• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Anchetă: O mare parte din subvențiile agricole ajunge pe mâna oligarhilor și populiștilor

    Ramona Dascălu -

    Subvențiile agricole oferite de Uniunea Europeană țărilor membre nu ajung acolo unde trebuie, cel puțin asta dezvăluie o anchetă realizată de cotidianul american New York Times în decursul acestui an. Menite să vină în ajutorul fermierilor și să-i ajute pe aceștia să facă noi investiții, subvențiile agricole ajung de multe ori la cei mai puternici oameni din Europa, care cu siguranță s-ar putea descurca și fără acestea.

    Ancheta desfășurată la nivelol a 9 țări din Uniunea Europeană a scos la iveală un sistem de subvenții afectat de corupție și auto-tranzacţionare.

    În fiecare an, blocul format din 28 de țări plătește 65 de miliarde de dolari sub formă de subvenții agricole destinate să sprijine fermierii de pe continent și să mențină în viață comunitățile rurale. Dar în toată Ungaria și în o mare parte din Europa Centrală și de Est, aceste subvenții se îndreaptă către cei puternici. Un astfel de exemplu este prim-ministrul Cehiei, care doar anul trecut a strâns zeci de milioane de dolari din subvenții.

    Programul agricol al Europei, un sistem care a contribuit la formarea Uniunii Europene, este acum exploatat de aceleași forțe antidemocratice care amenință blocul din interior. Acest lucru se datorează faptului că guvernele din Europa Centrală și de Est, conduse de mai mulți populisti, au o largă influență în ceea ce privește modul în care subvențiile, finanțate de contribuabilii din toată Europa, sunt distribuite, scrie hotnews.ro.

    Programul este cel mai important punct din bugetul central al Uniunii Europene, reprezentând 40% din cheltuieli. Este unul dintre cele mai mari programe de subvenții din lume. Cu toate acestea, unii parlamentari de la Bruxelles care scriu și votează politica agricolă recunosc că adesea habar nu au unde se duc banii.

    În Ungaria, o mare parte din banii Uniunii Europene ajung în județul Fejer, care este locul premierului populist al Ungariei, Victor Orban. Ancheta Times a constatat că acesta folosește subvențiile europene ca pe un sistem de patronaj prin care își îmbogățește prietenii și familia, îşi protejează interesele politice și îşi pedepsește rivalii.

    Guvernul lui Viktor Orban a scos la licitație mii de hectare de pământ care au ajuns din proprietatea statului la membrii familiei sale și la apropiați, inclusiv la un prieten din copilărie care a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din țară, potrivit Times. Cei care controlează terenul, la rândul lor, se califică pentru milioane de subvenții din partea Uniunii Europene.

    „Este un sistem absolut corupt”, a spus Jozsef Angyan, care a fost cândva subsecretarul pentru Dezvoltare Rurală al Guvernului condus de Viktor Orban.

    Chiar dacă Uniunea Europeană susține programul de subvenții ca rețea esențială de siguranță pentru fermierii muncitori, studiile au arătat în mod repetat că 80 la sută din bani se adresează celor mai mari 20% dintre beneficiari. Iar unii dintre cei de la vârf au folosit acești bani pentru a acumula puterea politică.

    În Republica Cehă, cel mai mare beneficiar al subvenției este Andrej Babis, cel care ocupă funcția de prim ministru. Analiza Times a constatat că companiile sale din Cehia au strâns cel puțin 42 de milioane de dolari în subvenții agricole, anul trecut. Domnul Babis, care a negat orice infracțiune, este subiectul a două audituri privind conflictul de interese în acest an. În ultimii ani, guvernul ceh a adoptat reguli care facilitează marile companii să primească mai multe subvenții.

    În Bulgaria, subvențiile au devenit bunăstare pentru elita agricolă. Academia de Științe din Bulgaria a constatat că 75 la sută din principalele tipuri de subvenții agricole europene în țară se termină în mâinile a aproximativ 100 de entități. În această primăvară, autoritățile au efectuat raiduri în toată țara, care au expus legături corupte între oficialii guvernamentali și oamenii de afaceri agricoli.

    În Slovacia, procurorul superior a recunoscut existența unei „mafii agricole”. Micii fermieri au relatat că au fost bătuți și escrocați pentru terenuri valoroase pentru subvențiile pe care le primesc. Jurnalistul Jan Kuciak a fost ucis anul trecut în timp ce investiga mafioţi italieni care s-au infiltrat în agricultură, a profitat de subvenții și a construit relații cu politicieni puternici.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!