• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL! Mary Pană, ACEBOP: ”Noua PAC va trece de la criterii de conformitate la performanță”

    agrointeligenta.ro -

    România va primi 20 de miliarde de euro în cadrul noii Politici Agricole Comune 2021-2027, iar criteriile de eligibilitate pentru accesarea banilor europeni vor trebui stabilite într-un context național, care să țină cont de particularitățile agriculturii românești, a susținut Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”.

    Iată poziția exprimată de dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”:

    ”Conform datelor Eurostat, o treime (33%) din numărul total de ferme din UE sunt în România, nouă din zece ferme (aprox. 92%) din România au o suprafaţă mai mică de cinci hectare.

    Noul Comisar European pentru Agricultură s-a arătat în favoarea unor reglementări care să fie stabilite de statele membre, cu o libertate mai mare fata de regulamentele europene.

    Această libertate trebuie acordată și pentru decizia unui stat membru de a opta sau nu pentru plafonarea subvențiilor agricole. Plafonarea este una dintre cele mai importante chestiuni, care va lua forma unei decizii politice.

    Pozița Comisie Europene este astazi pentru o plafonare voluntară: statele membre trebuie însă să decidă.

    Partea buna stă în faptul că România va primi 20 de miliarde de euro prin PAC 2021-2027, iar subvenţia pe suprafaţă (SAPS) va creşte. Depinde de noi cum vom administra acesti bani, în folosul fermierilor români.

    Înțelegem că PAC trebuie modernizată pentru a face față provocărilor, trebuie simplificată pentru a reuși acest lucru și trebuie armonizată în mai mare măsură cu alte politici ale UE, pentru a se maximiza contribuția ei la realizarea celor noua priorități ale Comisiei și la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

    Targetul european este o politică agricolă comună modernizată, care va trebui să sprijine tranziția spre un sector agricol sustenabil si va furniza alimente de înaltă calitate pentru peste 500 de milioane de consumatori.

    Următoarea PAC va trece de la criterii de conformitate la performanță.

    Monitorizare pe baza de indicatori de performanta, va trebui sa demonstram ca am realizat performante de selectie la animale, cantitatea si calitatea carcasei a crescut, conditiile de bunastare a animalelor sunt la nivel superior, facem o productie prietenoasa cu mediul – demonstrabil, nu numai declarativ – , am redus spre zero consumul de antibiotice pentru a garanta sanatatea consumatorului prin consumul de carne, lapte si altele.

    În ceea ce privește distribuirea plăților directe între statele membre, se propune ca procesul început în perioada 2014-2020 să continue în cazul tuturor statele membre cu un nivel al plăților directe sub 90 % din media UE, în vederea reducerii cu 50 % a discrepanței existente față de procentajul de 90 %.

    Toate statele membre vor contribui la finanțarea acestei convergențe externe a nivelurilor plăților directe. Alocările de plăți directe destinate statelor membre în Regulamentul privind planurile strategice PAC sunt calculate pe această bază.

    Fermierii români își doresc o PAC adaptată la circumstanțele nationale, prin eliminarea condițiilor de eligibilitate europene pentru acordarea sprijinului.

    Sperăm că aceste conditii de eligibilitate să fie definite la noi în țară, pentru a dobandi un caracter specific, pliat pe realitățile noastre naționale.

    Doar astfel vom putea produce alimente suficiente, sănătoase și hrănitoare produse prin metode sustenabile și în respectul permanent pentru mediu.

    Sustinem ca sprijinul in PAC sa fie direcționat spre fermierii veritabili, care isi obtin veniturile din activitati din agricultura, care isi propun sa progreseze si sa fie sustinuti pentru a reusi.

    Combaterea schimbărilor climatice și contribuția la îndeplinirea obiectivelor Uniunii legate de mediu sunt o prioritate pentru fermierii romani de mai multi ani.

    Au fost implementate tehnologii noi pentru dejecții, găsite soluți pentru eliminarea emisiilor, cum ar fi cele de hidrogen sulfurat, au fost plantate perdele de arbori, apa freatică este monitorizată în permanență, se fac studii de aer, sol, apă – și toate pe cheltuiala fermierului.

    Ar trebui să ne aplecăm, în noul PAC, asupra acestor probleme existentiale, sa acordam un sprijin proportional fermierilor pentru acoperirea acestor costuri, in continuarea unor productii prietenoase cu mediul.

