu, donează lâna de pe 600 de oi turcane, numai pentru acte! Şi eu am făcut la fel, donat, dar nu chiar asa ca el…Şi ce să vezi că-i face acte de pe 600 de oi, pe 3500 kilograme de lână. Aşa nu pare mult, dar parcă în realitate o Ţurcană să dea 6 kg de lână,eu stiu ce sa zic! Şi cum am simţul umorului cât de cât dezvoltat, i-am zis să vezi tu când va veni impozit pe 3500 kg.,să văd pe unde scoţi cămaşa. Aşa că ne putem pregati din nou de nişte “cifre” record şi la lână, nu numai la porumb şi grâu! Sper să nu vadă nimeni din Minister să spună pe la Europa că Ţurcanele noastre dau atâta lână, că atunci chiar nu mai scăpăm de Cartea Recordurilor”, a spus oierul Ioan Suciu.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA