Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL! Alina Crețu, APPR: ”O voce unitară din România la COPA-COGECA ar fi binevenită”
agrointeligenta.ro -Este foarte important ca fermierii români să fie uniți și să vină cu propriile soluții, a fost poziția exprimată de către Alina Crețu, director executiv al Asociațiai Producătorilor de Porumb din România (APPR), în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”. În luarea sa la cuvânt, Alina Crețu a subliniat că este esențial ca poziția unitară a fermierilor români să fie susținută la nivel european printr-o afiliere directă la cea mai importantă formă de reprezentare a intereselor din sectorul agricol, structura COPA-COGECA.
Iată, integral, poziția exprimată de Alina Crețu, director executiv al Asociațiai Producătorilor de Porumb din România (APPR), în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”:
”Mulțumim pentru această oportunitate de a ne prezenta îngrijările, în primul rând, cu privire la această viitoare Politică Agricolă Comună.
Este foarte important să nu așteptăm soluțiile de la alții. E important să le căutăm noi, dragi fermieri! Este un apel la a ne face treaba noi, în bucățica noastră, pentru a fi mai puternici în dialogul cu cei care iau decizii pentru noi. Din fericire în aceste momente, în acest context sau din nefericire, nu noi decidem. Decizia de ia la Ministerul Agriculturii, așa cum se ia în toate țările europene, iar acest minister sperăm să meargă cu un mandat de la fermieri în care fermierii au venit cu o poziție foarte clară. Înțelegem și din ceea ce a spus domnul Botănoiu că există opinii, noi am trimis la MADR o poziție, sunt convinsă că și alte organizații au făcut același lucru. Apelul nostru este acesta: zilele trecute am primit o comunicare de la DG AGRI, acolo se făcea referire la viitoarea PAC, un rezumat ca revenire a comunicării făcute de domnul Phil Hogan și în care nu ne preciza nimic altceva decât solicitarea fermierilor români reprezentați de COPA-COGECA. COPA-COGECA, ne place sau nu ne place, este răspunsul, pentru cea mai mare parte a fermierilor europeni, este prima organizație pe care viitorul comisar european o va contacta pentru a vedea ce pas trebuie să facă mai departe. Vă rugăm să reflectați fiecare să găsim o soluție să găsim o soluție pentru a intra și pe ușa din față, nu doar pe ușa din spate. Astăzi APPR este cu un pas acolo prin protocolul semnat cu Asociația Europeană de Porumb și sunt convinsă că mai sunt și alte organizații profesionale care au o colaborare directă cu COPA-COGECA, dar o voce unitară din România la COPA-COGECA ar fi binevenită. Nu este normal ca alții să nu fi auzit niciodată de problemele din România.
Revenind la subsidiaritate, este o îngrijorare: ne îngrijorează un grad extrem de subsidiaritate și de un grad ridicat de naționalizare a PAC atât timp cât de exemplu nu știm unde este Planul Național Strategic. Nu știm dacă s-a avansat de la acea analiză SWOT, pentru a vedea care sunt nevoile reale din agricultura românească. Așteptăm cu maxim interes ca MADR să ne ceară o poziție imediat ce va exista analiza SWOT realizată de specialiștii MADR.
Această compensare – subvenția reprezintă o compensare față de fermierii europeni în raport cu colegii lor din alte zone ale lumii. Această subvenție – făceam o paranteză. Un grup de fermieri din asociația noastră s-a deplasat în America de Sud, pentru a analiza acolo piața porumbului și soia, iar fermierii de acolo ne-au întâmpinat și ne-au spus: Bine ați venit la noi! Vă rugăm mai stați pentru că sincera reacție pe care o avem față de voi, fermierii europeni, în afară de cea că ne sunteți confrați și aveți aceeași meserie cu noi, este sentimentul de milă că nu știm cum vă descurcați cu atâtea reguli și restricții în UE. În condițiile în care în UE se produce o mâncare curată, sănătoasă, ieftină și la cele mai înalte norme de securitate alimentară, această subvenție și această politică agricolă comună extinsă trebuie să ajute pe de-o parte la menținerea rentabilității fermierului în UE, pe de altă parte să susțină prețuri corecte și o hrană sănătoasă pentru consumator și să contribuie atât cât se poate la dezvoltarea spațiului rural.
Pe toate cele 9 obiective strategice, fermierii trebuie să intervină și să spună ce ar fi mai bine la fiecare. Problema este că din acele 9 obiective strategice, între 3 și 6, depinde cum le enumerăm, țin nu de activitatea agricolă propriu-zisă ci de condițiile de mediu, de păstrarea biodiversității și de dezvoltarea spațiului rural, acolo unde revenim cu propunerea noastră, că dezvoltarea spațiului rural nu este condiționată 100% de activitatea agricolă. Spațiului rural reprezintă mult mai mult decât activitatea agricolă, iar când au putut, au avut ocazia să facă acest lucru, fermierii au contribuit din plin la dezvoltarea spațiului rural și vor continua să facă acest lucru”.
Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?” a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Agrointeligența și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu scopul de a reuni la o masă rotundă organizațiile reprezentative din agricultura românească pentru exprimarea și susținerea pozițiilor oficiale în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027. FERMIERII AU CUVÂNTUL! a putut fi organizat cu ajutorul sprijinului oferit de partenerii evenimentului: Azomureș, ADAMA,Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo și Asociația Profesională a Producătorilor și Utilizatorilor de Biotehnologii Agricole din România – AgroBiotechRom.