Ştiri agricoleTractoare și combine

Tractor vândut cu 360.000 de euro la o licitație de utilaje vechi

Foto: agriland.ie
VEZI GALERIA | 4 POZE

Cel mai scump tractor vândut în ultimii ani la o licitație de utilaje vechi din Marea Britanie este un model clasic produs de Ivel în anul 1903. Mașina agricolă a fost licitată în Marea Britanie, unde prețul final a fost de 310.000 de lire sterline, echivalentul a 360.000 de euro. Prețul nu include taxele și nici comisionul de 6% al casei de licitație.

Ivel este un brand vechi în industria tractoarelor la nivel mondial. Fondată în 1902, compania britanică a început să producă tractoare în anul 1903, iar modelul vândut la licitație este cel de-al 131 utilaj ieșit pe poarta uzinei.

”Tractorul agricol Ivel este un model iconic pentru vremea și a fost inclus pe lista celor mai mari invenții britanice. Numai 8 astfel de utilaje se mai știe să exite la nivel mondial, dintre care 4 sunt aparțin colețiilor unor muzee. (…) Nu doar că acest tractor are o origine foarte importantă, dar este și cel mai vechi model, cu excepția prototipului său produs în 1902 și păstrat în colecția de artefacte științifice la muzeul din Wroughton”, a declarat un oficial din partea organizatorilor licitației.

Inventatorul Dan Albone conducând prototipul Motorului Agricol Ivel

Compania Ivel a fost fondată în 1902 de către cunoscutul inventator britanic Dan Albone. Acesta a omologat primul tractor ușor, dar capabil să are pământul greu din fermele engleze. Utilajul a fost denumit Ivel Agricultural Motor (Motorul Agricol Ivel) întrucât cuvântul tractor avea să fie utilizat abia mai târziu pentru aceste utilaje agricole.

Succesul tractoarelor Ivel a fost foarte mare, ele ajungând să fie exportate și probabil ar fi ajuns un mare brand mondial dacă inventatorul Dan Albone n-ar fi murit subit. Inima acestuia a cedat după ce a fost lovit de un trăsnet în timp ce făcea o demonstrație nocturnă cu tractorul Ivel.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!