• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MAXAGRO – ferma de familie la superlativ a împlinit 25 de ani de activitate

    agrointeligenta.ro -

    Un model de fermă de familie în care producția din câmp este integrată complet. Ferma Maxagro celebrează îna ceastă toamnă 25 de ani de activitate, prilej pentru ca exploatația din Gătaia, județul Timiș, să își deschidă porțile pentru jurnaliști. O zi petrecută la Maxagro este o veritabilă lecție despre cum ar trebui să fie gândită o afacere agricolă: cu investiții, proiecte multianuale și prin implicarea întregii comunități.

    Maxagro este în primul rând o fermă de familie. Cei doi frați Zifceak – Ianco și Iouzika au avut ambiția să construiască o fermă în care scopul nu este dimensiunea, ci produsul finit, valorificarea muncii agricole. Astăzi, la 25 de ani de la fondare, Maxagro numără 10.000 de hectare, deține cea mai mare fermă de vaci de lapte din județ – 2.000 de capete, o flotă de utilaje de ultimă generație și, foarte important, o stație de biogaz care asigură independența energetică a exploatației.

    Avem 25 de ani de activitate, iar în prezent putem spune că grupul Maxagro are trei activități de bază: agricultura, lucrăm 10.000 de hectare, zootehnia – o fermă modernă de vaci de lapte de 2.000 de capete, și partea de construcții – facem drumuri, avem stație de asfalt, stație de betoane și toate utilajele necesare pentru acest lucru. Separat am dezvoltat și zona de comerț și aș include aici și depozitarea. Am investit și într-o instalație modernă de biogaz care rezolvă problemele de gestionare a dejecțiilor animale prin integrarea acestora în procesul de obținere în principal a energiei electrice și termice”, ne-a declarat Ianko Zifceak, co-fondator al Grupului Maxagro.

    Despre importanța protejării mediului prin lucrările agricole aplicate ne-a vorbit și Iouzika Zifceak: ”Divizia agricolă a grupului Maxagro de la bun început a fost prietenoasă cu mediul, de la bun început am încercat să poluăm cât mai puțin și pentru asta am făcut investiții și cercetări pentru a putea polua cât mai puțin. Pot spune că practicăm o agricultură de foarte mare precizie, fertilizăm doar cât este necesar, nu fertilizăm în exces, încercăm să fertilizăm natural cât se poate”.

    Poți cu adevărat să înțelegi ce înseamnă și cum funcționează grupul Maxagro numai vizitând ferma. Agrointeligența a avut acest privilegiu, cel al unui tur complet în care gazdele ne-au fost și ghid, dar și sursă de explicații pentru fiecare activitate a grupului. Așa cum era firesc, vizita a început cu pământul lucrat și cu utilajele în care numai în ultimii ani s-au investit 5 milioane de euro.

    În ultimii an am făcut investiții de aproximativ 100 de milioane de euro în tehnologie, în extinderea grupului Maxagro. La această dată avem o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro și sperăm să mai creștem an de an. În ceea ce privește investițiile pentru anii următori, avem în plan proiecte foarte ambițioase: am vrea să investim în continuare 100 de milioane de euro în creșterea acestei afaceri de familie. Strategia noastră de viitor este de a integra complet activitatea noastră agricolă – avem un proiect de 5 milioane de euro, pe care l-am început și sperăm anul viitor să-l finalizăm. Este vorba despre într-o stație de uscare a semințelor modernă, un FNC pentru a valorifica o parte din producția pe care o avem pentru a aduce plus valoare, și un depozit de stocare a semințelor”, ne-a vorbit Ianco Zifceak despre investițiile viitoare la Maxagro.

    Forța mecanică a utilajelor de la Maxagro depășește suprafața lucrată. Cu flota de utilaje de care dispune, exploatația poate să acopere cu ușurință lucrările aferente unei suprafețe de 30.000 de hectare, așa că societatea este un prestator de servicii pentru alte exploatații agricole din zonă. Relația bună, parteneriatele pe termen lung asigură familiei Zifceak un venit în plus și un aport considerabil la agricultura locală.

    La Maxagro nu s-a investit numai în tehnică agricolă, ci și în spații de stocare a cerealelor. Producțiile sunt depozitate în cele mai bune condiții, ferma având posibilitatea de a păstra 38.000 de tone de cereale și plante oleaginoase.

    Ferma de vaci este veriga-cheie în lanțul de integrare a producției de la Maxagro. Cu un efectiv de 2.000 de capete de bovine, dintre care astăzi 950 la muls, exploatația reunește genetică de vârf din rasa Holstein. La acest moment, la ferma Maxagro se mulg 29.000 de litri de lapte pe zi, dar sala de muls este gândită pentru 36.000 de litri, o capacitate ce probabil va fi atinsă în curând.

    Toate dejecțiile din ferma de animale sunt prelucrate și transformate în energie electrică și termică. Procesul este posibil prin investiția pe care Maxagro a făcut-o într-o stație de biogaz cu capacitatea de un megavat oră.

    După ce am făcut ferma de vaci, știind că vaca reprezintă o sursă de poluare, am investit în instalația de biogaz. Tot compostul obținut în cadrul procesului din stație este apoi aplicate pe terenurile agricole pe care le lucrăm. Noi avem niște terenuri foarte proaste din punct de vedere al calității lor, însă cu ajutorul acestei fertilizări naturale, în ultimii 5 ani de zile am reușit să-l aducem la valoarea reală, cea care trebuie”, ne-a explicat Iouzika Zifceak.

    Vizita în ferma Maxagro poate fi o sursă de inspirație pentru orice antreprenor care dorește să își crească o afacere sustenabilă în agricultură. Problemele cu care se confruntă ferma de la Gătaia sunt aceleași cu cele ale celorlați fermieri. Frații Zifceak au decis însă să caute soluții în concordanță cu resursele de care dispun, iar cel mai mult le-a dat de furcă seceta din fiecare an. Lipsa precipitațiilor i-a determinat să acorde o atenție specială culturii de sorg, tolerantă la secetă, și să implementeze un sistem unic pentru irigarea terenurilor.

    Întrucât noi nu avem destulă apă în zonă, am decis să trecem la sistemul de irigare prin picurare. De ce prin picurare? Pentru că nu avem apă și nici nu avem nicio șansă de a iriga din râu și atunci ne-am gândit să depozităm apă iarna, când este execes de apă, în niște bazine foarte mari și vara să irigăm cu apa respectivă. Știm foarte bine ca la irigații se consumă foarte multă apă și atunci am avut o discuție foarte importantă cu un partener din Italia, care a venit, cu ocazia unei întâlniri, cu această idee de irigare prin picurare. Astfel, consumul de apă se reduce foarte mult prin picurare pentru că în aer pierdea mult prin evaporare. Este un cost ridicat, dar se justifică, mai ales că vom reuși astfel să obținem un siloz de cea mai bună calitate”, ne-a mai declarat Iouzika Zifceak.

    Nimic din ce am găsit la ferma Maxagro din Gătaia nu ar fi fost posibil fără un management de familie, fără implicarea tuturor membrilor familiei Zifceak și fără o împărțire a resposabilităților. Iar poate cel mai important factor care asigură succesul fermei este comunitatea, oamenii care lucrează la Maxagro și care formează o echipă de 300 de suflete dedicate muncii pe care o fac zi de zi.

    Cei mai importanți sunt oamenii! Avem 300 de oameni care muncesc în familia Maxagro. Spun că suntem o familie pentru că e o afacere de familie și toți oamenii sunt ca într-o familie, trăim împreună, toți sunt din comunitatea asta locală și pentru grupul nostru ei sunt cei mai importanțo. (…) Facem parte din comunitatea din Gătaia și pentru că suntem o familie încercăm să întoarcem comunității din care facem parte, să sprijinim diverse activități culturale, sportive. Avem un ansamblu de dansuri slovăcești de copii de la 16 la 20 de ani, grupa mare, pe care îi susținem de câțiva ani de zile. Apoi avem o echipă de dansatori mijlocii și o echipă de dansatori mici, de 6-7 ani. Suntem implicați și încercăm, prin ceea ce facem, să întoarcem o parte din munca și rezultatele noastre către comunitatea din care facem parte”, explică Ianco Zikceak ceea ce înseamnă Maxagro pentru oamenii din Gătaia și nu numai.

    Pentru mine agricultura este o pasiune, pe lângă business-ul în sine. Pentru mine, dacă ar fi să o iau de la început aș face același lucru, nu aș face altceva. Bineînțeles, aș face poate mai performant decât am făcut, știind deja cum se face. În continuare pentru mine, agricultura este o pasiune, și dacă pui pasiune în orice business reușești și ai șanse foarte mari să-l duci la un nivel înalt”, concluzionează Iouzika Zifceak.


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte