• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APROBARE TACITĂ ÎN PARLAMENT: CANNABISUL, LEGALIZAT ÎN ROMÂNIA. CINE ÎL POATE CULTIVA!

    agrointeligenta.ro -

    Parlamentarii români vor să legalizeze Canabisul! Acesta ar putea fi folosit doar în scop medical pe baza de rețetă pentru afecțiuni extrem de grave cum ar fi cancerul sau SIDA. Proiectul care prevede legalizarea activităților de cultivare, recoltare și comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România este considerat adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal și se duce acum la votul decisiv al deputaților.

    Potrivit textului propus de inițiatorii proiectului, dacă acesta va fi aprobat și de Camera Deputaților și promulgat de președintele României, Ministerul Agriculturii se va ocupa mai departe împreună cu Agenția Națională privind Canabisul, să stabilească prin ordin comun condițiile de cultivare a plantei și criteriile privind calitatea culturilor.

    În baza autorizaţiei emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția Națională privind Canabisul emite avizul în vederea cultivării plantelor de canabis în scop medical, într-un termen ce nu poate depăşi 30 de zile de la depunerea documentației în baza căreia a fost emisă autorizația și a autorizaţiei emise de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile art. 8. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale emite autorizația pentru cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical, într-un termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

    Atenție! Cultivarea fără autorizatie a plantelor de canabis, indiferent dacă se urmăreşte sau nu un scop medical, este interzisă. Autorizarea pentru cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical, se emite anual de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti. Modelul autorizaţiei este prevăzut în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Foarte important! Proprietarul, posesorul sau deținătorul cu orice titlu al unui teren cu destinație agricolă sau cu orice altă destinație are obligația să distrugă plantele de Canabis care ar putea creşte spontan pe terenul respectiv. Costurile distrugerii plantelor spontane şi a culturilor neautorizate sunt suportate de către proprietarul, utilizatorul sau deținătorul terenului, după caz. Direcțiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti comunică, până la data de 15 mai , direcției de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale situația centralizatoare a autorizaţiilor pentru cultivarea plantelor de canabis în scop medical, emise pentru anul în curs. Până la data de 15 mai, direcțiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti comunică situația centralizatoare prevăzută la alin. (2) organismului specializat din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

    Documentele necesare pentru eliberarea autorizației

    Pentru eliberarea autorizaţiei pentru cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical şi/sau în domeniul cercetării științifice, cultivatorii trebuie să depună la direcțiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală județene sau a municipiului Bucureşti o cerere, al cărei model este prevăzut în normele metodologie de aplicare a prezentei legi. Cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente, în original și copie:
    -(a) actul constitutiv al persoanei juridice;
    -(b) titlul de proprietate sau, după caz, procese-verbale / adeverinţe de punere în posesie sau alte acte doveditoare ale utilizării legale a suprafeței de teren;
    -(c) contractele de valorificare a producţiei în vederea utilizării în domeniul medical a plantelor de canabis;
    -(d) raportul privind îndeplinirea condițiilor de cultivare a plantei de canabis și a criteriilor privind calitatea culturilor, în conformitate cu prevederile art. 5.
    -(e) documente care atestă că solicitantul , persoană juridică , desfăşoară o activitate ştiinţifică în domeniul cercetării medicale, în situația cultivării plantelor de canabis în vederea utilizării în domeniul ştiinţific ori tehnic.

    După înregistrarea și verificarea cererilor, precum şi a autenticității documentelor prezentate pentru autorizare, de către reprezentanții direcțiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, se eliberează autorizațiile pentru cultivarea plantelor de canabis. Autorizaţiile pentru cultivare se eliberează într-un termen de 30 de zile de la solicitare.

    Orice persoană fizică sau juridică ce desfăşoară o operațiune cu plante de canabis, substanțe și preparate ce conțin canabis , în scop medical, se află sub controlul și supravegherea Agenţiei Naţionale privind Canabisul, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi. Controlul şi supravegherea de către Agenția Națională privind Canabisul se exercită prin verificarea documentelor şi prin inspecții, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Inspecția culturilor de plante de canabis se efectuează de către personalul împuternicit cu atribuţii de inspecții tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi structurilor teritoriale ale acestuia, precum și de către personalul împuternicit cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor și de către personalul responsabil de control din cadrul Agenției Naționale privind Canabisul , după caz, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

    Prescrierea medicală s-ar face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop. Prescrierea medicală va putea fi făcută atât în cadrul unităților sanitare umane, cât și în cele veterinare.

    Potrivit textului proiectului de lege, tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.

    Încă din martie, autoritățile din România luau în calcul legalizarea plantei de canabis ca terapie adjuvantă pentru bolile cronice, după ce s-a observat că poate fi folosită cu succes în cazul epilepsiilor rare (sindromul Dravet și Lennox-Gastaut). Această măsură ar aduce țara noastră în rândul mai multor state din Europa și din lume care au legalizat deja planta în scopuri medicinal.

    Foarte important: Proiectul legislativ nu se aplică încă.  Propunerea legislativă privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor si preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical a fost adoptat tacit de Senat, lucru ce se va consemna în următoarea ședință plenară a senatorilor, ce va avea loc, cel mai probabil, la începutul săptămânii viitoare. Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să primească votul decisiv al deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial.

    Sursă selectivă: www.avocatnet.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații