Legume care se seamănă sau se plantează în luna noiembrie
agrointeligenta.ro -Luna noiembrie este ultima perioadă din an când legumicultorii mai pot planta sau semăna în câmp deschis legumele ce vor fi recoltate în primăvara anului viitor. Vremea caldă din ultima perioadă permite plantarea unei game variate de legume dar cu specificația că trebuie monitoizat nivelul de umiditatea din sol astfel încât să fie asigurate condițiile optime pentru dezvoltarea culturii.
Calendarul plantărilor în câmp deschis notează 15 noiembrie ca fiind termenul până la care se mai pot planta legume. Datorită temperaturilor foarte ridicate însă acest termen se poate prelungi în funcție de condițiile de vreme. Lista legumelor care se mai pot planta în ultima lună de toamnă este relativ scurtă: morcov, pătrunjel, ceapă, usturoi, mazăre – toate pentru productia timpurie din primăvara următoare. Acum se pot planta și rizomii de hrean.
Legume care se seamnă sau se cultivă în noiembrie: Morcovii
Morcovii se plantează prin semințe care se pun direct în pământ la o distanță de 30-40 cm între rânduri și 5-10 cm între plante. Pot fi plantati atât în locuri semiumbroase cât și în locuri însorite. Totul este să îi feriți de locurile în care grădina este umbrită în permanență. Au totuși nevoie de câteva ore pe zi, de soare pentru a crește sănătos.
Solul pe care îl preferă este unul nisipos ce trebuie curățat în prealabil de buruieni deoarece acestea consumă o mare parte din apă și substanțele hrănitoare din sol, necesare morcovilor.
Morcovii au nevoie de udări imediat dupa plantare, când se udă fiecare cuib, din abundență, pentru ca semințele să încolțească rapid.
Legume care se seamnă sau se cultivă în noiembrie: Mazărea
Toamna mazărea poate fi cultivată fără probleme, dar numai sub clopote de sticlă sau plastic. Înainte de cultivare, solul trebuie să fie nivelat și fertilizat cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu, așa cum este sare potasică. Fiind o legumă sensibilă la dăunători, mazărea trebuie cultivată după culturi care nu lasă buruieni în urma lor. Acestea pot fi culturile de roșii, castraveți sau ardei.
Un lucru extrem de important este acela că mazărea nu suportă gunoiul de grajd atunci când este semănată. Totuși, pe măsură ce planta se dezvoltă, se pot adăuga îngrășăminte naturale, dar numai în cantități mici, care pot crește treptat pe măsură ce planta avansează în vegetație.
Legume care se seamănă sau se plantează în noiembrie: Ceapa și usturoiul verde
Primul lucru pe care va trebui sa îl faceți este să alegeți arpagicul, mai ales dacă provine din cultura proprie de semințe de ceapă sau usturoi. Nu strică să aruncați o privire și peste micii bulbi pe care îi puteți cumpăra din piață. Arpagicul de toamnă este de obicei mai slab calitativ decât cel pe care îl găsiți primăvara. Îndepărtați bulbii uscați sau mucegăiți pentru a nu munci zadarnic.
Ceapa și usturoiul verde se plantează toamna în șanturi, la distanțe mici unul față de celălalt, de aproximativ 5 centimetri. Important este ca săparea șantului să se facă la o adâncime mai mare, pentru a proteja planta de evetualele înghețuri. Dacă în grădină solul este argilos, recolta va fi una foarte bună. Dacă nu, ar fi bine să se aducă o cantitate suficientă de argilă și să se amestece cu solul deja existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a încolți, iar argila este cel mai bun substrat în acest sens. Dacă planta este bine înrădăcinată la momentul plantării, bulbii pot să reziste până la temperaturi de -20 de grade Celsius. Bulbii vor începe să vegeteze când temperatura trece de 4 grade Celsius.
Pentru plantare alegeți un spațiu pe care să nu fi fost plantată ceapă în ultimii ani. Cultura de ceapă trebuie rotită pe terenul din grădina astfel încât să nu revină în același loc decât la o distanță de patru ani. Puteți folosi o bucată de teren pe care ați cultivat tomatele, vinetele, ardeiul sau varza. Substanțele degajate de aceste plante în sol vă vor garanta o recoltă bună de ceapă verde în primăvară.
Foarte important: Pentru a preveni efectele unei ierni geroase și lipsite de precipitații este bine să asterneți un covor protector peste răsadul proaspăt pus de ceapă. Compostul sau gunoiul de grajd bine fermentat sunt variante recomandate, la fel ca și frunzele de pomi fructiferi din gradină, cu exceptia frunzelor de nuc. În ambele cazuri, după topirea zăpezii, stratul protector va trebui indepărtat folosind o greblă.
Legume care se seamnă sau se cultivă în noiembrie: Hreanul
Plantarea hreanului se face prin rădăcinile plantei, și dacă nu găsiți câteva bucăți pe la vecini sau cunoscuți, le puteți cumpăra din piață sau chiar de la supermarket. Pentru o creștere mult mai bună, pământul poate fi amestecat cu compost. Înainte de a vă hotărî să plantați hrean, trebuie să-i găsiți un loc în care să nu deranjeze, deoarece se înmulțește repede și va deveni puțin mai dificil atunci când veți dori să scăpați de el. Un colț în grădină pe care nu îl folosiți va fi perfect.
Planta trebuie udată, fiind binevenit să puneți paie împrejurul hreanului, pentru a menține solul cald și umed. În anul viitor, la recoltare, puteți păstra rădăcinile mai mici pentru o altă plantare. Recoltarea se face toamna târziu, de obicei după ce a dat primul îngheț. La plantare faceți o o groapă, care este puțin mai adâncă decât rădăcina, și puteți introduce hreanul până când capul superior al rădăcinii va rămâne ușor la suprafață.
De reținut: În momentul în care aveți rădăcina de hrean și nu aveți timp să o plantați, o puteți depozita în congelator, într-o pungă de plastic, și replanta mai târziu.
Legume care se seamănă sau se plantează în noiembrie: pătrunjelul
Exista doua feluri de pătrunjel, cel pentru frunze si cel pentru rădăcină. Ambele se pot planta toamna sau în pragul iernii prin semințe sau se poate apela la o cultură ”forțată” care se execută prin plantarea rădăcinilor obținute în câmp sau răsadnișe, după o perioadă de repaus de cel puțin 2 săptămâni. Plantarea se face începând din octombrie până în febriarie iar recoltarea începe la 4-6 săptămâni. Pătrunjelul care nu s-a recoltat în toamnă iernează fără pierderi și primăvara când poate fi recoltat pentru rădăcină sau frunze.