Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL! Dan Radu Vițelar, ACVBR-SIM: ”Susținem menținerea ANTZ și SCZ, cu plăți pentru efective reale”
agrointeligenta.ro -Agricultura românească are nevoie de o susținere a tinerilor, dar și de continuitate a formelor de sprijin, cu actualizarea datei de referință pentru plățile directe pe cap de animal, a susținut Dan Radu Vițelar, directorul Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”. Vițelar a arătat importanța proiectelor pentru sprijinirea lanțului alimentar scurt, subliniind că ACVBR-SIM a făcut deja pași concreți pentru susținerea crescătorilor de vaci din rase autohtone.
Iată poziția exprimată de Dan Radu Vițelar, directorul Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”:
”Asociația Crescătorilor de Bălțată Românească Tip Simmental, pe scurt ACVBR-SIM, conduce Registrul Bălțatei Românești în România.
Susținem și noi menținerea formelor de sprijin ANT și SCZ, dar dorim ca aceste sprijine să se acorde cu actualizarea datei de referință, adică pe efective reale. Dorim de asemenea sprijinirea fermelor care fac performanță, investesc în genetică valoroasă, care aduce un plus valoare zootehniei.
Să se aloce fonduri pentru formarea profesională a tinerilor pentru că este necesar un schimb de generații, cu alte cuvinte avem nevoie în agricultură de sânge tânăr pentru a transfera munca de la persoanele care deja au o anumită experiență, dar și o anumită vârstă, la tineri.
Sprijinirea fermelor mici și mijlocii prin programe punctuale care să-i ajute pe fermieri să-și sporească profitabilitatea fermei.
Proiecte pentru sprijinirea lanțului alimentar scurt, iar în acest sens ACVBR-SIM a prezentat fermierilor la târgurile la care am participat soluții și idei, în acest sens lansând și brand-ul Bălțata Românească – Produse Românești, brand sub care vom desface produsele obținute de fermieri. Totuși, decizia finală este a fermierului.
Ne dorim ca programele să aibă o planificare și o periodicitate bine pusă la punct, pentru fermele mari, să producă animale, care să ajungă ulterior în fermele mici pentru ca animalele cu valoare mare genetică să rămână în țară, să nu se mai importe animale cu caracteristici genetice slabe.
Consolidarea formele asociative prin care fermierii să poată să se asocieze pentru a benefia de avantajele pe care această formă de organizare le aduce.
Noi, ca asociație, avem pentru fiecare măsură de sprijin, o gândire bine pusă la punct cu propuneri în avantajul fermierului și așteptăm cu nerăbdare invitația de a participa la dezbaterile pentru elaboarea Planului Național Strategic”.
Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?” a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Agrointeligența și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu scopul de a reuni la o masă rotundă organizațiile reprezentative din agricultura românească pentru exprimarea și susținerea pozițiilor oficiale în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027. FERMIERII AU CUVÂNTUL! a putut fi organizat cu ajutorul sprijinului oferit de partenerii evenimentului: Azomureș, ADAMA, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo și Asociația Profesională a Producătorilor și Utilizatorilor de Biotehnologii Agricole din România – AgroBiotechRom.