    Consideram ca este mult mai important ca standardele referitoare la mediu, schimbările climatice, sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor și bunăstarea animalelor, conservarea speciilor si raselor, sa fie in prim plan pentru beneficiari, pentru a se asigura o distribuire mai echitabilă a sprijinului pe venit, fiecare activitate de productie sa se conformeze unor indicatori de performanta care, in final, sa asigure bunastarea europeana in competitia globala.

    Îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric, face parte din obiectivele specifice ale noii Politici Agricole Comune.

    Acest deziderat este greu de atins într-o economie bazată pe lanțuri mari de magazine, în care fermierul producător nu este sprijinit și care vinde la poartă de cele mai multe ori sub prețul de producție și stă mereu în prețul oferit, fără a avea loc în negocieri.

    Planul national strategic ar trebui sa cuprinda modalitati de sprijin pentru activitatea acestora, astfel incat produsele lor să ajungă pe masa consumatorului.

    Alt obiectiv specific, care beneficiază de un domeniu specific în noua PAC, este bunăstarea animalelor.

    Fermierii din filierele de creștere a suinelor și păsărilor au avansat enorm în ultimii ani, datorită măsurilor de susținere, prin PAC, a condițiilor superioare de bunăstare. Viața animalelor s-a îmbunătățit, la fel și calitatea cărnii și satisfacția consumatorului. Ar trebui continuat și extins spre alte specii – bovine, ovine, rase autohtone de suine.

    De asemenea, Statele membre pot acorda un sprijin cuplat pentru venit fermierilor veritabili în condițiile specificate mai în detaliu în propriile planuri strategice PAC, la care sperăm să ne putem aduce și noi, ca asociație, contribuția.

    Dacă sprijinul cuplat pentru venit vizează bovine sau ovine și capre, statele membre stabilesc astazi ca o condiție de eligibilitate, cerința de a identifica și înregistra animalele.

    Trebuie să avem însă grijă la indicatorii de performanță demonstrabili, la animalele producătoare de carne roție – genetică, selecție, calitate și greutate carcasă. Fără a avea ca target calitatea, nu vom putea deveni competitivi.

    Sprijinul cuplat pentru venit ar trebui extins si catre rasele autohtone, cu aceleasi drepturi si obligatii de performanta ca si restul raselor care beneficiaza de registru geneaologic – si bineanteles, in noul spirit al PAC 2021-2027, o mai mare putere acordata controlului productiei, pentru a demonstra indicatori de performanta pozitivi.

    Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România considera ca PAC 2014-2020 în Romania este un succes, care ar trebui continuat după anul 2020. Sprijinul acordat prin PAC 2014-2020, a prins toate structurile, de la fermele mari la fermele de familie, tineri fermieri, zootehnie, vegetal, pomicultura, conditii climatice nefavorabile, promovarea produselor si altele.

    Nu trebuie însa create condiții de concurență neloială între fermieri, plățile ar trebui să urmărească toate categoriile, să existe o rotire anuală a celor care vin la plată. Controalele să fie proporționale, să respecte principiul prevalenta-confidenta, primii care intra la plată să nu rămână mereu aceiași, întârzierile la plată să fie reduse spre zero.

    În luna august, membrii ACEBOP au decis impreuna cu membrii asociatiei crescatorilor de suine autohtone Mangalita si Bazna sa participe la grupurile de lucru pentru elaborarea Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027, respectiv
    • Industrie agro-alimentara.
    • Siguranta alimentara si protectia consumatorului.
    • Agromediu si clima.

    Și bineînțeles, sub umbrela Federației din care facem parte, Federația Natională PRO AGRO. Cele două asociații dispun de sprijinul calificat pe sectoarele de ameliorare rase, zootehnie, agricultură, silvicultură, horticultură și medicină veterinară.

    Având o experiență remarcabilă în spate, ne-am manifestat deschis și voluntar intenția de a participa la grupurile de lucru inițiate de MADR pentru construirea Programului Național Strategic din Noua Politică Agricolă 2021-2027”. 

    Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?” a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Agrointeligența și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu scopul de a reuni la o masă rotundă organizațiile reprezentative din agricultura românească pentru exprimarea și susținerea pozițiilor oficiale în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027. FERMIERII AU CUVÂNTUL! a putut fi organizat cu ajutorul sprijinului oferit de partenerii evenimentului: Azomureș, ADAMA, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo și Asociația Profesională a Producătorilor și Utilizatorilor de Biotehnologii Agricole din România – AgroBiotechRom.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!