• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Gheorghe Albu, LAPAR: Pe câmpuri se vede efectul prelungit al secetei!

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  O toamnă cu multe probleme, dar o toamnă un pic mai blândă cu fermierii decât cea din anul anterior. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermierul constănțean Gheorghe Albu, despre situația lucrărilor de toamnă la acest moment.

  Situația centralizată de liderul LAPAR indică faptul că în județele de sud s-a încheiat campania de semănat pentru culturile de toamnă. Și în alte părți ale țării, fermierii încheie lucrările specifice de toamnă, incluzând aici recoltarea porumbului și semănatul. Chiar dacă în urmă cu o lună de zile, se preconiza o perioadă grea pentru însămânțările de toamnă din cauza lipsei de precipitații, iată că după un val de ploi care a căzut în toată țara, lucrurile se apropie de normal, iar fermierii au reușit să realizeze la timp lucrările de toamnă.

  Gheorghe Albu, președinte interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și totodată administratorul holdingului Argonaut din județul Constanța, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că până la urmă, campania de toamnă are și semne bune, condițiile de pregătit terenul și de semănat fiindmai bune decât anul trecut datorită precipitațiilor care au căzut în ultima vreme.

  Chiar dacă grâul a început să răsară pe o parte dintre suprafețele însămânțate, fermierul constănțean spune totuși că pe câmpuri se simt efectele secetei îndelungate de la finalul verii.

  Spre deosebire de toamna trecută, condițiile de pregătit teren și de semănat sunt mai bune datorită precipitațiilor care au căzut în ultima vreme. Chiar dacă o parte dintre suprafețele însămânțate, vorbesc de grâu și de orz, au răsărit se vede efectul prelungit al secetei din vară. Mai este nevoie de precipitații. Dar așa în general zicem noi că această campanie de toamnă la grâu și la orz s-a desfășurat în condiții aproape normale. Grâul care este răsărit are o stare de vegetație normală, bună, dar începe să se simtă efectele secetei, a lipsei de precipitații”, ne-a spus președintele interimar al LAPAR, Gheorghe Albu.

  După cum declara încă din luna septembrie tot pentru publicația noastră, atât Gheorghe Albu cât și alți fermieri din Dobrogea au renunțat la cultura de rapiță în acest an.

  În zona mea, și și eu la societatea pe care o conduc, în această toamnă nu am mai cultivat rapiță, având în vedere că frontul acesta de ploi care a apărut a fost mai târziu și nu știu dacă mai era normal să mai semănăm rapiță pentru că trecuse perioada optimă. Anul trecut am zis hai să semănăm rapița și vom vedea ce va fi și în primăvară a trebuit să întoarcem peste 650 de hectare de rapiță”, a explicat președintele interimar al LAPAR, Gheorghe Albu.

  În fermele care au închis semănatul, lucrările continuă. Se fac arăturile de toamnă, fertilizări și se aplică tratamente la culturile răsărite – erbicidări, fertilizări foliare, stropiri cu insecticide contra primilor dăunători: „În general, atât eu cât și marea majoritate a colegilor am cam terminat de însămânțat culturile de toamnă și acum ne-am concentrat pe lucrările de arături de toamnă, să terminăm pregătirea terenurilor pentru culturile de anul viitor„.

  În ceea ce privește campania de recoltat din această toamnă, fermierul constănțean se declară mulțumit de producția de porumb pe care a obținut-o: „Anul acesta, pe zona Dobrogei, și mai ales a zonei unde am eu suprafațele agricole, platoul Covadin – Viișoara, fiind o secetă excesivă, trecând și aproape 100 de zile fără să cadă un strop de ploaie, irigații nu avem, dar cu efectul perdelelor forestiere și a celorlalte metode conexe de atenuare a secetei, am reușit să obținem aproape 6 tone de porumb boabe la hectar„.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii campioni la floarea-soarelui din județele Bacău și Vrancea VANTAGE și ISAGRI. Pentru fiecare fermă. Parteneriat în agricultura de precizie cu soluții complete pentru fermieri! MICHELIN ULTRAFLEX: Anvelopele care cresc productivitatea şi scad costurile

  Ultimele știri

  Laptele fermelor de vaci, colectat de o nouă fabrică de lactate 100% românești! Preț miei 2020. Crescător de ovine: Mielul de Paște se vinde cu 13-15 lei/kg în viu. Carcasa, 25 de lei/kg! DEROGARE privind ACTUL DE LA PRIMĂRIE CU CARE FERMIERII POT CERE SUBVENȚIA ÎN 2020!

  Căutare în articole