Merii columnari: soiuri, plantare, tratamente, tăieri
agrointeligenta.ro -Interes în creștere pentru columnari, pomii fructiferi cu coroană verticală, ideali pentru spații restrânse. Cei mai căutați sunt merii columnari, despre care pomicultorii cu experiență spun că nu sunt dificil de îngrijit, secretele fiind legate de plantarea columnarilor, de distanța la plantare de modul în care se fac tăierile.
Despre merii columnari a postat pe Facebook Roberto Marius Popa o serie de recomandări utile.
Columnarii sunt pomi crescuți genetic să aibă o puternică dominanță apicală, adică să crească foarte repede prioritar în sus, și să aibă distanțele dintre noduri foarte apropiate, practic mugure lângă mugure, arată pomicultorul.
”Dacă întâlniți meri columnari cu nume cunoscute gen măr columnar Jonagold, sau Jonathan sau Golden etc. trebuie să fiți foarte circumspecți pentru că așa ceva nu există„, explică Roberto Marius Popa. El atrage atenția și că ”denumirea de meri columnari dwarf nu există. Ori e columnar ori e dwarf (pitic în limba română)”.
Cum se plantează columnarii
La pomii columnari, sistemul radicular este destul de dezvoltat. Portaltoii pe care se altoiesc aceștia sunt portaltoi clasici, de vigoare mai mică. Așadar groapa de plantare trebuie să fie destul de generoasă, cel puțin 50x50x50 de centimetri. Ca și distanță de plantare se poate merge de la 40 cm și până la 80-100 cm, depinde de cât de judicios vreți să folositi terenul.
La plantația de columnari, distanța dintre rânduri la plantare trebuie să fie de minim 3 metri deoarece acești pomi cresc foarte înalți. De altfel, o altă recomandare este să nu lăsați columnarii să depășească înălțimea de trei metri.
Tăierile care se fac la merii columnari sunt simple. Nu se retează axul decât după ce pomul a atins înălțimea dorită. Primăvara, toate anticipațiile de pe axul principal care au crescut mai mult de 20 cm se taie la 10-15 cm. Acestea sunt toate tăierile de care are nevoie un măr columnar.
În afară de acest aspecte, tratamentele și întreținerea pomilor columnari sunt similare cu cele de la pomii clasici.