• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS: FERMIERII ROMÂNI TREBUIE SĂ PRIMEASCĂ PLĂȚI DIRECTE ECHITABLE!

    agrointeligenta.ro -

    Îmi doresc ca fermierii români să primească plăți directe echitabile, producătorii de alimente să beneficieze de măsuri de sprijin și de acces pe piață, iar oamenii care trăiesc la sate să simtă o creștere reală a calității vieții în mediul rural. Este una dintre afirmațiile făcute astăzi, miercuri – 30 octombrie, de către Președintele României, Klaus Iohannis, la deschiderea celei de-a XXIV-a ediție a Târgului Indagra de la Romexpo.

    Agronteligența – AGROINTEL.RO vă prezintă, integral, mesajul șefului statului:

    Onorați reprezentanți ai corpului diplomatic,

    Stimați fermieri și agricultori, doamnelor și domnilor,

    Chiar dacă este numai a patra oară din 24, mie mi se pare că este un lucru extrem de important să dăm un semnal clar și pozitiv agriculturii românești și, din acest motiv, mă bucur să ne reîntâlnim cu prilejul ediției din acest an a Târgului Internațional INDAGRA, cel mai important eveniment expozițional destinat agriculturii din Sud-Estul Europei, avem toate motivele să credem că este așa.

    Îi felicit pe organizatorii de la Romexpo pentru că susțin și promovează cu profesionalism realizările și afacerile din domeniul agroalimentar, iar pe expozanți îi felicit pentru modul în care reunesc și anul acesta specificul tradițional din agricultură cu interesul față de noile tehnologii și standardele de calitate și abia aștept să vizitez târgul, să aflu direct de la expozanți cum merg afacerile.

    În agricultură, implicarea și bunăstarea oamenilor contează decisiv. Producători și fermieri, reprezentanți ai industriei alimentare, comercianți și finanțatori, cu toții contribuiți la dezvoltarea agriculturii României și merită. Eforturile dumneavoastră sunt lăudabile, date fiind dificultățile cu care vă confruntați.

    Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puțin peste jumătate. Recoltele bune din ultimii ani și plățile directe susțin agricultura, dar încă nu contribuie suficient la reducerea sărăciei și a depopulării zonelor rurale. Trebuie să schimbăm România în bine pornind de la nevoile oamenilor și de la dorința lor de a avea o viață mai bună.

    Roadele agriculturii necesită timp și condiții bune de producție, dar și de valorificare. Fără măsuri strategice urgente, nu vom putea echilibra balanța comercială a produselor agroalimentare, care înregistrează deja un deficit de, atenție, 1 miliard de euro.

    Știm cu toții că exportul masiv de produse primare subvenționate nu înseamnă încă agricultură modernă, chiar dacă fermierii investesc muncă, energie și încredere că eforturile lor sunt răsplătite corect.

    Știm și că importul intensiv de produse finite cu valoare adăugată nu înseamnă neapărat o creștere a calității alimentelor, în condițiile în care producătorii din industria noastră alimentară și din sectorul de procesare se bucură de apreciere publică și recunoaștere internațională.

    Dragi fermieri,

    Cu toții ne dorim să avem o agricultură performantă. Pentru aceasta, avem nevoie de activarea responsabilă a tandemului public-privat: implicare, profesionalism, investiții sustenabile și debirocratizare, competență, dar și sprijin real din partea instituțiilor publice.

    Autoritățile statului trebuie să fie conștiente de responsabilitățile care le revin și cât mai capabile să le și îndeplinească. Nu au fost deloc așa, din păcate, în combaterea epidemiei de pestă porcină, cu măsuri adoptate, aș zice, în bătaie de joc față de munca oamenilor și față de așteptările consumatorilor.

    Este multă treabă de făcut pentru relansarea sectorului zootehnic, care acum, evident, se confruntă cu mari probleme și pentru care trebuie să renască speranța.

    Am convingerea că agricultura poate fi vârf de lance pentru creșterea economică a României și tocmai de aceea este imperativ ca noul ministru al agriculturii să acționeze cu pricepere și responsabilitate.

    Aștept ca noua echipă de la Ministerul Agriculturii să aibă nu doar ușile, ci și mințile și inimile deschise pentru problemele dumneavoastră. România poate avea o agricultură avansată, profesionalizată, care să depășească barierele ocupației tradiționale, mai ales în industria alimentară și în sectorul de procesare. Noua Politică Agricolă Comună se dezbate acum la nivel european, iar România trebuie să aibă obiective ambițioase și să-și promoveze prioritățile în raport cu interesele statelor membre.

    Eu îmi doresc ca fermierii români să primească plăți directe echitabile, producătorii de alimente să beneficieze de măsuri de sprijin și de acces pe piață, iar oamenii care trăiesc la sate să simtă o creștere reală a calității vieții în mediul rural.

    Fermierii de succes lucrează în echipă, au obiective comune ambițioase, fapt care confirmă că profesioniștii din agricultură înțeleg contextul actual mai bine decât mulți politicieni.

    Anul acesta se împlinesc trei decenii de când ne-am recâștigat libertatea și democrația. În toată această perioadă, dumneavoastră, fermierii, ați acționat cu hotărâre și ați progresat continuu pe multiple planuri. Mă bucură acest lucru și am încredere că veți face la fel și mai departe.

    Vă doresc tuturor mult succes, doresc mult succes Târgului Internațional INDAGRA – 2019 și la final declar deschis Târgul!


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!