• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pășune blocată din orgoliul primarului! Comuna, pe minus cu 280.000 de euro că primarul ”nu înghite fermierii”!

    Ramona Dascălu -

    Pășune comunală blocată de primar! În localitatea Constantin Daicoviciu, județul Caraș-Severin, crescătorii de animale nu au putut închiria, în ultimii 6 ani de zile, pășunea comunală din cauza primarului care a refuzat categoric să concesioneze cele 1.390 de hectare ce aparțin domeniului public.

    Situația din comuna Constantin Daicoviciu, județul Caraș-Severin, ne-a fost adusă la cunoștință de către crescătorul de animale Lucian Călțun, care totodată este și consilier local și cunoaște foarte bine problemele cu care se confruntă localnicii.

    Pășunea nu s-a mai atribuit din 2013

    „La noi în comună până în 2013 s-au atribuit pășunile direct, nu cu licitație, se împărțea la fiecare în funcție de câte animale avea. Se hotăra în Consiliul Local, după care se anunțau fermierii, care în prealabil făceau și o cerere, însoțită de o adeverință de la medicul veterinar concesionar cu numărul de animale pe care îl avea fiecare. Anul 2013 a fost ultimul an la comuna Constantin Daicoviciu când s-au atribuit pășuni. De atunci și până în prezent, primarul nu a vrut să mai dea pentru că, spune el, nu l-ar fi votat crescătorii la alegerile din 2012. Eu unul l-am întrebat de ce nu dă pășune la oameni și mi-a spus că îi trebuie amenajament pastoral. Și i-am explicat că amenajamentul pastoral abia din 2020 devine obligatoriu. Și se pare că suntem singura comună din județul Caraș-Severen care nu a dat pășune și sunt 1390 de hectare de izlaz comunal aici la noi, de pe șase sate, fiecare sat avea un anumit număr de hectare. Anul ăsta s-a făcut amenajamentul pastoral, dar asta nu a fost o condiție obligatorie în acest an și primarul știa lucrul ăsta, dar din orgoliu nu a vrut să dea pășune”, a explicat fermierul Lucian Călțun pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Acesta susține că din cauza orgoliului primarului, s-au pierdut foarte mulți bani la bugetul local: „Vă dați seama câți bani s-au pierdut la bugetul local? Dacă puneți 1.390 înmulțit cu 150 de lei, cât a fost ultima dată prețul pe hectar, timp de 6 ani de zile, iese undeva la 280.000 de euro, bani care intrau la bugetul local. Din câte se pare, în toți acești ani nu ar fi luat nimeni subvenții pe pășune, dar nu am verificat tot, de exemplu la pășunea alpină nu știu”.

    De asemenea, și fermierii din cele 6 sate care aparțin comunei Constantin Daicoviciu au avut foarte mult de pierdut din cauza blocării pășunii comunale, și mulți chiar au renunțat să mai crească animale din această cauză.

    „În toți acești ani, fermierii ar fi primit subvenții. Pășunea aia te mai ajuta, mai luai un ban, era un ajutor. De exemplu, eu am 4-5 hectare de pământ, mai luam 10-15 hectare de pășune și puteam să accesez un program, dar așa ce să mai faci?! Eu din 475 de animale, oi, am rămas cu 100. Din 2013 până în prezent efectivul de animale de pe raza comunei a scăzut la jumătate. Dacă oamenii nu au mai avut pășune. Și unde mai pui că pășunea ar fi fost și curățată”, a spus crescătorul de oi.

    În an electoral, primarul vrea ”să joace tare” cu pășunea comunală

    Lucian Călțun crede că de anul viitor primarul va concesiona pășunea fermierilor, acest lucru fiind în interesul lui având în vedere că se apropie alegerile.

    „Eu cred că de la anul o să dea pășunea pentru că vin alegerile. Dar chiar dacă se va da, oamenii cum mai curăță acolo? Că arată jalnic, s-a împădurit. Dacă pică la control la APIA, nu mai primesc niciun ban. Deci, e foarte greu acum. Trebuie să investești bani acolo acum, plus chiria care trebuie plătită”, a spus crescătorul de oi.

    Fermierul cere schimbarea legislației privind pășunile

    Crescătorul face un apel și către noul ministru al Agriculturii, indiferent care va fi acesta, să schimbe legea pășunilor pentru că dacă nu se va face ceva în așa sens, fermierii vor sta în continuare la mâna primarilor.

    „Noul ministru al Agriculturii trebuie să schimbe radical chestiunea asta cu pășunile, că altfel tot așa va merge. Dacă se lasă la latitudinea primarului și a Consiliului Local, tot se face cum se vrea în Consiliul Local.  Consiliul Local este cel care hotărăște prețul pe chirie, face licitații sub forme ascunse, nu anunță la timp, eu vă spun de situații reale din țară. Deci atâta timp cât se lasă la latitudinea Consiliul Local să hotărască, nu va fi niciodată legal pentru că sunt bani în joc. Trebuie să se facă controale mixte și să se facă publice listele cu cei care beneficiază de pășunea comunală pentru că este vorba de domeniul public și deasta trebuie să știe toată lumea”, a declarat Lucian Călțun pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să ia legătură și cu primarul comunei Boambeș Daniel, pentru a afla și poziția acestuia vizavi de situația prezentată mai sus, însă acesta nu a răspuns la numărul de telefon mobil indicat online pentru a-l contacta.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial