Fermier român: ”Am refuzat să dau ouăle la export pentru a-mi păstra clienții de aici, de acasă”

Producătorii români de ouă sunt asaltați de oferte pentru a-și da marfa la export. Retailerii deja avertizează că stocurile sunt în scădere, pe măsură ce tot mai multe ouă pleacă în afara țării către destinații unde gripa aviară a închis exploatațiile productive. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a stat de vorbă cu unul dintre puținii fermieri români care au spus un ”NU” hotărât ofertelor din afară, nedorind să își lase clienții de aici, din România, fără ouăle proaspete, produse local, la un preț accesibil.
Criza de ouă și prețurile tentante venite pentru export, nu l-au convins pe un producător călărășean să renunțe la magazinele cu care colaborează în prezent. Acesta furnizează ouă pentru două lanțuri mari de supermarketuri din România și a precizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că, deși în această perioadă există numeroase oferte zilnice de export către alte țări, el preferă să rămână pe piața locală și să mențină relațiile de lungă durată cu retailerii din România.
Citiți și: Fermierul Cornel Stroescu nu face față cererii locale de ouă: ”Mergem pe calitate, nu cantitate”
Producătorii de ouă, asaltați de oferte pentru export
Țări precum Germania și Franța, afectate de gripa aviară, oferă sume tentante, iar fermierii noștri preferă să vândă acolo chiar dacă asta înseamnă să renunțe la anumite contracte de acasă. Potrivit estimărilor din domeniu, exporturile au ajuns la un nivel record de aproape 40% din producția totală.
Un producător care deține o fermă de găini ouătoare în județul Călărași preferă să continue să livreze marfă pe piața internă refuzând ofertele venite pentru export. Motivația principală a acestei decizii ține de construirea și păstrarea unor parteneriate stabile cu supermarketurile. Producătorul a recunoscut că unii colegi din industrie au răspuns ofertei externe, dorind să compenseze anii dificili în care, din cauza prețurilor mici, erau nevoiți să susțină afacerea din resurse proprii.
”Am văzut și noi că se vorbește despre această criză dar cred că este doar un val care va trece. Și eu am primit oferte pentru export, foarte tentante recunosc dar am preferat să mențin relația și contractul cu cele două lanțuri de magazine unde livrez în prezent. Deci producția să rămână în țară”, a spus producătorul Faur Enur pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, care a dezvăluit că livrează circa 2-3 camioane cu ouă pe săptămână.
În privința crizei ouălor, producătorul consideră că situația nu se va înrăutăți odată cu apropierea sărbătorilor, explicând că istoric vârful vânzărilor se atinge în lunile noiembrie-decembrie. De asemenea, gospodăriile populației contribuie semnificativ la consum, în special în perioada de vârf a ouatului, când se ajunge și la 10 milioane de ouă pe zi produse la nivel de gospodărie.
Citiți și: Fermierul Cristi Faur vinde în piață ouăle cu 20 de bani bucata. Vânzările s-au prăbușit!
În cazul cărnii de pui producătorii sunt ”sufocați” de importuri
Fermierul ialomințean Puiu Ilisei, producătorul care deţine și brandul ”Pui de Bărăgan” a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că producătorii locali de carne de pui se confruntă cu o scădere semnificativă a prețului din cauza importurilor masive din Ucraina și Polonia, dar și a concurenței cu produse neconforme provenite din alte țări. Aceasta a mărturisit că știe din discuțiile cu alți producători și despre ”criza ouălor”.
”Știu ce se întâmplă, dar nu sunt eu în situația aceasta pentru că produc carne de pui și la noi de vreo săptămână este tocami invers ca în cazul ouălor: a scăzut prețul rău de tot din cauza importurilor din Ucraina și din Polonia. Exporturile de carne de pui au scăzut și ele semnificativ, de la 30% la 15% din producție, în ultima perioadă. Iar dacă este să ne raportăm la conrextul că gripa aviară a afectat puternic unele țări mari care produceau, vreau să vă spun că ferma de ouă este diferită de ferma de pui de carne. La pui de carne este mult mai uşor să repopulezi decât o fermă de găini ouătoare. Deci o fermă de găini ouătoare odată distrusă de gripa aviară este foarte greu să își revină. Adică va fi o pauză mult mai lungă fără ouă. La puii de carne ai spălat, ai curățat ai primit autorizație sanita-veterinară și în 42 de zile ai carne. Dar la ouă este altceva”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Acesta a mărturisit că fermierii care au ferme de găini ouătoare profită de ”valul” de criză traversat de sector în prezent. ” Vă mărturisesc că vorbeam zilele trecut un un producător de ouă și era foarte fericit că are preț bun, că vinde ouă la export. Și sigur, presiunea venită din afară poate face și marile magazine să renegocieze prețul pe care îl dau fermierilor. Și sincer nu îi poate judeca nimeni pentru că orice fermier înainte de a fi producător este și om de afaceri și trebuie să supraviețuiască. cu ouăle, să știți că și ei și noi vindeam pe supermarket. La carne este mai greu să procedezi așa pentru că și dacă ar veni oferte de export, dacă strici relația cu supermaketul după aceea este mai complicat să reiei, carnea este mult mai perisabilă”, spus Puiu Ilisei.
Magazinele din România duc lipsă de ouă, unele dintre ele rămânând complet fără produs la raft. George Bădescu, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), spune că există sincope de aprovizionare, dar şi că producătorii preferă să le dea spre export.
Ministrul Agriculturii: Criză de ouă nu va fi niciodată
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat joi, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN că în România „criză de ouă nu va fi niciodată”. El a arătat că anul trecut, producția din România a fost de 5,4 miliarde de ouă, adăugând că „anul acesta cred ca va fi un record și vom depăși această cifră”.
Ministrul a mai arătat că lipsa ouălor din unele magazine are legătură cu relațiile comerciale dintre comercianți și producători. El a solicitat Ministerului Economiei și Consiliului Concurenței să intervină. „Sunt două magazine care au ajuns în această criză (…) este o relație comercială, trebuie să intervină Ministerul Economiei și Consiliul Concurenței. (…) Posibil să fie practici comerciale neloiale”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Acesta a mai spus că România „produce cu mult peste necesarul de consum având un grad de autosuficiență de 125%”. Un miliard de ouă pot fi exportate din România către alte țări, a precizat Barbu.





