Creșterea animalelorŞtiri agricole

DSVSA: DOCUMENTE OBLIGATORII pentru CEI CARE VÂND SAU CUMPĂRĂ PORCI PENTRU CRĂCIUN!

Foto: Turnulsfatului.ro

Dr. Radu Iordache, director executiv DSVSA Hunedoara, prezintă regulile pe care trebuie să le respecte românii care vând sau cumpără porci crescuți în gospodăriile țărănești. În cadrul unui interviu acordat emisiunii Satul Hunedoarea, oficialul DSVSA a subliniat că nu este interzisă comercializarea porcilor, însă se impun măsuri de prevenire a răspândirii pestei porcine africane.

Reguli pentru cei care cumpără porci

Înainte de a cumpăra un porc, trebuie să vă interesați dacă acest animal provine dintr-o exploatație sigură și dacă este un animal identificat, aflat în evidențele sanitar-veterinare. ”Au voie să cumpere, pot să cumpere purcel, dar din exploatație sigură. Să contacteze medicul veterinar concensionar de acolo de unde vor să cumpere pentru că el știe dacă animalul este bolnav sau sănătos, să fie porcii identificați, să fie cu formular de mișcare în așa fel încât dacă apare ceva să putem asigura o trasabilitate, adică să știm deunde a venit, cum a venit, cum sancționăm, unde se sacrificăm, cât. Sunt niște  reguli care – rugămintea mea la proprietari și la crescătorii de porc, să le respecte”, a declarat dr. Radu Iordache, director executiv DSVSA Hunedoara.

Reguli pentru cei care vând porci

Referitor la vânzarea porcilor, nu există restricții, mai arată șeful DSVSA Hunedoara. Pentru a trimite suinele dintr-un județ în altul, crescătorii trebuie să obțină avizul interjudețean, iar mașinile cu care se face transportul trebuie să fie autorizate. ”Se poate vinde porcul cu documente, oriunde. Poate pleca din județul Hunedoara oriunde, cu aviz interjudețean, cu mașină autorizată, cu dezinfecție, cu formular de mișcare, animalele pot să circule. (…) Dacă nu cunoști sursa cărnii și să fie certificată și sigură, mai bine nu cumperi. Îți bagi necazul în casă”, a mai explicat dr. Iordache.

Analize recomandate înainte de tăierea porcului

Gospodarilor le sunt recomandate anumite măsuri înainte de tăierea porcului. Una dintre acestea este efectuarea unei analize de trichină la suină, dar și o examimare a organelor de către medicul veterinar. ”Indic la toată lumea și chiar îi rog: chemați medicul veterinar să facă o analiză ante-mortem, înainte de a sacrifica porcul. Chiar dacă e seara și tu îl sacrifici dimineața, se ia proba de trichină și se face o analiză post-mortem. Se face analiză de trichină – o știți, ce uzuală, dar examenul ante-mortem și post-mortem, după sacrificare și deschidere, este foarte important pentru că în organele porcului se vede sau nu boala. Este atât de bine exprimată și un ochi de medic veterinar o descoperă imediat în așa fel încât prin carnea porcului respectiv să nu ducem mai departe boala”, a explicat șeful DSVSA Hunedoara.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!