• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Care este cel mai important lucru de care negociatorii europeni ar trebui să ţină seama în tratativele agricole cu SUA

    agrointeligenta.ro -

    Să ai la dispoziţie motorină şi căldură ieftine în agricultură înseamnă să ai unul dintre cele mai importante avantaje competitive. Americanii sînt cei mai avantajaţi sub acest aspect. Şi mai mult se aştepată la o revoluţie a preţurilor în favoarea lor.

    Poziţia pe care o au Statele Unite în agricultura mondială face ca tot ce mişcă în fermele unchiului Sam să se resimtă imediat până în cel mai îndepărtat colţ al planetei. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o mică revoluţie la nivelul costurilor de producţie. Asta înseamnă că produsele lor vor fi mai ieftine – deci va fi vorba despre o creştere a distanţei faţă de pluton pentru că deja erau în cazul multor materii prime agricole mai competitivi decât restul lumii. Cu atât mai important este faptul că această „revoluţie” vizează scăderea preţurilor combustibililor şi al altor materii prime energetice.

    Preţul materiilor prime energetice deţine în Statele Unite o pondere de 6,7% din totalul costurilor de producţie. În Uniunea Europeană ponderea este de 10%. Cifrele sînt favorabile americanilor şi atunci când vorbim despre preţul mediu al materiilor prime energetice care sînt cam cu o treime mai ieftime în „State” faţă de „Europa”.

    Distanţa se va mări şi mai mult în următorul deceniu – perioadă în care experţii aşteaptă o scădere semnificativă preţurilor materiilor prime energetice aflate la dispoziţia fermierilor americani.

    Barilul de petrol, în curs de ieftinire peste Ocean

    „Cred că foarte curând vom avea un baril cotat între 65 şi 75 de dolari faţă de 100 de dolari cât avem acum […] benzina va ajunge la 3 dolari per gallon (n.r 0,79 USD, 0,6 Euro)” a avansat în cadrul unei recente conferinţe (Wyffels Hybrids Corn Stratgies,Oxford Junction, Iowa, USA), Jim Wiesemeyer,senior VP Farm and Trade Policy, în cadrul Informa Economics una dintre cele mai importante voci în domeniu.

    Aceasta ar însemna o scădere de 20-30% a preţurilor principalelor materii prime energetice din Statele Unite, ceea ce ar echivala pentru fermierii din această ţară cu „ştergerea” impozitului pe venit.

    Descoperiile din domeniul depozitelor non-convenţionale de petrol şi gaze (şisturi) din regiunea Americii de Nord – 80,000 de milioane de barili de petrol şi 48 trilioane de metri cubi de gaze naturale – a căror exploatare este pe cale să se dezvolte vor asigura pe piaţa din regiune o creştere a producţiei destinate exclusiv pieţei locale.

    Pe plan mondial la aceasta se va adăuga o scădere a consumului de petrol şi gaze ca urmare a încetinirii economiilor emergente, energofage, precum China, care se va adăuga redresării lente a celor dezvoltate.

    Sînt factori vor spori competitivitatea exporturilor de materii prime agricole americane pe pieţele internaţionale.

    SUA şi Uniunea Europeană au început negocierile privind realizarea unei zone trans-atlantice de liber schimb, printre domenii numărându-se şi piaţa agricolă, scopul fiind eliminarea barierelor tarifare şi non-tarifare. Aceasta va oferi cale liberă exportatorilor americani de grâu, porumb şi soia pe Bătrânul Continent – pe a cărui piaţă vor avea avantajul preţurilor mai mici în raport cu producătorii europeni.

    Îmbunătăţirea competitiviăţii americanilor în următorii ani trebuie să le dea de gândit decidenţilor de politici economice de la Bruxelles care vor purta negocierile cu reprezentanţii administraţiei americane – câteva lucruri trebuind luate în considerare înainte de fiecare concesiune făcută acestora: ponderea combustibililor în preţul de produţie al cerealelor este de 14% în Europa şi de 21% în SUA dar preţul motorinei este aproape dublu în Europa faţă de SUA (1,421 EUR/l vs 1 USD/l la un curs de 1,33 USD per 1 EUR).


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!