Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Fermierii care nu vor încasa avansul APIA în acest an

Fermier cu buzunarele goale

Fermierii care nu intră la plata avansului și care nu pot primi prima tranșă din subvențiile APIA pe acest an. Directorului APIA Caraș-Severin, Dumitru Stepănescu, a anunțat că din totalul de fermieri înscrişi în Campania 2019, o parte nu au fost găsiţi eligibili pentru că nu au respectat întru-totul cerinţele impuse de regulamentele europene, iar aceştia urmează să fie încă odată verificaţi şi reprogramaţi la plată.

”Cererile fermierilor care au fost selectați la controlul pe teren nu s-au procesat deoarece nu s-a făcut încă transferul datelor de la Serviciul control teren la Serviciul de plăți. Dar sigur că sunt fermieri care nu vor intra în posesia sumei totale solicitate în cererea de plată”, a declarat Stepănescu pentru www.radioresita.ro.

Acesta a enumerat și posibilele probleme la cererea unică ce ar putea împiedica autorizarea la plată. ”Fie că nu au respectat cultura pe care au declarat-o, fie că au probleme legate de amplasamentul parcelei, fie că dimensiunea sau suprafața de teren agricol pe care fermierul a solicitat-o în cererea de plată nu s-a regăsit în controlul pe teren. Sunt multe criterii care se iau în considerare și pe măsură ce se procesează aceste date, se operează rapoartele de control întocmite pe teren, se transmit la Serviciu de autorizare plăți și acolo se dispune calea de urmat în continuare”, a completat directorul APIA Caraș-Severin.

Agrointeligența-AROINTEL.RO vă reamintește că la prima tranșă din subvențiile pe 2019, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va plăti 70 la sută din următoarele scheme pe suprafață finanțate din bugetul FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă):

  • Schema de plată unică pe suprafață: 102,6082 euro/ha, adică 487,3479 lei/ha
  • Plata redistributivă: a) -primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5 euro/ha, adică 23,748 lei/ha; b) -al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,7127 euro/ha, adică 231,3658 lei/ha;
  • Plata pentru înverzire: 59,3201 euro/ha, adică 281,7467 lei/ha;
  • Plata pentru tinerii fermieri: 31,2477 euro/ha, adică 148,4140 lei/ha.

Pentru acest an, plățile la subvenții – inclusiv avansul, se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2019 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Este vorba despre un curs oficial de 4,7496 de lei pentru un euro pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă).

Avansul APIA se va achita în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, iar după data de 1 decembrie, Guvernul poate achita subvențiile integral, cu termen final pentru plăți în data de 30 iunie 2020.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!