• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Focar de pestă porcină africană la DanBred: Efectivul de 20.000 de porci va fi lichidat

    agrointeligenta.ro -

    Focar de pestă porcină africană la una dintre fermele cunoscutului grup de ferme DanBred din Argeş. Potrivit presei locale, probe provenind de la animale din ferma Agro Consulting Chiriac, deținută de inginerul zootehnist, Ionel Chiriac, cel care deține și ferma DanBred Argeș, au fost trimis luni la laborator, iar confirmarea de PPA a venit ieri, marți – 22 octombrie.

    Pesta porcină africană a fost confirmată la una dintre fermele societății DanBred, din comuna Slobozia. Peste 20.000 de porci vor fi sacrificați și îngropați.

    Conform buletinului de analize emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, a fost confirmat virusul pestei porcine africane într-o exploataţie comercială din comuna Slobozia, o fermă cu un efectiv de 20.157 de porci, informează Prefectura Argeș.

    Porcii vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Toate animalele sacrificate vor fi îngropate pe un teren din comuna Slobozia, proprietate a fermei. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.

    Genetică valoroasă

    Grupul DanBred Argeș include una dintre cele mai mari ferme de reproducție de porci din România. Membră în cadrul rețelei de de agenți a brandului danez DanBred, exploatația a fost înființată în anul 2004 de către doi dintre crescătorii de porci ai geneticii DanBred, Martin Agerskov și Laurids Søndergaard, împreună cu doi parteneri români, Ionel Chiriac și Nicu Benta. Toți patru, având o vastă experiență acumulată în cadrul fermelor Munkbro și Marslund din Danemarca, au decis să își unească forțele și să înființeze în România propria fermă de reproductie, creștere și îngrășare suine. În 2018, fermele DanBred din România înregistrau un efectiv de 3.000 de scroafe cu plan de dublare a efectivului până la 6.000 de scroafe.

    Confirmarea PPA în cadrul unei exploatații din cadrul DanBred Argeș este o lovitură puternică pentru industria de porc din România. Fermele din Slobozia sunt recunoscute pentru măsurile foarte stricte de biosecuritate pe care le impun tuturor celor care intră în perimetrul unității.

    „Vreau să vă spun din start că la noi sistemul de biosecuritate al fermei era foarte bun încă de dinainte de a apărea această epidemie. Cu toate acestea, am luat măsuri suplimentare de protecție, în sensul în care acum în fermă nu mai calcă nimeni în afară de angajații acesteia, nici măcar persoane din zona administrativă, nimeni. Mai mult, am creat o nouă zonă tampon între exteriorul și interiorul fermei, iar zona de parcare a mașinilor, care oricum era în exterior, a fost mutată cu cel puțin 50 de metri mai departe de locul în care era înainte”, declara, în urmă cu un an, Ionel Chiriac, directorul Danbred.

    „În ceea ce privește angajații, aceștia trec prin trei filtre de biosecuritate, inclusiv duș. Fiecare angajat care intră în fermă face duș și se schimbă în totalitate de haine, societatea punându-le la dispoziție nu doar echipamentul de lucru complet, ci chiar lenjeria intimă și tot ce ține de igiena, intimitatea și confortul personal. Mai mult, un angajat care lucrează și în curtea fermei, dar și în interiorul adăposturilor pentru animale folosește echipament diferențiat, el se schimbă de fiecare dată când trece din curte în interior. Echipamentul purtat afară se pune într-un container și se ia echipamentul pentru interior. Încercăm să conștientizăm angajații asupra necesității acestor măsuri foarte stricte, pentru că, în final, e vorba și de siguranța locurilor lor de muncă”, mai informa directorul Ionel Chiriac.

    Ce măsuri au fost impuse de autorități

    Marți, 22 octombrie, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat planul de măsuri în zonele de protecţie (rază 3 km – Răscăeţi, jud. Dâmboviţa şi comuna Slobozia, Argeş); şi de supraveghere (rază 10 km – Slobozia, Nigrişoara, Ştefan cel Mare, Glavacioc, Babaroaga, Mozăceni, Zidurile, Mozacu, localităţi din judeţul Argeş; Fierbinţi, Şelaru, Răscăeţi, Vultureanca, Visina, Broşteni, localităţi din judeţul Dâmboviţa).

    La nivelul județului Argeș au fost instituite următoarele măsuri:
    – A fost interzis accesul în zona focarului.
    – Toţi porcii din cadrul societăţii comerciale vor fi ucişi şi neutralizaţi prin îngropare. Proprietarul va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.
    – Se vor curăţa şi dezinfecta toate spaţiile clădirii afectate, inclusiv anexele. Furajele şi aşternuturile în care au fost ţinute animalele bolnave vor fi distruse prin ardere.
    – Se vor institui filtre rutiere formate din poliţişti şi efective de jandarmerie pentru a verifica transportul de animale şi de produse din carne.
    – Se vor monta dezinfectoare la limita dintre zona de protecţie şi cea de supraveghere.
    – Se vor catagrafia toate suinele din exploataţii şi fonduri de vânătoare din zona de supraveghere. Se vor recolta analize.

    ”Având în vedere evoluţia alarmantă a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către primari, consiliile locale şi către cetăţeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate acţiunile impuse de autorităţile competente.

    Pentru a limita răspândirea bolii, recomandăm cetăţenilor să îşi ţină animalele închise în gospodărie, fără acces la păşunat şi la bălţi, iar orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar. De asemenea, toate cazurile în care cadavre de porci sunt descoperite în spaţii publice trebuie raportată. Sunt interzise târgurile de animale şi expoziţii de păsări”, transmite Instituția Prefectului județului Argeș.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!