Grâul de primăvară: tehnologia și soiurile care aduc profit în ferme
agrointeligenta.ro -Cultura grâului de primăvară este o soluție pentru fermierii care au avut probleme de răsărire în toamna secetoasă. Tehnologia pentru grâul semănat la început de an nu este mai complicată decât cea de la grâul de toamnă. Dimpotrivă, la grâul de primăvară se fac economii cu anumite tratamente, obținându-se recolte cu parametri pentru panificație.
- Semănatul grâului de primăvară se face la ieșirea din iarnă
- Lucrări premergătoare pentru semănatul grâului de primăvară
- Cantitatea de sămânță necesară la un hectar cu grâu de primăvară
- Cum se seamănă grâul de primăvară: adâncime, tratament sămânţă
- Fertilizarea grâului de primăvară
- Tratamente la grâul de primăvară
- Când se recoltează grâul de primăvară
- Soiuri de grâu de primăvară
- Semănat dublu la grâu?
Cererea de sămânță de grâu de primăvară a fost una foarte ridicată în ultimii ani, mai ales că toamna, o parte dintre fermieri întâmpină probleme de răsărire din cauza secetei. Acolo unde se poate cultiva grâu de toamnă se poate cultiva și grâul de primăvară, dacă ne referim la zonarea acestei culturi agricole.
Semănatul grâului de primăvară se face la ieșirea din iarnă
Semănatul culturii de grâu de primăvară se poate face imediat ce condițiile din câmp permit intrarea utilajelor agricole. Nu există o dată fixă la care se poate începe semănatul grâului de primăvară, însă nu se recomandă un semănat tardiv, după data de 15 martie. Dacă totuși, din cauza condițiilor de vreme, nu puteți semăna până la această dată, există opțiunea unui semănat tardiv, cu un necesar mai mare la cantitatea de sămânță folosită pentru că grâul nu mai are timp să înfrățească la potențialul său.
Culturile premergătoare pentru grâul de primăvară sunt similare cu cele de la grâul de toamnă. Se poate veni cu grâu de primăvară după crucifere, floarea-soarelui. Putem semăna și după porumb, dar depinde ce asolament am avut înainte. Se poate semăna și grâu după grâu. De fapt, este mai de preferat această variantă din cauza problemelor cu buruienile – vom avea buruieni diferite în cultura de primăvară întrucât pe cele care răsar toamna le distrugem la prelucrarea solului.
Lucrări premergătoare pentru semănatul grâului de primăvară
Lucrările de pregătire a solului pentru semănat se fac în funcție de utilajele pe care deține fermierul. Foarte mulți fermieri utilizează acum semănătoare cu disc integrat, așa că se intră direct la semănat. Dacă se folosește o semănătoare simplă, solul trebuie să fie prelucrat înainte pentru aerarea terenului – se poate face o trecere superficială cu discul, spre exemplu.
Cantitatea de sămânță necesară la un hectar cu grâu de primăvară
Cantitatea de sămânță ce se folosește la semănatul grâului de primăvară poate varia între 200 și 240 de kilograme la hectar. Important este numărul de boabe germinabile pe metru pătrat – trebuie să intre între 450 și 550 de boabe germinabile, astfel că în funcție de germinație, de calitatea semințelor, putem avea între 200 și 240 de kilograme de sămânță la hectar. Pentru a avea informații despre calitatea semințelor, gradul lor de germinație, este esențial să se folosească o sămânță certificată, care vine cu aceste specificații de la producător/ameliorator, aceste informații fiind esențiale pentru un semănat eficient.
Cum se seamănă grâul de primăvară: adâncime, tratament sămânţă
Adâncimea la care se seamănă grâul de primăvară este de 3-4 centimetri, iar sămânța ar trebui tratată cu un fungicid. Nu contează marca, important este să fie un fungicid omologat – cel mai frecvent se folosește un produs pe bază de tebuconazol care oferă o protecție suficientă pentru bolile din zona noastră. Dacă suntem într-o zonă cu încărcătură mare de dăunători, ar fi bine să aplicăm și un insecticid pentru tratamentul semințelor. În anii trecuți se folosea la păioase imidacloprid, substanță activă la care, din toamnă, produsele s-au retras, astfel că pentru tratarea semințelor cu insecticid a rămas o singură substanță activă – teflurin, care protejează cultura doar contra insectelor din sol, nu protejează planta și după răsărire. Tratarea semințelor numai cu fungicid poate fi compensată, dacă este nevoie, cu un insecticid aplicat în vegetație.
Fertilizarea grâului de primăvară
Fertilizarea grâului de primăvară debutează cu un aport de fosfor, de bază la semănat. Se recomandă o fertilizare cu fosfor înainte sau la semănat: în funcție de cartarea agrochimică 70 de kilograme substanță activă de fosfor și apoi între 100 și 130 de kilograme de azot la hectar în substanță activă. Fertilizarea cu azot se va face fazial, în două aplicări cu prima aplicare în stadiul BBCH 30 – faza în care fratele principal se alungește, iar a doua aplicare la BBCH 41, înainte de faza de burduf. Dacă fermierul dorește aplicarea azotului într-o singură trecere, atunci se recomandă momentul de alungire a paiului.
Tratamentele la grâul de primăvară încep, de regulă, cu un erbicid la primele semne de îmburuienare, în faza în care la grâu se observă deja frații formați (BBCH 22-23). Cu mare atenție la compatibilitatea produselor folosite, la tratamentul cu erbicid se poate adăuga și un insecticid dictat de pragul economic de infestare a culturii. Al doilea tratament al grâului va fi unul cu fungicid, la formarea ultimei frunze (BBCH 39) și insecticid în funcție de pragul economic. Dacă nu există atac de dăunători, nu se justifică aplicarea insecticidului.
Tratamente la grâul de primăvară
Pe partea de tratamente, fermierul face economii la costurile culturii de grâu de primăvară. Sunt mai puține tratamente decât la grâul de toamnă, perioada de vegetație fiind mai scurtă. Tratamentele ce se fac în toamnă – o erbicidare și posibil aplicarea unui fungicid, chiar și un insecticid dacă este cazul – când e toamna mai caldă, reprezintă o economie în costul tehnologic.
Înfrățirea grâului de primăvară este influențată de momentul semănatului. Cu cât se seamănă mai devreme, cu atât vom avea o înfrățire mai bună. De regulă, în condiții modeste de vreme, sunt doi frați, dar spicul acestora va fi mare, deci producția va fi una profitabilă.
La grâul de toamnă, dacă vorbim despre o producție reală, în fermă, între 4,5 și 5 tone, recolte ce se obțin cu o tehnologie minimală, în condiții meteorologice normale. Grâul obținut din cultura de primăvară poate fi unul de calitate superioară, cu parametri de panificație, cu gluten peste 305 și cu proteină peste 12,5-13%.
Când se recoltează grâul de primăvară
Perioada în care se recoltează grâul de primăvară depinde mult de condițiile din anul respectiv, dar, de regulă, combinele intră în câmp între 15 iunie și 15 iulie.
Soiuri de grâu de primăvară
Soiurile de grâu de primăvară sunt disponibile fermierilor atât în forma geneticii românești, cât și a soiurilor străine.
Iată câteva soiuri de grâu de primăvară
Pădureni este un soi românesc de grâu de primăvară. A fost obţinut de cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare Agricolă de la Turda şi este foarte apreciat de fermieri. Grâul Pădureni oferă producţii medii, între 4 şi 6 tone la hectar, dar cu boabe de calitate bună pentru panificaţie şi morărit, cu proteină de 14,2%.
Jarissa este un soi de grâu de primăvară creat pentru panificație și are o arie destul de largă de cultivare în Europa, din Grecia până în Slovacia, Polonia, Germania. Se cultivă de peste 3-4 ani și face parte din noua generație de soiuri de grâu cu toleranță la secetă. Potenţialul de producţie la grâul Jarissa este de 5 tone la hectar, cu o proteină de 12,5+14%. În România, acest soi este omologat din 2018 de către compania ITC Seeds.
Triso este un soi de grâu de primăvară ce face parte din potofoliul companiei Bicrop. Este recomandat fermierilor care vor producţie panificabilă, în jurul a 6 tone la hectar.
Semănat dublu la grâu?
Sunt numeroși agricultori cu care am discutat în primăvară și care ne-au întrebat dacă pot să semene grâu de primăvară pe suprafețe cu răsărire slabă la grâul de toamnă. Nu există prea multe experiențe ale acestei decizii, dar înclinăm să credem că aceasta este una riscantă în raport cu perioada de recoltare – există posibilitatea unei maturități foarte diferențiate la cele două tipuri de grâu. Chiar și cu un disicant, lucrurile se pot complica. Dacă însă, sunt fermieri care au experiența acestei decizii în fermă, ne-ar interesa să află rezultatele obținute și calitatea recoltei finale.
Cât despre capcanele grâului de primăvară, aici ar fi vorba doar despre una, dar majoră. Sunt tot felul de furnizori în piață. Pericolul mare este să se comercializeze grâu de toamnă ca fiind grâu de primăvară. Această capcană poate fi ușor evitată de către fermieri optând pentru un producător de sămânță, un ameliorator cunoscut, care le oferă garanția geneticii comercializate.