• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii campioni la floarea-soarelui din județele Bacău și Vrancea

    agrointeligenta.ro -

    Hibridul P64LE99 a fost vedeta câmpurilor băcăuane și vrâncene în acest an. Majoritatea fermierilor de aici au obținut producții mulțumitoare în condițiile acestui an agricol. Mulți dintre ei au afirmat că mizează pe acest hibrid de cel puțin 4 ani, iar rezultatele ar fi putut fi și mai bune, dacă ar fi aplicat întreaga tehnologie pe care și-au propus inițial să o aplice. Chiar și așa, anul viitor vor semăna acest hibrid, sperând, cu voia lui Dumnezeu, după cum au afirmat, să obțină măcar aceleași rezultate.

    Primul fermier campion din județul Bacău este Iulian Drug, care a ales hibridul P64LE99 și a obținut 4.634 kg/ha. “Lucrez 630 ha, floarea-soarelui am semănat pe 200 ha: pe 100 ha după ce am întors rapița și pe celelalte 100 ha după porumb. 4.634 kg/ha am obținut pe solele unde planta premergătoare a fost porumbul. Am pregătit corespunzător terenul pentru semănat, am fertilizat atunci cu 250 kg/ha de DAP și la prășit am mai dat uree – 250 kg/ha. Cultura a primit și un fertilizant – 3 l/ha, un fungicid și două erbicide. Am recoltat pe parcursul lunii septembrie, a fost un an bun și cred că anul viitor voi semăna tot 200 ha de floarea-soarelui, cu același hibrid P64LE99”, a specificat fermierul campion.

    Performanțe la floarea-soarelui au obținut și membrii familiei Petrea din localitatea Valea Seacă, județul Bacău. Dragoș, Cătălin și Ion Eugen au semănat hibridul P64LE99 și au obținut 4.500 kg/ha. Despre tehnologia aplicată în fermă ne-a vorbit Ion Eugen Petrea, care alături de cei doi fii lucrează 200 ha, iar cu floarea-soarelui au avut 70 ha.“Noi am semănat floarea după rapiță întoarsă și după cultură de grâu. Am arat la 30 cm, apoi am pregătit terenul cu discul și combinatorul, am fertilizat cu uree 150-180 kg/ha. La semănat am aplicat îngrășământ complex triplu 16, între 220-280 kg/ha și am mers pe densitatea 66.000 b.g/ha. Pe unele parcele am aplicat două erbicide, pe altele am dat doar Express™, nu am mai aplicat nimic altceva pentru că pe acele sole nu a fost floarea-soarelui de foarte mulți ani. Am recoltat începând cu finalul lunii august, iar în primăvară vom semăna în jur de 50 ha cu floarea-soarelui și vom alege același hibrid P64LE99”, a declarat agricultorul.

    În județul Vrancea fermier campion a devenit în acest an domnul Silviu Ungureanu, care a semănat hibridul P64LE99 și a obținut 4.500 kg/ha.

    Următorul agricultor din județul Bacău care a obținut o producție bună la floarea-soarelui este domnul Sorin Stoica. Acesta a semănat în acest an 25 ha cu floarea-soarelui, a ales hibridul P64LE99 și a obținut 4.300 kg/ha. “Plantă premergătoare a fost porumbul, așa că am arat, după care în primăvară am discuit de 2 ori, am pregătit terenul cu combinatorul și am fertilizat cu nitrocalcar. Am semănat pe 2-3 aprilie, densitatea a fost de 72.000 b.g/ha și am aplicat îngrășământ complex triplu 16. Am erbicidat cu Express™ și am aplicat un îngrășământ foliar în stadiul de 8-10 frunze. Am recoltat pe 20 septembrie, pot spune că a fost un an bun, măcar de ar fi și anul viitor la fel. Voi semăna același hibrid pentru că oferă producții foarte bune, constante, și cred că voi mări suprafața la 70 ha”, a precizat fermierul.

    Dan Ghiniță din Orbeni, județul Bacău a semănat și el hibridul P64LE99, iar producția pe care a obținut-o a fost de 4.100 kg/ha. “Lucrez 200 ha, dintre care 50 ha au fost semănate în acest an cu floarea-soarelui, după cultură de porumb. Am arat în toamnă, în primăvară am fertilizat cu azot -150 kg/ha, am pregătit terenul cu terra discul și am semănat în prima decadă a lunii aprilie. Am optat pentru densitatea de 72.000 b.g/ha și am fertilizat cu 150 kg/ha îngrășământ triplu 15. Am mai fertilizat, atunci când am prășit, cu nitrocalcar – 150 kg/ha. Am erbicidat cu Express™, am aplicat și două foliare, precum și fungicidul Tanos® 50 WG. Campania de recoltat a avut loc în perioada 3-10 septembrie”, a punctat agricultorul. Acesta a adăugat faptul că a fost un an foarte bun și este primul an în care a semănat P64LE99, a fost mulțumit de producția obținută, motiv pentru care îl va alege și în următoarea campanie.

    Hibridul P64LE99 i-a oferit 3.720 kg/ha fermierului Nicolae Mășu din localitatea Cașin, județul Bacău. Acesta lucrează 146 ha, dintre care 60 ha a semănat în acest an cu floarea-soarelui, după cultură de porumb. “Am arat, am discuit foarte bine și am administrat îngrășământ triplu 16 – 270 kg/ha. Am semănat în perioada 1-5 aprilie, densitatea a fost de 72.000 b.g/ha. Am avut probleme cu băltirile, de aceea am putut fertiliza pe aproximativ 20 ha și cu uree, restul deja era prea mare și nu am mai putut intra. Cultura a mai primit un îngrășământ foliar pe bază de bor, fungicidul Tanos® 50 WG și două erbicide, dintre care unul Express™. Recoltatul a avut loc după 10 septembrie și am fost mulțumit de producția obținută. Până în acest moment am semănat doar hibrizi Pioneer® și au oferit producții foarte bune, cred că anul viitor voi semăna floarea-soarelui pe 85 ha”, a declarat agricultorul.

    Același hibrid l-a semănat și fermierul Marian Ciuruc din localitatea Modruzeni, județul Vrancea, care lucrează 180 ha, cu floarea-soarelui a avut în acest an 60 ha și a obținut 3.700 kg/ha. “Am semănat floarea-soarelui după porumb, așa că am arat în iarnă, după care am pregătit terenul în primăvară și am semănat 68.000 b.g/ha în prima parte a lunii aprilie. Am fertilizat la semănat cu azot, între 210-220 kg/ha, am erbicidat cu Express™, iar la prășit am mai dat 150 kg/ha de azot. Am recoltat la finalul lunii august, chiar a fost un an foarte bun, am fost mulțumit de producția pe care am obținut-o. Anul viitor voi semăna 90 ha cu floarea-soarelui, voi alege același hibrid, pentru că în ultimii ani mi-a oferit rezultate foarte bune. Și în acest an producția putea fi mult mai mare, însă nu am mai avut timp să dau și biostimulatorul pe care-l achiziționasem, pentru că a plouat foarte mult și plantele erau prea mari pentru a mai intra în cultură”, a precizat fermierul campion.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!