• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Delegație APPR la negocierile de la Bruxelles. Mesajul unui oficial european pentru fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    O delegație a Asociației Producătorilor de Porumb din România a participat astăzi, vineri, 11 octombrie, la o întâlnire importantă la Bruxelles. În contextul dezbaterilor pentru noul buget alocat fermierilor europeni, întâlnirea oficialilor de la Comisia Europeană cu reprezentanții producătorilor agricoli a marcat un moment-cheie, chiar decisiv pentru poziționarea ”taberelor”, adică a organizațiilor, cu privire la noua Politică Agricolă Comună.

    Brexit-ul, dar mai ales măsurile de mediu și climă au încins spiritele în cadrul întrunirii pentru Dialog Social cu organizațiile reprezentative pentru agricultura europeană. APPR a participat la dezbatere nu doar pentru a reprezenta fermierii din România, ci și cultivatorii europeni de porumb. Astfel, delegația din România, formată din directorul executiv Alina Crețu și directorul pentru afaceri externe Cristina Cionga, a fost împuternicită să susțină poziția oficială a Asociației Cultivatorilor Europeni de Porumb, organizație în cadrul căreia APPR este un membru puternic.

    Discuțiile purtate astăzi au avut un caracter aplicat. În sala de dezbateri toată lumea a dat dovadă de implicare și fiecare parte a venit cu argumente puternice. ”Este evident că momentul decisiv se apropie, că nu mai putem amâna asumarea unor decizii cu privire a noua PAC. În cadrul discuțiilor de astăzi, APPR a susținut convergența subvențiilor la nivel european, problemele curente legate de secetă, dar și restricțiile de mediu care pun presiune și pe producătorii români”, ne- adeclarat Alina Crețu, director executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România.

    La acest moment, balanța înclină mult în favoarea unei politici agricole cu un grad mai mare de naționalizare. Mai exact, responsabilitatea distribuirii bugetelor alocate de la Comisia Europeană are șanse mari să nu fie atât de mult reglementată de legislația UE, ci mai mult de cea a fiecărui stat membru. Tot Guvernului României îi revine și datoria de a susține, alături de celelalte guverne, sumele de care vor beneficia fermierii din țara noastră. ”Dialogul a fost unul deschis și direct. Chiar foarte direct. În dialogul cu fermierii, deci nu doar cu referire la România, un oficial al Comisiei Europene a spus clar: Dacă vreți un buget PAC mai mare, continuați să puneți presiune pe autoritățile naționale și europene, nimic nu este decis încă. Acest îndemn venit de la cel mai înalt nivel birocratic, dar și tehnic, trebuie să ne mobilizeze, dar și să ne determine să ne unim forțele. Fermierii români fac parte din marea familie de fermieri europeni și un buget mai mare pentru PAC va avea impact direct și asupra finanțării de care vor beneficia producătorii români, din toate sectoarele agricole, în exercițiul financiar 2021-2027”, ne-a mai spus Alina Crețu.

    De subliniat că discuțiile de la Bruxelles au atins și subiecte delicate precum valul de nemulțumire din rândul fermierilor din state puternice. ”Faceți ceva! În Franța în fiecare zi un fermier se sinucide, a fost cel mai puternic semnal din cadrul întâlnirii de astăzi și a fost enunțat de către un reprezentant al FNSEA-COGECA”, ne-a mai mărturisit directorul executiv al APPR.

    Vă reamintim că pe 23 octombrie sunt șanse mari ca noua echipă de comisari europeni să ceară votul de învestitură din partea plenului Parlamentului European. Poziția de comisar european pentru Agricultură urmează să revină reprezentantului Poloniei, Janusz Wojciechowski. În cursul zilei de marți, 8 octombrie, acesta a primit votul de încredere al coordonatorilor Comisiilor de Agricultură și Mediu. Wojciechowskia declarat că va continua discuțiile pe noua PAC urmând direcția creionată de predecesorul său, comisarul pentru Agricultură Phil Hogan. Astfel, Comisia Europeană vede ca necesară plafonarea subvențiilor la nivel de fermă, măsuri mai drastice de mediu și climă, dar și un grad mai mare de naționalizare a reglementărilor privind accesul la finanțări și plăți directe. Este de așteptat ca noua PAC să se aplice începând cu anul 2021.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor